Toplotne črpalke

Razmišljate o nakupu toplotne črpalke?
Razumemo. In čestitamo, ker ste prišli na pravo mesto. Na toplotne črpalke se spoznamo do potankosti. Na področju ogrevalnih sistemov imamo več kot 30 let izkušenj.

Kateri sta dve glavni prednosti toplotnih črpalk?
1. Nižji mesečni stroški.
2. Preprosto je. Pritisneš na gumb in dela. Brez čiščenja, nalaganja pelet, dobave olja, itd.

Vas zanimajo podrobnosti o toplotni črpalki, potrebujete nasvet?
Svetovali vam bomo katera je najbolj primerna toplotna črpalka za vas, kakšna je cena in vas povezali z monterji toplotnih črpalk v vašem kraju. Kontaktirajte nas!

toplotne črpalke hitachi

Toplotne črpalke HITACHI

Toplotna črpalka YUTAKI S

Yutaki S pokriva vse gospodinjske zahteve po klimatizaciji, kot so ogrevanje, hlajenje in priprava tople sanitarne vode. Priročna velikost in…

Toplotna črpalka YUTAKI M R32

Yutaki M R32 je najboljša rešitev za tiste, ki želijo hitro in enostavno zamenjati svoj stari bojler in pridobiti talno…

Toplotna črpalka YUTAKI SCombi

Yutaki SCombi je idealna rešitev za prostore, ki potrebujejo ogrevanje in toplo sanitarno vodo. Z integracijo bojlerja v notranjosti enote…

Toplotna črpalka YUTAKI S80

Yutaki S80 lahko deluje v kombininaciji s talnim ogrevanjem in ali radiatorji. Brez pomoči pomožnega električnega grelca naprava lahko doseže…

Toplotna črpalka YUTAKI H - Hydrosplit

Yutaki Hydrosplit z uporabo zraka kot obnovljivega vira energije in hladiva R32 zagotavlja velike prihranke energije z majhnim vplivom na…

Toplotna črpalka YUTAKI HCombi - Hydrosplit

Yutaki Hydrosplit z uporabo zraka kot obnovljivega vira energije in hladiva R32 zagotavlja velike prihranke energije z majhnim vplivom na…

Toplotna črpalka YUTAMPO R32

Prava rešitev za varčevanje. Hitachi je to toplotno črpalko Yutampo R32 razvil tako, da 70 % energije, potrebne za ogrevanje…

Prednosti toplotnih črpalk HITACHI

Okolju prijazne in varčne EKO subvencija do 2500€ in visok COP
60 let tradicije japonske kakovosti Svetovno priznana znamka Hitachi
Odzivna podpora in svetovanje pri izbiri Dolga življenska doba in 3 leta garancije
Skrbno izbrana mreža monterjev 4.5 milijonov zadovoljnih kupcev letno

Podrobnejše informacije o toplotnih črpalkah

V Sloveniji traja kurilna sezona približno osem mesecev, dolga kurilna doba in nizke zunanje temperature pa lahko prinesejo visoke stroške ogrevanja. Za ogrevanje s klasičnimi energenti, kot so plin, drva in kurilno olje moramo globoko seči v žep, stroški energentov pa iz leta v leto vzrtajno naraščajo. Toplotna črpalka predstavlja varčno in trajnostno alternativo klasičnim energentom. Za svoje delovanje izkorišča toploto okoliškega zraka, vode ali zemlje. Ta naprava sicer obratuje s pomočjo električne energije, vendar za razliko od električnih grelcev dobi glavnino energije iz svoje okolice.

Toplotna črpalka je trenutno okolju najbolj prijazen vir ogrevanja, saj za razliko od fosilnih goriv ogrevalne toplotne črpalke ne onesnažujejo okolja. Sodoben pristop, tako pri gradnji energetsko varčnih objektov kot tudi zamenjavi zastarelih sistemov ogrevanja je močno povečal zanimanje po toplotnih črpalkah. Posebno veliko je povpraševanje po toplotnih črpalkah zrak voda, ki zaradi svoje učinkovitosti in vsestranskosti skoraj obvladujejo trg.

V podjetju Prealpi vam ponujamo široko paleto vrhunskih toplotnih črpalk zrak voda znamke Hitachi. Na voljo imamo različne tipe toplotnih črpalk zrak voda, ki zadovoljijo še tako zahtevne stranke. Pomemben del podjetja predstavlja ekipa naših strokovnjakov, ki s svojim znanjem in izkušnjami poskrbijo za kakovostno rešitev ogrevanja vašega doma.

1. Tipi toplotnih črpalk

Na trgu obstaja mnogo različnih vrst toplotnih črpalk, med seboj pa jih ločimo glede na njihov vir energije. Na primer, toplotna črpalka zrak voda pridobiva toploto iz zraka ter jo prenese na vodo, ki jo lahko uporabimo za gretje stanovanja. V večini primerov so sestavljene iz zunanje in notranje enote:

Zunanja enota pridobiva toploto iz okolja.
Notranja enota prenese to toploto v vodo in jo uporabi za gretje. Notranje enote imajo rezervoar za toplo vodo.

Kako delujejo toplotne črpalke?

Za boljše razumevanje bomo v sledečih poglavjih predstavili štiri glavne tipe toplotnih črpalk.

Toplotne črpalke zrak voda

Na tržišču je najpogostejša toplotna črpalka zrak voda. Ta tip toplotnih črpalk izkorišča energijo iz zraka in jo spreminja v energijo potrebno za ogrevanje in hlajenje. Sodobni modeli toplotnih črpalk zrak voda izkoristijo tudi do 75% energije iz zraka tako, da je potreben le 1 KW električne energije, da pridelamo kar 4 KW toplotne moči. Prednost toplotnih črpalk je, da so stroški ogrevanja veliko nižji v primerjavi s tradicionalnimi viri ogrevanja. Do nedavnega so bili ljudje v strahu pri odločitvi z nakupom, saj so dvomili v njihovo zmožnost zagotavljanja želene temperature v bivalnem prostoru. Ne glede na to, da se pred leti niso uporabljale v predelih z mrzlimi zimami je dandanes tehnologija toplotnih črpalk zrak voda napredovala do te mere, da so postale dobra alternativa tudi za hladna območja. Praksa je namreč pokazala, da toplotna črpalka lahko zamenja bilokateri obstoječ ogrevalni sistem.

 • Nižji stroški ogrevanja, še posebej v primerjavi s tradicionalnimi načini orgevanja
 • Ob menjavi sistema ogrevanja lahko zaprosite za subvencijo EKO Sklada v vrednosti do 2.500€
 • Nizek izpust CO₂ v okolje
 • Ni skrbi po nabavi energenta (pelet, drv, kurilnega olja..)
 • Poskrbi za ogrevanje prostorov in sanitarno vodo
 • Minimalno vzdrževanje
 • Enostavnejša montaža kot pri toplotnih črpalkah tipa zemlja voda in voda voda

Toplotne črpalke voda voda

Toplotne črpalne voda-voda veljajo za najučinkovitejše na trgu, vendar jih zaradi specifičnega načina uporabe le redko srečamo. Ta tip toplotnih črpalk črpa toploto in bližnjega vodnega vira – reke, potoka, podtalnice, itd. Delijo se na dve podvrsti:

 • Z zaprto zanko – cevi, po katerih kroži hladilna tekočina, položimo v vodni vir
 • Z odprto zanko – vodo iz vodnega vira črpamo v toplotno črpalko ter nazaj v vir

Največji minus toplotnih črpalk zemlja-voda je začetna investicija. Postavitev sistema cevi v zemljo zahteva izkop velike količine zemlje ali globoke izvrtine, kar predstavlja velik finančni zalogaj.

Toplotne črpalke zrak zrak

Toplotne črpalke zrak zrak so, poenostavljeno povedano, klimatske naprave, ki imajo poleg hlajenja tudi funkcijo ogrevanja. Za razliko od drugih vrst, se toplotna črpalka zrak zrak skoraj izključno uporablja v kombinaciji z drugimi viri toplote.

Ker je izhodni medij te naprave topel zrak, jo lahko uporabljamo zgolj za gretje enega prostora, ne pa celotnega objekta, prav ta lastnost pa močno omeji fleksibilnost te naprave. Poleg tega pa imajo občutno nižjo grelno moč kot druge različice.

Kljub temu pa se toplotne črpalke zrak zrak pogosto uporabljajo za ogrevanje prostorov. Primarno se z njimi ogrevamo v prehodnih obdobjih, ko je potreba po ogrevanju manjša ter bolj neenakomerna.

Katera toplotna črpalka je prava za vas?

Izbira je odvisna od mnogih faktorjev, vendar je za večino primerov najbolj primerna toplotna črpalka zrak voda. Ta tip toplotne črpalke predstavlja preko 95% nakupov vseh toplotnih črpalk, ker:

 • So primerne za namestitev v vseh regijah Slovenije
 • Jih je možno priklopiti na že obstoječi ogrevalni sistem
 • Lahko delujejo kot samostojna enota ali v kombinaciji z drugimi ogrevali

Posvetujte se s strokovnjakom

Potrebujete nasvet? Izkoristite brezplačen 15-minutni posvet s svetovalcem.

2. Cena toplotnih črpalk

Kljub velikemu potencialu prihranka je začetna investicija pomemben faktor pri izbiri. Cene sicer močno varirajo, vendar se za toplotne črpalke zrak voda gibajo v območju od 5.000€ do 10.000€. Cena je odvisna predvsem od:

 • Velikosti objekta
 • Ogrevalnega sistema (radiatorji ali talno gretje)
 • Ali je črpalka inverterska ali On/Off
 • Ali ima črpalka vgrajen bojler

Cena torej ni odvisna zgolj od tipa in moči, temveč tudi od lastnosti in kvalitete. Pri izbiri nove grelne naprave je pametno tudi upoštevati potencial prihranka, ki ga določen tip črpalke ponuja. Kot primer lahko vzamemo inverterske toplotne črpalke – te so praviloma dražje od On/Off črpalk, vendar zaradi učinkovitejšega delovanja porabijo tuidi do polovico manj električne energije.

V vsakem primeru pa vas pred nakupom vabimo, da se glede izbire toplotne črpalke posvetujete z enim izmed Prealpi strokovnjakov. Skupaj z vami bodo analizirali vaše potrebe ter izbrali za vas najprimernejši model.

Ne pozabite, da kljub višji začetni ceni toplotnih črpalk privarčujete na dolgi rok. Preberite si več o tem koliko vam privarčujejo toplotne črpalke.

3. EKO sklad subvencija

Toplotna črpalka lahko predstavlja precejšnji finančni zalogaj, kar pa lahko olajša subvencija iz EKO sklada. V sklopu spodbujanja uporabe trajnostnih virov enegrije in skrbi za naravo ponuja Slovenija pomoč pri nakupu v obliki nepovratnih sredstev. Ta pomoč je namenjena pervenstveno za tiste, ki menjajo vir ogrevanja pri obnovi starejših hiš, v poštev pa pridejo tudi novogradnje. Subvencija velja za celotno območje Slovenije, vendar se vsota pomoči lahko iz regije v regijo razlikuje. Višina subvencije je odvisna tudi od tipa toplotne črpalke in je višja, ko gre za menjavo ogrevalnega sistema.

Višina subvencije je torej odvisna od večih faktorjev, znaša pa od 20% do 50% cene oz. od 1000€ do 3200€ (oz. do 5000€ za črpalke tipa voda voda in zemlja voda). Za več informacij obiščite spletno stran Eko sklada, kjer so natančneje navedene višine subvencij ter vsi pogoji, ki jih morate izpolnjevati, da subvencijo dobite.

V naši podnubi toplotnih črpalk najdete edino za visokotemperaturno gretje (dosega 80° Celzija) v Sloveniji, za katero lahko dobite subvencijo na EKO skladu (Hitachi Yutaki S80).

ekosklad financiranje za toplotne črpalke

4. Faktorji pri izbiri toplotne črpalke

Toplotne črpalke postajajo čedalje popularnejše, česar rezultat je vedno večja izbira. In čeprav je široka izbira za kupca dobra, nam preveliko število izdelkov na trgu lahko povzroči težave pri odločanju.

Pri izbiri moramo upoštevati sledeče faktorje:

 • Zahteva po gretju (koliko časa na dan, na koliko stopinj) – izbiro naprave morate seveda prilagoditi vašim potrebam in navadam. Če imate pogosto višje potrebe po ogrevanju, je smiselno, da izberete zmogljivejšo napravo.
 • Tip ogrevalnega sistema (radiatorji ali talno gretje) – toplotne črpalke navadno ogrevajo vodo na nižje temperature kot pa klasične ogrevalne naprave, zaradi česar so bolj primerne za priklop na talno gretje. Možen je seveda tudi priklop na radiatorski sistem, vendar morate v tem primeru izbrati visokotemperaturno toplotno črpalko.
 • Lokacija hiše (regija) – lega hiše, ki jo ogrevamo, ima velik vpliv na učinkovitost delovanja naprave. Če jo uporabljamo v hladnejšem okolju, bo njen izkoristek nižji. Hladnejši zrak vsebuje namreč manj toplotne energije, kar pomeni, da mora črpalka delovati močneje, da zagotovi zadostno ogrevanje.
 • Velikost hiše (kvadratura) – ogrevanje večjih prostorov predstavlja večjo potrebo po ogrevalni moči, kar pa zahteva močnejšo napravo
 • Vrsta in velikost oken – okna predstavljajo “luknje” v izolaciji hiše, skozi katere uhaja toplota. Kvalitetnejša okna ta vpliv sicer zmanjšajo, vendar so tudi najboljša okna manj izolativna kot stene.
 • Toplotna izolacija hiše – podobno kot pri oknih, uhaja toplota tudi skozi stene, kvalitetnejša izolacija pa zmanjša uhajanje toplote v okolico.
 • Starost hiše – sama starost hiše sicer ne vpliva neposredno na izbiro črpalke, vendar so starejše hiše pogosto slabše izolirane, kar pa znatno poveča zahtevo po ogrevalni moči.
 • Bo namenjena le gretju ali tudi za sanitarno vodo – če jo nameravate uporabljati tudi za pripravo vode, mora ta biti primerno zmogljivejša.

Ne glede na tip toplotne črpalke je njena grelna moč ključen faktor pri izbiri ustreznega vira toplote za vaš dom.

5. Kakšno moč toplotne črpalke potrebujemo?

Na trgu najdemo toplotne črpalke moči od 4 kW do 25 kW. Kljub velikemu razponu so najpogosteje prodajane črpalke le dveh nivojev moči – 6 kW za nove, energijsko učinkovite hiše ter 11 kW za obnovljene starejše hiše.

Moč toplotne črpalke zelo pomemben faktor pri izbiri ustrezne naprave. Izbira črpalke s premajhno močjo lahko pomeni hladnejše zime, nakup črpalke s preveliko močjo pa predstavlja nepotrebno visoko začetno investicijo ter višje obratovalne stroške.

Zahteva po ogrevanju

Zahteva po ogrevanju oz. ogrevalna obremenitev je najpomembnejši faktor pri določanju ustrezne moči toplotne črpalke. To vrednost se meri v kilovatih na kvadratni meter (kW/m2) ter nam pove zahtevano grelno moč za doseganje ustrezne temperature v vašem domu.

Ogrevalne obremenitve ne smemo zamenjati z letno porabo ogrevalne energije, saj pridemo tako do napačnega rezultata. Dejanska poraba se razlikuje od meseca do meseca, ustrezno moč toplotne črpalke pa moramo določiti glede na zunanje temperature in najhladnejše dni, kadar je potreba po ogrevanju največja.

Iz zgornje razlage je razvidno, da kvadratura neposredno vpliva na zahtevo po ogrevanju – za ogrevanje večjega stanovanja torej morate izbrati eno izmed zmogljivejših toplotnih črpalk. Poleg površine pa ima na zahtevo po ogrevanju velik vpliv tudi izolacija, zato se za ogrevanje novejših hiš, ki so navadno bolje izolirane, vgrajuje toplotne črpalke nižjih moči.

Priprava sanitarne vode

Če nameravate s toplotno črpalko ogrevati tudi sanitarno vodo, morate tudi to upoštevati pri določanju moči. To je hkrati tudi pomemben faktor pri izbiri modela toplotne črpalke, saj so nekateri modeli prav temu namenjeni ter imajo že vgrajen rezervoar za toplo vodo. Toplotno črpalko pa lahko uporabljate za ogrevanje vode tudi, če nima vgrajenega rezervoarja.

Glavni faktor, ki zvišuje zahtevo po moči, je število ljudi v gospodinjstvu. V splošnem zahteva vsaka oseba v gospodinjstvu približno četrtino kilovata moči za ogrevanje vode. Z drugimi besedami – če bo toplotna črpalka ogrevala sanitarno vodo za štiričlansko družino, mora ta biti za približno 1 kW zmogljivejša.

Delovanje skupaj z drugimi viri ogrevanja

Toplotne črpalke pogosto predstavljajo primarni vir ogrevanja doma, lahko pa jih tudi uporabljamo kot pomožni vir ogrevanja. Ker so toplotne črpalke v splošnem prilagodljive, jih lahko uporabljamo tudi v kombinaciji z drugimi viri ogrevanja, kot so peč na kurilno olje, zemeljski plin ali biomaso.

Takšna konfiguracija ogrevalnega sistema je posebej pogosta pri obnovi starejših, slabše izoliranih poslopij. Namesto vgradnje toplotne črpalke visoke moči izberemo nekoliko manj zmogljivo črpalko ter jo kombiniramo s klasičnimi sistemi. Za ogrevanje s tem primeru uporabljamo večino časa toplotno črpalko, v najhladnejših mesecih pa dogrevamo objekt s klasično pečjo.

Primeri moči toplotne črpalke za različna stanovanja

Vrednosti, kot so moč toplotne črpalke ter zahteva po ogrevanju, nam sicer dajo točne in reprezentativne vrednosti, ki pa marsikomu le malo pomenijo. Da bi te vrednosti nekoliko osmislili, smo pripravili dva malce bolj realna primera določitve moči toplotne črpalke.

Ogrevanje stanovanja površine 100 m2

Za ogrevanje novega, nizkoenergetskega poslopja velikosti 100 m2 s talnim gretjem ter pripravo sanitarne vode za 4 člansko družino večinoma zadostuje toplotna črpalka moči 6 kW. Za ogrevanje podobnega starejšega, slabše izoliranega objekta z radiatorji ter ogrevanjem vode za 4 člansko družino večinoma ustreza toplotna črpalka moči 8 kW.

Ogrevanje stanovanja površine 200 m2

Za ogrevanje novega, nizkoenergetskega poslopja velikosti 200 m2 s talnim gretjem ter pripravo vode za 4 člansko družino večinoma zadostuje toplotna črpalka moči 8 kW. Za ogrevanje podobnega starejšega, slabše izoliranega objekta z radiatorji ter ogrevanjem vode za 4 člansko družino večinoma ustreza toplotna črpalka moči 11 kW.

Da boste izbrali zares pravo toplotno črpalko, vam svetujemo, da se pri določanju posvetujete s Prealpi strokovnjakom, ki vam bo z veseljem pomagal.

Posvetujte se s strokovnjakom

Potrebujete nasvet? Izkoristite brezplačen 15-minutni posvet s svetovalcem.

6. Življenska doba toplotne črpalke

Toplotne črpalke so v splošnem dolgotrajne in vzdržljive naprave. V povprečju je življenjska doba toplotne črpalke približno 15 let, vendar lahko kakovostne naprave priznanega proizvajalca dosežejo tudi preko 20 let delovanja.

Kvalitetnejše naprave seveda zdržijo dlje kot njihove cenejše različice, dejanska življenjska doba toplotne črpalke pa je odvisna od mnogih faktorjev, kot so:

 • Potreba po ogrevanju stanovanja
 • Okoljski vplivi (dež, sneg, vejevje, itd.)
 • Način montaže zunanje enote

Najpomembnejši dejavnik pri življenjski dobi pa je vzdrževanje.

Vzdrževanje toplotne črpalke

Kot vse naprave, potrebuje tudi toplotna črpalka ustrezno vzdrževanje. Toplotne črpalke zrak voda imajo relativno dolgo življenjsko dobo, vendar lahko to dobo z ustreznim in rednim vzdrževanjem še podaljšamo. Za daljšo življenjsko dobo toplotne črpalke svetujemo redne servise na eno do dve leti, saj s tem odkrijemo in odpravimo napake preden bi utegnile povzročiti večjo škodo.

Nekaj nasvetov za skrb za vašo toplotno črpalko:

 • Preglejte zračne filtre vsak mesec ter jih po potrebi očistite oz. zamenjajte
 • Poskrbite, da se na zunanji enote ne nabira sneg, led ali drugi predmeti
 • Poskrbite, da okrog zunanje enote ni grmovja, vejevja in podobnih stvari, ki bi lahko omejile dotok zraka
 • Pooblaščeni serviser naj pregleda črpalko vsaj enkrat na leto. V večini primerov tako pogosti servisi sicer niso potrebni, vendar se na ta način najde napake, preden postanejo resne

Menjava kompresorja

Podobno kot motor pri avtomobilu, je kompresor najpomembnejša komponenta vsake toplotne črpalke. Kompresor namreč stiska na visok tlak hladilno tekočino, ki se pretaka po ceveh toplotne črpalke, in tako iz nje pridobiva toplotno energijo, ki jo uporabimo za ogrevanje.

Kot najpomembnejša komponenta toplotne črpalke je kompresor tudi njen najdražji del, okvara kompresorja pa posledično predstavlja velik strošek. Če se v vaši toplotni črpalki pokvari kompresor, je pred menjavo le-tega smiselno se posvetovati s strokovnjakom. Če je vaša toplotna črpalka nekoliko novejša, bi se menjava lahko še izplačala, pri starejših črpalkah pa je menjava celotnega sistema lahko ugodnejša.

Garancija toplotnih črpalk

Toplotne črpalke zrak voda znamke Hitachi iz naše ponudbe imajo splošno garancijo 3 leta, ter 5 let garancije na delovanje kompresorja. Garancija Hitachi krije vse stroške nadomestnih delov, stroški montaže in menjave pa v to niso vključeni.

7. Nasveti za večjo učinkovitost toplotne črpalke

Toplotna črpalka je že sama po sebi eden najučinkovitejših sistemov ogrevanja danes, vendar ji s pravilno uporabo izkoristek še povečamo.

Nasveti za pravilno uporabo toplotne črpalke zrak voda:

 • Imejte stalno nastavitev temperature. Nenehno spreminjanje nastavitev vam lahko poveča strošek gretja, še posebej pozimi
  Med kurilno sezono, ne nastavljajte gretja pod 18 stopinj
 • Za hlajenje, ne nastavljajte temperature nad 21 stopinj. Poleg višjega računa za elektriko lahko to povzroči zmrzovanje cevi notranje enote in posledično škodo
 • Od tal morajo biti dvignjene 10 do 20 cm, da ostanejo nad snegom ter da se ne nabira voda v njihovi bližini
 • Če se nabere led okrog cevi v zunanji enoti toplotne črpalke, lahko to očistite z mrzlo ali mlačno vodo. Ne uporabljajte vroče vode ali ostrih predmetov, ker se tako toplotna črpalka lahko poškoduje

8. Pogosta vprašanja

Nivo hrupa je v veliki meri odvisen od moči in modela, na to pa vplivajo tudi faktorji, kot na primer način montaže. Večina toplotnih črpalk generira hrup jakosti 40-60 dB na razdalji enega metra. Za primerjavo: običajni hladilniki generirajo hrup jakosti 32-47 dB. Če nameravate namestiti toplotno črpalko v bližini spalnih prostorov vam torej svetujemo, da posvetite temu faktorju posebno pozornost.

Omeniti gre tudi, da povzroča največ vibracij (in posledično hrupa) zunanja enota pri vklopu in izklopu. Ta pojav lahko močno zmanjšamo z ustrezno montažo naprave, s čimer preprečimo širjenje vibracij in posledično generiranje hrupa.

Toplotne črpalke z bojlerjem kot del notranje enote se uporabljajo za ogrevanje prostorov in za pripravo sanitarne vode. Če kupujete toplotno črpalko kot edini vir toplotne energije, svetujemo model z vgrajenim bojlerjem. V nasprotnem primeru lahko zadostuje notranja enota brez bojlerja.

So primerne, vendar ne vse, ogrevanje z radiatorji namreč zahteva vodo pri višjih temperaturah kot talno gretje. Zato moramo za delovanje z radiatorji izbrati visokotemperaturno toplotno črpalko.

Da, talno gretje je pravzaprav najprimernejši ogrevalni sistem za uporabo s toplotnimi črpalkami. Izhodna temperatura vode je pri toplotnih črpalkah nižja v primerjavi z drugimi ogrevali, talno gretje pa že v svoji zasnovi zahteva nižje temperature kot radiatorji.

Glavna razlika med inverterskimi in On/Off toplotnimi črpalkami je v delovanju kompresorja hladilne tekočine. On/Off toplotna črpalka omogoča delovanje kompresorja le pri 100% moči, inverterska različica pa lahko prilagaja nivo moči kompresorja glede na trenutno zahtevo po energiji. Zaradi te izboljšave so lahko inverterske črpalke tudi do dvakrat bolj učinkovite kot On/Off črpalke.

Ne, to je zgolj mit, ki izhaja izhaja iz časov, ko so se te naprave šele uvajale. Sodobna toplotna črpalka popolnoma zadostuje za ogrevanje vašega doma.

Ne, te naprave se uporabljajo v vsakdanjem življenju že več stoletij – kot najstarejšo obliko lahko smatramo hladilnik. Je pa res, da se za ogrevanje uporabljajo le zadnjih nekaj desetletij. Kljub temu pa ni razloga za strah, ta tehnologija je že preverjena, sodobne črpalke pa so zelo zanesljive.

Ustrezna črpalka je sama po sebi zadosten vir ogrevanja za celoten dom, vendar se v nekaterih primerih primerih dograjuje tudi dodaten grelec. To je dobra izbira predvsem za poslopja v okolju z nestanovitnim vremenom, kjer so zelo nizke temperature le občasen pojav, dodaten grelec pa v teh primerih olajša delo toplotni črpalki.

To je sicer stalna praksa pri klasičnih ogrevalnih sistemih (npr. na zemeljski plin), pri toplotnih črpalkah pa to ni potrebno. Najučinkovitejše je, če izberete toplotno črpalko z ravno pravšnjo močjo za vaše potrebe, saj bo premočna črpalka po nepotrebnem višala stroške ogrevanja.

Toplotna črpalka se lahko uporabi za ogrevanje skoraj katerega koli tipa poslopja, paziti pa moramo le, da izberemo ustrezno napravo.

Da, glede na Evropsko unijo se smatrajo kot obnovljivi vir energije.

Toplotne črpalke sicer predstavljajo precejšnjo investicijo, vendar se ta investicija zaradi mnogo nižjih stroškov hitro povrne. Naložba se običajno povrne v 3-5 letih, dejansko trajanje pa je odvisno od stroška montaže, modela črpalke, pridobljene subvencije itd. Kvalitetna toplotna črpalka vam bo služila tudi preko 20 let. Tako bo naprava z nizkimi delovala še leta po povrnitvi investicije.

Delovanje toplotnih črpalk je lahko moteče kljub ustreznem načinu montiranja ter izbiri primernega mesta montaže. V takem primeru lahko okrog zunanje enote montirate akustično pregrado – vrsto ograje, katere namen je preprečiti širjenje zvoka.

Akustične pregrade za toplotne črpalke so podobne tistim, ki so nameščene ob prometnih cestah. Z njimi ustrezno ogradimo zunanjo enoto in tako zmanjšamo jakost hrupa, ki ga povrzoča.

Poleg namenskih rešitev ima tudi zelenje učinkovit efekt akustične pregrade. Če želite zmanjšati zvočne emisije zunanje enote v okolico, lahko okrog nje zasadite živo mejo, grimčevje, ali podobno rastlinje. Ta rešitev je tako funkcionalna kot estetska, vendar morate pri tem paziti na potrebne razmake med rastlinjem in napravo. Če so veje in podobni predmeti preblizu zunanje enote, jih lahko ta posrka vase ter s tem povzroči hudo škodo in posledično velike stroške popravila.

Posvetujte se s strokovnjakom

Potrebujete nasvet? Izkoristite brezplačen 15-minutni posvet s svetovalcem.