TOPLOTNE ČRPALKE

Razmišljate o menjavi sistema ogrevanja?

Razumemo. In čestitamo, ker ste prišli na pravo mesto. Na toplotne črpalke se spoznamo do potankosti.

Veste kaj sta dve glavni prednosti toplotnih črpalk?

1. Nižji mesečni stroški.

2. Preprosto je. Pritisneš na gumb in dela. Brez čiščenja, nalaganja pelet, dobave olja, itd.

Pri nas dnevno svetujemo velikemu številu ljudi in opažamo, da imajo ljudje podobne težave, ko razmišljajo o nakupu toplotne črpalke. Če ste zmedeni in ne veste, če je toplotna črpalka primerna za vas, niste edini. Na voljo je veliko informacij, vendar te informacije niso prilagojene za vas. Vaš objekt ima posebne karakteristike, ki jih nima noben drugi objekt. Smiselnost toplotne črpalke je odvisna od veliko faktorjev, zato ni enotnega modela, po katerem lahko presodite, če je primerna za vas.

Kaj je torej rešitev?

Pogovoriti se morate s strokovnjakom. Z nekom, ki se do potankosti spozna na toplotne črpalke in ki vam lahko svetuje glede na vaše okoliščine. Torej, kontaktirajte nas za brezplačen posvet. Kliknite na spodnji gumb, izpolnite obrazec in kmalu boste prejeli odgovor, ki je prilagojen samo za vas.

Vas zanimajo podrobnosti o toplotni črpalki, potrebujete nasvet? Povemo vam ceno najbolj primerne toplotne črpalke za vas in vas povežemo z montažerji toplotnih črpalk v vašem kraju. Kontaktirajte nas!

KONTAKTIRAJTE NAS

Kalkulator prihranka toplotne črpalke

V kalkulator vnesite vaš trenutni sistem ogrevanja in letno porabo. Izpisala se vam bo informativna višina letnega prihranka, če bi vas ogrevala toplotna črpalka. Kalkulator mesečno posodabljamo s trenutnimi cenami energentov za čim natančnejšo oceno.

Vnesite vašo letno uporabo. Glede na energent se upoštevajo kilogrami, litri oz. kubični metri.
LETNI PRIHRANEK S TOPLOTNO ČRPALKO

Ime in priimek (obvezno)

Telefon (obvezno)

E-pošta

Opombe

Zaradi uvedbe GDPR zakona in veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov je obvezno privoliti pred oddajo povpraševanja .S shranjevanjem in obdelavo navedenih osebnih podatkov v namen izdelave ponudbe.

Zasebnost
Vaši podatki ne bodo posredovani tretji osebi pod nobenim pogojem.

Pravno obvestilo
Vaši osebni podatki bodo hranjeni v email bazi za obdobje 5 let. Po tem obdobju bo baza avtomatsko izbrisana.
Na Vašo zahtevo lahko osebne podatke izbrišemo z naše baze. Kontaktni mail: prealpi@prealpi.si

Oglejte si našo ponudbo. Našli boste kakovostne toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev, talno gretje in ogrevanje sanitarne vode. V ponudbi imamo edino toplotno črpalko za visokotemperaturno gretje (dosega 80° Celzija) v Sloveniji, za katero lahko dobite subvencijo na Eko skladu (Hitachi Yutaki S80).

YUTAKI-S

toplotna črpalka yutaki s

Toplotna črpalka z enim izmed najboljših COP (koeficient zmogljivosti) na tržišču.

VEČ O ZMOGLJIVOSTI

YUTAKI-S COMBI

yutaki combi toplotna črpalka

Idealna toplotna črpalka za ogrevanje in toplo sanitarno vodo.

DO 70% PRIHRANKA PRI PROSTORU

YUTAKI-M

yutaki m toplotna črpalka

Toplotna črpalka za tiste, ki želijo hitro in enostavno zamenjati svoj stari bojler.

VEČ KAKO ZAMENJATI STAR BOJLER

YUTAKI-S80

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Visokotemperaturna toplotna črpalka – do 80 stopinj Celzija brez pomoči pomožnega električnega grelca.

VEČ KAKO SEGRETI VODO DO 80 °C

YUTAMPO II

Yutampo toplotna črpalka

 Toplotna črpalka za gretje sanitarne vode – 70% energije za ogrevanje sanitarne vode izkoristi brezplačno iz…

ZA GRETJE SANITARNE VODE -70%

Informacije o toplotnih črpalkah

Skok na podnaslov:

V Sloveniji traja kurilna sezona približno osem mesecev, dolga kurilna doba pa lahko prinese visoke stroške ogrevanja. Za ogrevanje prostorov s klasičnimi energenti, kot so plin, drva in kurilno olje moramo globoko seči v žep, stroški energentov pa iz leta v leto vzrtajno naraščajo. Toplotna črpalka predstavlja varčno in trajnostno alternativo klasičnim energentom. Za svoje delovanje izkorišča toploto okoliškega zraka, vode ali zemlje. Toplotna črpalka sicer obratuje s pomočjo električne energije, vendar za razliko od električnih grelcev dobi glavnino energije iz svoje okolice.

Toplotna črpalka je trenutno okolju najbolj prijazen vir ogrevanja, saj za razliko od fosilnih goriv ogrevalne toplotne črpalke ne onesnažujejo okolja. Sodoben pristop, tako pri gradnji energetsko varčnih objektov kot tudi zamenjavi zastarelih sistemov ogrevanja je močno povečal zanimanje po toplotnih črpalkah. Posebno veliko je povpraševanje po toplotnih črpalkah zrak voda, ki zaradi svoje učinkovitosti in vsestranskosti skoraj obvladujejo trg.

V podjetju Prealpi vam ponujamo široko paleto vrhunskih toplotnih črpalk zrak voda znamke Hitachi. Na voljo imamo različne tipe toplotnih črpalk zrak voda, ki zagotovijo še tako zahtevne stranke. Pomemben del podjetja predstavlja ekipa naših strokovnjakov, ki s svojim znanjem in izkušnjami poskrbijo za kakovostno rešitev ogrevanja vašega doma.

TOPLOTNE ČRPALKE ZA

 • OGREVANJE

 • HLAJENJE

 • PRIPRAVA SANITARNE VODE

 • KOMBINACIJA S SONČNIMI KOLEKTORJI

 • OGREVANJE BAZENA

PRENESI CELOTNI KATALOG

TIPI TOPLOTNIH ČRPALK

Na trgu obstaja mnogo različnih vrst toplotnih črpalk, med seboj pa jih ločimo glede na njihov vir energije. Na primer, toplotna črpalka zrak voda pridobiva toploto iz zraka ter jo prenese na vodo, ki jo lahko uporabimo za gretje stanovanja. V večini primerov so toplotne črpalke sestavljene iz zunanje in notranje enote:

 • Zunanja enota pridobiva toploto iz okolja
 • Notranja enota prenese to toploto v vodo in jo uporabi za gretje

Za boljše razumevanje bomo v sledečih poglavjih predstavili štiri glavne tipe toplotnih črpalk.

Toplotne črpalke zrak voda

Na tržišču se najpogostoje srečamo s toplotno črpalko zrak voda. Ti sistemi izkoriščajo energijo iz zraka in jo spreminjajo v energijo potrebno za ogrevanje in hlajenje. Sodobne toplotne izkoristijo  tudi do 75 % energije iz zraka tako, da je potreben le 1 KW električne energije, da pridelamo kar 4 KW toplotne moči. Dejstvo je , da je strošek ogrevanja s toplotno črpalko veliko nižji v primerjavi s tradicionalnimi viri ogrevanja Do nedavnega so bili ljudje v strahu pri odločitvi z nakupom toplotne črpalke saj so dvomili v njihovo zmožnost zagotavlanja želene temperature v bivalnem prostoru. Ne glede na to, da se toplotne črpalke pred leti niso  uporabljale v predelih z mrzlimi zimami je dandanes tehnologija toplotnih črpalk napredovala do te mere, da so postale dobra alternativa tudi za hladna območja. Praksa je namreč pokazala, da toplotna črpalka lahko zamenja bilokateri obstoječ ogrevalni sistem.

●        Nižji stroški ogrevanja, še posebej v primerjavi s tradicionalnimi načini orgevanja

●        Ob menjavi sistema ogrevanja lahko zapšrosite za subvencijo EKO Sklada v vrednosti do 2.500€

●        Nizek izpust CO₂ v okolje

●        Ni skrbi po nabavi energenta ( pelet, drv, kurilnega olja..)

●        Poskrbi za ogrevanje prostorov in sanitarno vodo

●        Minimalno vzdrževanje

●        Enostavnejša montaža kot pri toplotnih črpalkah tipa zemlja voda in voda voda

Toplotne črpalke voda voda

Toplotne črpalne voda-voda veljajo za najučinkovitejše na trgu, vendar jih zaradi specifičnega načina uporabe le redko srečamo. Ta tip toplotne črpalke črpa toploto in bližnjega vodnega vira – reke potoka, podtalnice, itd… Toplotne črpalke voda-voda se delijo na dve podvrsti:

 • Z zaprto zanko – cevi, po katerih kroži hladilna tekočina, položimo v vodni vir
 • Z odprto zanko – vodo iz vodnega vira črpamo v toplotno črpalko ter nazaj v vir

Kljub visoki učinkovitosti jih le redko zasledimo predvsem zato, ker se jih uporablja samo pri objektih, ki stojijo ob vodnemu viru. Poleg lokacije je za uporabo te naprave pogosto potrebna pridobitev mnogih dovoljenj, povezanih z varnostjo in onesnaževanjem voda.

Toplotne črpalke zemlja voda

Toplotna črpalka tipa zemlja voda (oz. geotermalna toplotna črpalka) je po delovanju in pogostosti uporabe podobna tipu voda-voda, vendar pa se od nje razlikuje v viru toplote. Kot je že iz imena razvidno, je v tem primeru vir toplote zemlja. Za postavitev te toplotne črpalke je potrebna namestitev sistema cevi v zemljo. Tudi toplotne črpalke zemlja-voda se delijo na dve podvrsti:

 • Horizontalne – v izkop dovojšlje velikosti položimo cevi, pšo katerih kroži hladilna tekočina
 • Vertikalne – podobno kot pri horizontalni, le da cev položimo v ozko in globoko izvrtino

Največji minus toplotnih črpalk zemlja-voda je začetna investicija. Postavitev sistema cevi v zemljo zahteva izkop velike količine zemlje ali globoke izvrtine, kar predstavlja velik finančni zalogaj.

Toplotne črpalke zrak zrak

Za razliko od drugih vrst, se toplotna črpalka zrak-zrak skoraj izključno uporablja v kombinaciji z drugimi viri toplote. Zelo enostavno povedano je toplotna črpalka zrak-zrak klimatska naprava, ki ima poleg hlajenje tudi funkcijo gretja. Ker je izhodni medij te naprave topel zrak, jo lahko uporabljamo zgolj za gretje enega prostora, ne pa celotnega objekta.

Katera toplotna črpalka je prava za vas?

Izbira toplotne črpalke zavisi od mnogih faktorjev, vendar za večino primerov priporočamo črpalko tipa zrak voda. Ta tip toplotne črpalke predstavlja preko 95% nakupov vseh toplotnih črpalk, ker:

 • So primerne za namestitev v vseh regijah Slovenije
 • Jih je možno priklopiti na že obstoječi ogrevalni sistem
 • Lahko delujejo kot samostojna enota ali v kombinaciji z drugimi ogrevali

Potrebujete dodatno svetovanje? Kontaktirajte nas za brezplačen posvet.

KONTAKTIRAJTE NAS

PREDNOSTI HITACHI TOPLOTNIH ČRPALK

 • ENERGIJSKI RAZRED A+++

 • OBNOVLJIVA ENERGIJA, ZAGOTOVLJENO VARČEVANJE

 • OPTIMIZIRANA UČINKOVITOST

 • NOVI KOMPAKTNI MODELI

 • IZBOLJŠANO DELOVANJE DC INVERTER TEHNOLOGIJE

 • POVEČANJE UČINKOVITOSTI IN ZMANJŠANJE PORABE

 • ENOSTAVNA NASTAVITEV ENOTE S POMOČJO ČAROVNIKA ZA NASTAVITVE

 • EN DALJINSKI UPRAVLJALNIK ZA VSE FUNKCIJE

 • ENOSTAVNO VZDRŽEVANJE

 • PAMETNA KASKADNA TEHNOLOGIJA: najučinkovitejša na trgu

CENA TOPLOTNIH ČRPALK

Kljub velikemu potencialu prihranka je začetna investicija pomemben faktor pri izbiri ustrezne toplotne črpalke. Cene sicer močno varirajo, vendar se za toplotne črpalke zrak voda gibajo v območju od 5000€ do 10000€.

Cena je odvisna predvem od:

 • Velikosti objekta
 • Ogrevalnega sistema (radiatorji ali talno gretje)
 • Ali je črpalka inverterska ali On/Off
 • Ali ima črpalka vgrajen bojler

Cena toplotne črpalke torej ni odvisna zgolj od tipa in moči, temveč tudi od lastnosti in kvalitete. Pri izbiri nove grelne naprave je pametno tudi upoštevati potencial prihranka, ki ga določen tip črpalke ponuja. Kot primer lahko vzamemo inverterske toplotne črpalke – te so praviloma dražje od On/Off črpalk, vendar zaradi učinkovitejšega delovanja porabijo tuidi do polovico manj električne energije.

V vsakem primeru pa vas pred nakupom vabimo, da se glede izbire toplotne črpalke posvetujete z enim izmed Prealpi strokovnjakov. Skupaj z vami bodo analizirali vaše potrebe ter izbrali za vas najprimernejši model.

EKO sklad subvencija

Toplotna črpalka lahko predstavlja precejšnji finančni zalogaj, kar pa lahko olajša fubvencija iz EKO sklada. V sklopu spodbujanja uporabe trajnostnih virov enegrije in skrbi za naravo, ponuja Slovenija pomoč pri nakupu toplotne črpalke v obliki nepovratnih sredstev. Ta pomoč je namenjena pervenstveno za tiste, ki menjajo vir ogrevanja pri obnovi starejših hiš, v poštev pa pridejo tudi novogradnje. Subvencija velja za celotno območje Slovenije, vendar se vsota pomoči lahko iz regije v regijo razlikuje. Višina subvencije je odvisna tudi od tipa toplotne črpalke in je višja, ko gre za menjavo ogrevalnega sistema.

Višina subvencije je torej odvisna od večih faktorjev, znaša pa od 20% do 50% cene toplotne črpalke oz. največ 1000€ do 3200€ (oz. do 5000€ za črpalke tipa voda voda in zemlja voda). Za več informacij obiščite spletno stran Eko sklada, kjer so natančneje navedene višine subvencij ter vsi pogoji, ki jih morate izpolnjevati, da subvencijo dobite.

KONTAKTIRAJTE NAS
energijski razredtoplotna črpalka kalkulator

ENERGIJSKI RAZRED A+++

 • Sistemi zrak/voda izkoriščajo energijo iz zraka in jo spremenijo v energijo potrebno za ogrevanje oziroma hlajenje

 • Do 75% nižji stroški energije

 • Izboljšano delovanje DC Inverter tehnologije

 • Hitachi zagotavlja brezgibno delovanje vse do zunanje temperature  -25 °C

 • Yutaki S80 lahko segreje vodo tudi do 80°C

KALKULATOR ZA IZRAČUN PORABE OGREVANJA

FAKTORJI PRI IZBIRI TOPLOTNE ČRPALKE

Toplotne črpalke postajajo čedalje popularnejše, česar rezultat je vedno večja izbira. In čeprav je široka izbira za kupca dobra, nam preveliko število izdelkov na trgo lahko povzroči težave pri odločanju.

Pri izbiri toplotne črpalke moramo upoštevati sledeče faktorje:

 • Zahteva po gretju (koliko časa na dan, na koliko stopinj)
 • Tip ogrevalnega sistema (radiatorji ali talno gretje)
 • Lokacija hiše (regija)
 • Velikost hiše (kvadratura)
 • Vrsta in velikost oken
 • Toplotna izolacija hiše
 • Starost hiše
 • Bo namenjena le gretju ali tudi za sanitarno vodo

Ne glede na tip toplotne črpalke, je njena grelna moč ključen faktor pri izbiri ustreznega vira toplote za vaš dom.

Kakšno moč toplotne črpalke potrebujem?

Na trgu najdemo toplotne črpalke moči od 4 kW do 25 kW. Kljub velikemu razponu so najpogosteje prodajane črpalke le dveh nivojev moči – 6 kW za nove, energijsko učinkovite hiše ter 11 kW za obnovljene starejše hiše.

Faktorji, ketere moramo upoštevati pri določitvi moči toplotne črpalke, so našteti v zgornjem poglavju – vendar določitev tega je zelo pomembna. Izbira črpalke s premajhno močjo lahko pomeni hladnejše zime, nakup črpalke s preveliko močjo pa predstavlja nepotrebno visoko začetno investicijo. Zato vam svetujemo, da se pri določanju tega pomembnega faktorja obrnete na Prealpi strokovnjaka, ki vam bo s veseljem pomagal.

KONTAKTIRAJTE NAS
toplotne črpalke

Želim izvedeti več o toplotnih črpalkah

VEČ O TOPLOTNIH ČRPALKAH
prihranek toplotne črpalke

Zanima me koliko privarčujem s toplotno črpalko

KALKULATOR PORABE
menjava ogrevanja s toplotno črpalko

Idealna izbira za obstoječi radiatorski sistem

Več Informacij
toplotne čraplke subvencija

Zanimajo me toplotne črpalke s subvencijo ekosklada

EKO SKLAD SUBVENCIJA

VZDRŽEVANJE TOPLOTNE ČRPALKE

Kot vse naprave, potrebuje tudi toplotna črpalka ustrezno vzdrževanje. Povprečna življenjska doba toplotne črpalke zrak voda znaša 15 let, vendar lahko to dobo z ustreznim in rednim vzdrževanjem še podaljšamo.

Nekaj nasvetov za skrb za vašo toplotno črpalko:

 • Preglejte zračne filtre vsak mesec ter jih po potrebi očistite oz. zamenjajte
 • Poskrbite, da se na zunanji enote ne nabira sneg, led ali drugi predmeti
 • Poskrbite, da okrog zunanje enote ni grmovja, vejevja in podobnih stvari, ki bi lahko omejihe dotok zraka
 • Pooblaščeni serviser naj pregleda toplotno črpalko vsaj enkrat na leto. V večini primerov tako pogosti servisi sicer niso potrebni, vendar se na ta način najde napake, preden postanejo resne

NASVETI ZA VEČJO UČINKOVITOST OGREVANJA S TOPLOTNO ČRPALKO

Toplotna črpalka je že same po sebi eden najučinkovitejših sistemov ogrevanja danes, vendar ji s pravilno uporabo izkoristek še povečamo.

Nasveti za pravilno uporabo toplotne črpalke zrak voda:

 • Imejte stalno nastavitev temperature. Nenehno spreminjanje nastavitev vam lahko poveča strošek gretja, še posebej pozimi
 • Med kurilno sezono, ne nastavljajte gretja pod 18 stopinj
 • Za hlajenje, ne nastavljajte temperature pod 21 stopinj. Poleg višjega računa za elektriko lahko to povzroči zmrzovanje cevi v notranji enoti in posledično škodo.
 • Toplotne črpalke morajo biti dvignjene od tal 10 do 20 cm, da ostanejo nad snegom ter za se ne nabira voda v njihovi bližini
 • Če vam nabere led okrog cevi v zunanji enoti, lahko to očistite z mrzlo ali mlačno vodo. Ne uporabljajte vroče vode ali ostrih predmetov, ker se tako toplotna črpalka lahko poškoduje!

POGOSTA VPRAŠANJA

Koliko hrupa povzročajo toplotne črpalke?

Nivo hrupa, ki ga toplotna črpalka povzroča, je v veliki meri odvisen od moči in modela, na to pa vplivajodtugi faktorji, kot na primer način montaže. Večina toplotnih črpalk generira hrup jakosti 40-60 dB na razdalji enega metra. Za primerjavo: običajni hladilniki generirajo hrup jakosti 32-47 dB. Če nameravate namestiti toplotno črpalko v bližini spalnih prostorov vam torej svetujemo, da posvetite temu faktorju posebno pozornost.

Omeniti gre tudi, da povzročaja največ vibracij (in posledično hrupa) zunanja enota toplotne črpalke pri vklopu in izklopu. Ta pojav lahko močno zmanjšamo z ustrezno montažo naprave, s čimer preprečimom širjenje vibracij in posledično generiranje hrupa.

Toplotna črpalka z bojlerjem ali brez?

Toplotne črpalke z bojlerjem kot del notranje enote se uporabljajo za ogrevanje prostorov in za pripravo sanitarne vode. Če kupujete toplotno črpalko kot edini vir toplotne energije, svetujemo model z vgrajenim bojlerjem. V nasprotnem primeru lahko zadostuje notranja enota toplotne črpalke brez bojlerja.

So toplotne črpalčke primerne za ogrevanje z radiotorji?

So primerne, vendar ne vse, ogrevanje z radiatorji namreč zahteva vodo pri višjih temperaturah kot talno gretje. Zato moramo za delovanje z radiatorji izbrati visokotemperaturno toplotno črpalko.

Kakšna je razlike med inverterskimi in On/Off toplotnimi črpalkami?

Glavna razlika med inverterskimi in On/Off toplotnimi črpalkami je v deluvanju kompresorja hladilne tekočine. On/Off toplotna črpalka omogoča delovanje kompresorja le pri 100% moči, inverterska toplotna črpalka pa lahko prilagaja nivo moči kompresorja glede na trenutno zahtevo po energiji. Zaradi te izboljšave so lahko inverterske črpalke tudi do dva krat bolj učinkovite kot On/Off črpalke.

IMATE VPRAŠANJE?

POSVETUJ SE S STROKOVNJAKOM

KONTAKTIRAJTE NAS