KLIMATSKE NAPRAVE

Dobra klimatska naprava vam izrazito poveča udobje v vašem domu in vam služi mnogo let. Nasprotno pa vam lahko neustrezna naprava povzroča nepotrebne težave in preglavice.

Poleg hlajenja pa sodobne klima naprave poskrbijo tudi za gretje prostorov ter predstavljajo odličen vir ogrevanja za prehodna obdobja. Spomladi in jeseni nas vreme pogosto preseneti z velikimi nihanji temperature, klimatska naprava pa vam v teh obbdobjih nudi takojšnje ogrevanje. Poleg tega pa lahko predstavljajo kot glavni vir ogrevanja, vendar predvsem za manjše objekte ter za območja z milejšimi zimami.

Toda kako izbrati pravo klimatsko napravo? Katera klimatska naprava je primerna za vas?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od mnogih faktorjev, kot so:

 • Želena temperatura v sobi
 • Velikost, število in vrsta oken
 • Izolacija objekta
 • Velikost prostora
 • Lega objekta (zunanja temperatura)
 • Ali bo klima uporabljena tudi za ogrevanje

Pomembna faktorja pri izbiri klime sta tudi kakovost in cena.

Poleg tega je paotrebno upoštevati tudi vaše osebne želje – navsezadnje bo klimatska naprava služila vam.

Naša ponudba obsega široko paleto različnih modelov klimatskih naprav, skupna lastnost vseh pa sta visoka kakovost in odlična cena.

Kako torej na podlagi vašega objekta in želja izbrati klimatsko napravo? Pogovoriti se morate s strokovnjakom – z nekom, ki se na klimatske naprave spozna do potankosti. Naši strokovnjaki imajo več kot 30 let izkušenj, svetovali pa vam bodo brezplačno in brez obveznosti.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE
Klimatske naprave za dom

Klimatske naprave za dom

Zanimajo me klimatske naprave za dom in stanovanja

PREVERI PONUDBO
klimatske naprave za poslovno rabo

Poslovne klimatske naprave

želim vedeti več o poslovnih klimatskih napravah

KLIKNI ZA VEČ
klimatske naprave multisistemi

Klimatski multisistemi

želim vedeti več o klimatskih multisistemih

KLIKNI ZA VEČ

Optimalne klimatske naprave za hlajenje in gretje

 • Čiščenje na en dotik

 • Pralni filter

 • Eko funkcija

 • Avtomatsko čiščenje filtra

 • Čistoča nerjavečega jekla

 • ErP-active

PRENESI KATALOG

KAKŠNE VRSTE KLIMATSKIH NAPRAV POZNAMO?

Tehnologijo za ohlajevanje prostorov poznamo že vrsto let, v tem času pa je bilo razvitih mnogo različnih vrst klimatskih naprav. Princip delovanja oostaja vedno enak, med seboj pa se razlikujejo predvsem po področju uporabe.

Klimatske naprave za dom

Klasične (split) klimatske naprave

Najpogostejši tip klimatske naprave, katerega dandanes vidimo skoraj vsepovsod, so split slimatske naprave. Te so sestavljene iz zunanje enote, ki zrak najprej ohladi (oz. segreje) ter notranje enote, ki je nameščena v prostoru.

Naša ponudba zajema različne modele klimatskih naprav Hitachi, ki bodo zadovoljile vse vaše potebe po hlajenu.

Klime brez zunanje enote

Klimatske naprave brez zunanje enote so novost na trgu. Delujejo enako kot standardne split enote, vendar za delovanje ne potrebujejo “škatle”, ki jo pogosto vidimo na pročelju hiš. Takšne klime so naprimer popolne za uporabo v hišah s spomeniškom varstvom, kjer se zunanjega videza ne sme spreminjati.

Te vrste klimatskih naprav nimamo v stalni ponudbi, vendar vam jo lahko po dogovoru dobavimo. Več o informacij teh klimatskih napravah dobite tukaj, lahko pa nas tudi direktno kontaktirate.

Talne klimatske naprave

Talne klimatske naprave so zelo podobne klasični (split) klimatski napravi, le da se ta tip klime montira v bližini tal. Tako tok hladnega zraka ostane pri tleh in zagotavlja želene temperature brez neprijetnega pihanja.

Kanalske klimatske naprave

Ta vrsta klimatske naprave je sicer redkeje uporabljena, vendar omogoča hlajenje za vaš celoten dom. Te naprave pošiljajo hladen zrak po kanalih oz. jaških do vsake sobe. Tako so kanalske klimatske naprave bolj priročne in diskretne, saj naenkrat ohladijo cel dom, namesto notranje enote pa v prostoru vidimo le rešetko.

Poslovne klimatske naprave

Za razliko od klimatskih naprav za dom, so poslovne klimatske naprave predvsem prilagojene ohlajanju večjih prostorov ter neprekinjenemu delovanju. Takšne klimatske naprave so splošno znane kot VRV of. VRF sistemi.

Na naši spletni strani sicer nismo vključili te vrste klimatskih naprav, vendar je to tudi del naše ponudbe. Če se zanimate za implementacijo tovrstnega sistema nam pošljite povpraševanje ali nas enostavno kontaktirajte.

Klimatski multisistemi

Klimatski sistemi so variacija split naprav, kjer uporabimo eno zunanjo enoto v kombinaciji z večimi notranjimi enotami. Takšne naprave so navadno uporabljene v bolj specifičnih primerih, na primer, ko s klimo opremljamo več prostorov naenkrat. Prednost Hitachi klimatskih naprav je med drugim tudi ta, da so medsebojno združljive. Za več informacij ali za nasvet se posvetujte s Prealpi strokovnjakom.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

DO OPTIMALNE TEMPERATURE POLETI IN POZIMI
KLIMATSKE NAPRAVE HITACHI PREMIUM

 • Dolgo življenje in kvaliteta

 • Misli na zdravje, ker očisti mnogovrstne škodljive delce v zraku.

 • Ima več možnosti za  nadzor (kabelski daljinec, infrardeči daljinec, Hi-kumo aplikacija za telefone ali Somfy daljincem za pametne domove)

 • Cenovna dostopnost

 • Udobje s funkcijo avtomatskega čiščenja

 • Za alergike – pralni filtri za naprave, ki odstanjujejo delce prahu in cvetnega pragu

 • Ekološki senzor premikanja

 • Tihi način, da lahko gledate televizijo v miru

PREMIUM KLIMATSKE NAPRAVE

HITACHI KLIMATSKE NAPRAVE SO OKOLJU PRIJAZNE

V podjetju Prealpi ponujamo pervenstveno klimatske naprave znamke Hitachi. S svojo inovativnostjo in pametnimi rešitvami so poskrbeli za široko paleto kvalitetnih izdelkov.

Poleg visoke kvalitete se Hitachi klimatske naprave ponašajo z visoko učinkovitostjo, ki skrbi tako za okolje kot za vaš račun za elektriko. Klimatske naprave v naši ponudbi se ponašajo z dvemi ključnimi inovacijami:

R32 je hladilno sredstvo, ki se sicer šele vpeljuje v trg, vendar je v mnogih pogledih boljše od njegovih bolj ustaljenih alternativ. Uporaba tega hladilnega sredstva povečuje učinkovitost klimatskih naprav ter jih hkrati naredi okolju bolj prijazne. Več o tem si preberite v poglavju pogosta vprašanja.

Še ena briljantna inovacija, ki naredi Hitachi klime bolj ekološke, je senzor gibanja, ki napravo samodejno izklopi, ko je ne potrebujemo. Preberite si več o tem v nasjednjem poglavju.

Ekološki senzor premikanja

Senzor zazna, kadar se v sobi nihče ne premika. Po dvajsetih minutah se preklopi na prvi EKO način in prilagodi grelno/hladilno temperaturo. Po dodatnih štiridesetih minutah se vklopi drugi EKO način. Zmanjšana moč prilagodi temperaturo. Po preteklih dveh urah se naprava samodejno izklopi in vam s tem prihrani energijo in denar.

EKO Avtomatski izklop (skupaj z EKO senzorjem)

Hitachijev ekološki motorični senzor predstavlja še en način za nižanje stroškov. V napravo sta vgrajena dva senzorja, ki redno spremljata premikanje po sobi in avtomatsko prilagajata temperaturo. Če klimatska naprava zazna manj gibanja, bo samodejno zmanjšala jakost delovanja in tako postala bolj varčna, ko ni večje zahteve po hlajenju.

ENOSTAVNO UPRAVLJANJE

Timer

Novi in unikatni infrardeči daljinec vključuje tedenski timer, ki še bolj obogati delovanje naprave. Vsak dan lahko nastavite šest operacijskih obdobij, ko se naprava prižge ali ugasne. Shraniti je možno tudi dva različna tedenska preklapljana režima (zimsko ali poletno delovanje).To pomeni nastavitev, ki deluje dvakrat na dan, sedem dni v tednu.

——-

Poleg tega je na voljo še timer na uro, ki se ga lahko nastavi na eno, dve, tri ali sedem ur. To ustvari pogoje za udoben spanec, prijetno sobno temperaturo in zmanjšan pretok zraka. Odvisno od časovne nastavitve se ventilatorje nadzoruje v zunanji in notrajni enoti. To zmanjša hrup in porabo energije.

Gumb za informacije

Z uporabo info gumba lahko z enim pogledom najdete pomembne informacije. Iz njega razberete sobno temperaturo in prilagodite napravo. Prav tako lahko tukaj spremljate porabo energije za tekoči in prejšnji mesec. Tako imate z lahkoto na voljo pregled obratovalnih stroškov.

HITACHI se vedno trudi, da bi bile naprave okolju prijazne.

HITACHI razvija klimatske naprave,ki imajo znatno višjo učinkovitost,kot pa minimum,ki ga zahteva ErP (izdelki povezani z energijo).To vam zagotovi še več udobja in prihranka energije.

POGOSTA VPRAŠANJA O KLIMAH

Kakšno moč klimatske naprave potrebujem?

Zahtevana moč klimatske naprave je odvisna predvsem od karakteristike prostora, ki bo hlajen oz. ogrevan. Ta lastnost klime je odvisna od mnogih faktorjev, kot so:

 • Velikost prostora
 • Velikost, število in vrsta oken
 • Izolacija objekta
 • Želene temperature zraka

Izbira klimatske naprave z ustrezno močjo je ključnega pomena. Klima s premajhno močjo vaših prostorov ne bo ustrezno grela ali hladila, premočna naprava pa bo po nepotrebnem povečala porabo energije.

Da se izognete nevšečnostim vam svetujemo, da se pred odločitvijo in nakupom posvetujete s Prealpi strokovnjakom, ki vam bo z veseljem pomagal pri izbiri.

Kaj pomeni R32?

Za hlajenje in ogrevanje prostorov uporabljajo klimatske naprave posebno hladilno sredstvo. Še pred nekaj desetletji so bili kot hladilno sredstvo v različnih napravah uporabljeni freoni. Čeprav so učinkoviti, imajo te spojine močan negativen vpliv na globalno segrevanje. Te spojine namreč reagirajo z ozonom, rezultat spuščanja freonov v ozračje pa torej povzroča ozonske luknje. Zato so se mnoga podjetja trudila razviti novo sredstvo, ki prav tako omogoča hlajenje, vendar z manjšimi nedativnimi vplivi.

R32 je hladilno sredstvo, ki je okolju prijaznejše iz dveh razlogov. Ta spojina ima do dve tretjini nižji potencial globalnega segrevanja v primerjavi z drugimi, poleg tega pa še poveča učinkovitost delovanja klimatskih naprav. Zaradi odličnih lastnosti uporablja R32 vedno več naprav.

Ali klimatske naprave zahtevajo menjavo hladilnega sredstva?

Klimatske naprave za delovanje potrebujejo hladilno sredstvo, ki pa se z delovanjem stara oz. iztroši. Življenjska doba hladilnega sredstva je drugačna za različne tipe, poleg tega pa je trajanje v veliki meri odvisno tudi od pogostoti uporabe. Klimatska naprava bo tudi brez menjave hladilnega sredstva še naprej delovala, ampak z zmanjšano učinkovitostjo. Hladilno sredstvo je torej v nekaterih primerih potrebno menjati, vendar samo, če se iztroši. Če se vam zdi, da vaša naprava deluje slabše kot nekoč, vam svetujemo posvet s Prealpi strokovnjakom.

Kako izbrati energijsko varčno klimatsko napravo?

Varčna klimatska naprava je pomembna tako za okolje kot za račun elektrike, zato je ta faktor zelo pomemben pri izbiri. Kriterij, ki nam pove energijsko učinkovitost klimatske naprave, je energijski razred. Sodobne klimatske naprave sodijo vsaj v razred A, obstajajo pa še varšnejše naprave. Razred A+, na primer, je učinkovitejši oz razreda A, vsak dodatni + pa pomeni še višjo učinkovitost. Za varčnost je pomembna tudi moč naprave – če izberemo preveliko napravo za naše potrebe, bo poraba električne energije nepotrebno visoka.

Kaj pomenita kratici SCOP in SEER?

Vse klimatske naprave imajo navedene vrednosti SCOP in SEER, ki nam povejo izkoristek naprave. Namenjeni sta predvsem za medsebojno primerjavo učinkovitosti klimatskih naprav z enako močjo. SEER definira učinkovitost hlajenja, SCOP pa nam pove učinkovitost gretja. Za obe vrednosti pa velja, da večja številka pomeni boljši izkoristek.

Za energijski razred A+ ali več se vrednosti SEER gibljejo od 5.5 naprej, pri SCOP pa od 4.0 naprej. Še hitra razlaga pomena teh vrednosti: Oba SEER in SCOP sta razmerji med grelno oz. hlčadilno energijo ter električno energijo, porabljeno v procesu. Poglejmo to še na primeru: vrednosti SCOP 4.0 pomeni, da naprava z 1 kW električne energije proizvede 4 kW grelne energije.

Kakšna je pravilna uporaba klimatskih naprav?

Pravilna uporaba vaše klimatske naprave je ključna za varčevanje z električno energijo ter za zagotavljanju dolge življenjske dobe, zato je pomembno, da jo uporabljamo na pravilen način. Na splošno je boljše, da napravo vklopimo in pustimo, da vzdržuje toploto v prostoru, kot pa da jo vklapljamo in izklapljamo. Če imate možnost, je tudi priporočljivo, da zasenčite sobo, ki jo želite hladiti, in s tem olajšate delo klimatski napravi.

Ali omogoča klimatska naprava tudi ogrevanje prostorov?

Primarna funkcija klimatskih naprav je hlajenje prostora, vendar danes brez težav najdemo klimo, ki omogoča tudi gretje. Ta funkcija je primerna predvsem za prehodna obdobja (spomladi in jeseni), ko so potrebe po ogrevanju manjše in občasne. Za manjše objekte ter za območja z milejšimi zimami pa lahko klimatsko napravo uporabimo tudi kot glavni vir ogrevanja. V vsakem primeru pa je nakup kvalitetne naprave priznanega proizvajalca dobra poteza, saj vam bo služila skozi celotno leto.

Kakšne so inverterske klimatske naprave?

Za razliko od “klasične” klimatske naprave, daje klimatski napravi inverterska tehnologija zmožnost kontroliranja moči kompresorja. Klima naprava brez inverterja omogoča le tako imenovani “On/Off” režim, kar pomeni, da lahko deluje samo s polno močjo. Zaradi tega se takšne naprave stalno vklapljajo in izklapljajo, da vzdržujejo konstantno temperaturo v prostoru. Inverterska klima pa lahko prilagaja moč hlajenja trenutnim potrebam, kar močno poveča učinkovitost delovanja. Poleg učinkovitosti pa so te klime tišje, saj vklop in izklop povzročijo največ hrupa.

Kdaj je smisleno vgraditi stropno klimatsko napravo?

Stropne klimatske naprave se (kot že samo ime pove) vgrajuje v strop. Primerne so predvsem za prostore s spuščenim stropom, ker potrebujejo vsaj 30cm prostora za vgradnjo. Poleg tega je priporočljivo, da je sama višina stropa v sprostoru najmanj 2.5m. Vgrajuje se jo predvsem v poslovne prostore, je pa primerna tudi za nekatere domove. Ima pa edinstveno prednost – diskretnost. Stropna klimatska naprava tako omogoča hlajenje zraka ter hkrati ne bistveno vpliva na videz sobe.

Ali omogočajo klimatske naprave tudi razvlaževanje in čiščenje zraka?

Večina modernih klimatskih naprav omogoča čiščenje in razvlaževanje zraka. Preden klima pošlje zrak v sobo, za zunanja enota “pripravi”. Zunanji zrak najprej gre smozi filter, ki odstrani nečistoče iz zunanjosti, kot so prašni delci, virusi, plesni, makterije in podobno. Klimatske naprave torej poskrbijo za čistost zraka v prostoru, vendar je priporočljivo, da filtre redno menjamo.

Poleg čiščenja pa klimatske naprave zrak tudi razvlažujejo. Med hlajenjem zraka se naravno izloča vlaga, kot dokaz temu pa lahko vzamemo vodo, ki med delovanje curlja iz zunanje enote.

POSVETUJ SE S STROKOVNJAKOM

POŠLJI POVPRAŠEVANJE