Klimatske naprave

Dobra klimatska naprava vam izrazito poveča udobje v vašem domu in vam služi mnogo let. Nasprotno pa vam lahko neustrezna naprava povzroča nepotrebne težave in preglavice.

Poleg hlajenja pa sodobne klima naprave poskrbijo tudi za gretje prostorov ter predstavljajo odličen vir ogrevanja za prehodna obdobja. Spomladi in jeseni nas vreme pogosto preseneti z velikimi nihanji temperature, klimatska naprava pa vam v teh obdobjih nudi takojšnje ogrevanje.

Toda kako izbrati pravo klimatsko napravo? Katera je primerna za vas?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od mnogih faktorjev, kot so:

 • Želena temperatura v sobi
 • Velikost, število in vrsta oken
 • Izolacija objekta
 • Velikost prostora
 • Lega objekta (zunanja temperatura)
 • Ali bo klima uporabljena tudi za ogrevanje?
klimatske naprave hitachi

Pomembna faktorja pri izbiri klime sta tudi kakovost in cena. Naša ponudba obsega široko paleto različnih modelov klimatskih naprav, skupna lastnost vseh pa sta visoka kakovost in odlična cena.

Kako torej na podlagi vašega objekta in želja izbrati klimatsko napravo?
Pogovoriti se morate s strokovnjakom – z nekom, ki se na klimatske naprave spozna do potankosti. Naši strokovnjaki imajo več kot 30 let izkušenj, svetovali pa vam bodo brezplačno in brez obveznosti.

Sobne klimatske naprave HITACHI

Klimatska naprava AirHome 400

Pozabite, da jo imate. Klimatska naprava, ki se samodejno vzdržuje in čisti iz leta v leto. Zmogljiva, varčna in tiha.

Klimatska naprava AirHome 600

Kliatmska naprava za ljudi, ki o klimatski napravi ne želijo razmišljati. Samodejno se čisti in vzdržuje in čisti iz leta…

Klimatska naprava Akebono

Izgled naprave se ne razlikuje od izgleda naprave z enoto za hladilno sredstvo R410A. Vendar pa dosega nižjo energijsko porabo…

Klimatska naprava ECO Comfort

Za naslednika modela Eco Comfort je značilno okolju prijazno hladilno sredstvo R32, večja sezonska učinkovitost in v globino manjši plastični…

Klimatska naprava Performance

Performance linija klimatskih naprav dosega boljšo splošno hladilno in ogrevalno učinkovitost zaradi hladilnega sredstva R32, ki je tudi okolju prijaznejše.…

Klimatska naprava Premium

Stenski model klimatske naprave Hitach Premium vas bo očaral s svojo nadpovprečno energijsko varčnostjo. Enota zanesljivo deluje do zunanje temperature…

Talna klimatska naprava Shirokuma

Posebnost te enote je njena prilagodljivost. Zrak je potisnjen v prostor skozi spodnjo režo za boljši pretok zraka. Lahko jo…

Klimatska naprava Standardna 4-potna kaseta

Standardno 4-potno kaseto lahko povsem namestite v strop do razdelilne plošče. Enota zagotavlja posamezno hlajenje enega območja preko štirismerne izpušne…

Klimatska naprava Standardna kanalska enota

Standardna kanalska enota s svojim spremenljivim zračnim sesanjem zagotavlja skoraj nevidno ohlajanje vašega prostora. Kompakten dizajn zagotavlja številne možnosti instalacije.…

Prednosti klimatskih naprav HITACHI

Okolju prijazne in varčne EKO subvencija do 2500€ in visok COP
60 let tradicije japonske kakovosti Svetovno priznana znamka Hitachi
Odzivna podpora in svetovanje pri izbiri Dolga življenska doba in 3 leta garancije
Skrbno izbrana mreža monterjev 4.5 milijonov zadovoljnih kupcev letno
katalog klimatskih naprav

Optimalne klimatske naprave za hlajenje in gretje

 • Čiščenje na en dotik
 • Pralni filter
 • Eko funkcija
 • Avtomatsko čiščenje filtra
 • Čistoča nerjavečega jekla
 • ErP-active
Prenesi katalog

Podrobnejše informacije o sobnih klimatskih napravah

Kakšne vrste klimatskih naprav poznamo?

Tehnologijo za ohlajevanje prostorov poznamo že vrsto let, v tem času pa je bilo razvitih mnogo različnih vrst klimatskih naprav. Princip delovanja ostaja vedno enak, med seboj pa se razlikujejo predvsem po področju uporabe.

Klimatske naprave za dom

Klasične (split)

Najpogostejši tip klimatske naprave, katerega dandanes vidimo skoraj vsepovsod, so split slimatske naprave. Te so sestavljene iz zunanje enote, ki zrak najprej ohladi (oz. segreje) ter notranje enote, ki je nameščena v prostoru. Naša ponudba zajema različne modele klimatskih naprav Hitachi, ki bodo zadovoljile vse vaše potebe po hlajenu.

Klime brez zunanje enote

Klimatske naprave brez zunanje enote so novost na trgu. Delujejo enako kot standardne split enote, vendar za delovanje ne potrebujejo “škatle”, ki jo pogosto vidimo na pročelju hiš. Takšne klime so naprimer popolne za uporabo v hišah s spomeniškom varstvom, kjer se zunanjega videza ne sme spreminjati. Te vrste klimatskih naprav nimamo v stalni ponudbi, vendar vam jo lahko po dogovoru dobavimo. Več o informacij dobite tukaj, lahko pa nas tudi direktno kontaktirate.

Talne

Talne klimatske naprave so zelo podobne klasični (split) klimatski napravi, le da se ta tip klime montira v bližini tal. Tako tok hladnega zraka ostane pri tleh in zagotavlja želene temperature brez neprijetnega pihanja.

Kanalske

Ta vrsta klimatske naprave je sicer redkeje uporabljena, vendar omogoča hlajenje za vaš celoten dom. Te naprave pošiljajo hladen zrak po kanalih oz. jaških do vsake sobe. Tako so kanalske klimatske naprave bolj priročne in diskretne, saj naenkrat ohladijo cel dom, namesto notranje enote pa v prostoru vidimo le rešetko.

Poslovne klimatske naprave

Klimatski sistemi so variacija split naprav, kjer uporabimo eno zunanjo enoto v kombinaciji z večimi notranjimi enotami. Takšne naprave so navadno uporabljene v bolj specifičnih primerih, na primer, ko s klimo opremljamo več prostorov naenkrat. Prednost Hitachi klimatskih naprav je med drugim tudi ta, da so medsebojno združljive. Za več informacij ali za nasvet se posvetujte s Prealpi strokovnjakom.

Posvetujte se s strokovnjakom

Potrebujete nasvet? Izkoristite brezplačen 15-minutni posvet s svetovalcem.

Do optimalne temperature pozimi in poleti

KLIMATSKE NAPRAVE HITACHI PREMIUM

 • Dolgo življenje in kvaliteta
 • Misli na zdravje, ker očisti mnogovrstne škodljive delce v zraku.
 • Ima več možnosti za nadzor (kabelski daljinec, infrardeči daljinec, Hi-kumo aplikacija za telefone ali Somfy daljincem za pametne domove)
 • Cenovna dostopnost
 • Udobje s funkcijo avtomatskega čiščenja
 • Za alergike – pralni filtri za naprave, ki odstanjujejo delce prahu in cvetnega pragu
 • Ekološki senzor premikanja
 • Tihi način, da lahko gledate televizijo v miru
Oglejte si PREMIUM HITACHI klimatske naprave

Okolju prijazne HITACHI klimatske naprave

V podjetju Prealpi ponujamo prvenstveno klimatske naprave znamke Hitachi. S svojo inovativnostjo in pametnimi rešitvami so poskrbeli za široko paleto kvalitetnih izdelkov.
Poleg visoke kvalitete se Hitachi klimatske naprave ponašajo z visoko učinkovitostjo, ki skrbi tako za okolje kot za vaš račun za elektriko.

Naša ponudba se ponaša z dvemi ključnimi inovacijami:

 • R32 je hladilno sredstvo, ki se sicer šele vpeljuje v trg, vendar je v mnogih pogledih boljše od njegovih bolj ustaljenih alternativ. Uporaba tega hladilnega sredstva povečuje učinkovitost klimatskih naprav ter jih hkrati naredi okolju bolj prijazne. Več o tem si preberite v poglavju pogosta vprašanja.
 • Še ena briljantna inovacija, ki naredi Hitachi klime bolj ekološke, je senzor gibanja, ki napravo samodejno izklopi, ko je ne potrebujemo. Preberite si več o tem v nasjednjem poglavju.

Ekološki senzor premikanja

Senzor zazna, kadar se v sobi nihče ne premika. Po dvajsetih minutah se preklopi na prvi EKO način in prilagodi grelno/hladilno temperaturo. Po dodatnih štiridesetih minutah se vklopi drugi EKO način. Zmanjšana moč prilagodi temperaturo. Po preteklih dveh urah se naprava samodejno izklopi in vam s tem prihrani energijo in denar.

funkcije klimatskih naprav
air conditioning lifestyle image

EKO Avtomatski izklop (skupaj z EKO senzorjem)

Hitachijev ekološki motorični senzor predstavlja še en način za nižanje stroškov. V napravo sta vgrajena dva senzorja, ki redno spremljata premikanje po sobi in avtomatsko prilagajata temperaturo. Če klimatska naprava zazna manj gibanja, bo samodejno zmanjšala jakost delovanja in tako postala bolj varčna, ko ni večje zahteve po hlajenju.

Enostavno upravljanje klimatske naprave

Timer

Novi in unikatni infrardeči daljinec vključuje tedenski timer, ki še bolj obogati delovanje naprave. Vsak dan lahko nastavite šest operacijskih obdobij, ko se naprava prižge ali ugasne. Shraniti je možno tudi dva različna tedenska preklapljana režima (zimsko ali poletno delovanje).To pomeni nastavitev, ki deluje dvakrat na dan, sedem dni v tednu.

Poleg tega je na voljo še timer na uro, ki se ga lahko nastavi na eno, dve, tri ali sedem ur. To ustvari pogoje za udoben spanec, prijetno sobno temperaturo in zmanjšan pretok zraka. Odvisno od časovne nastavitve se ventilatorje nadzoruje v zunanji in notrajni enoti. To zmanjša hrup in porabo energije.

klimatska naprava daljinsko upravljanje

Gumbi za informacije

Z uporabo info gumba lahko z enim pogledom najdete pomembne informacije. Iz njega razberete sobno temperaturo in prilagodite napravo. Prav tako lahko tukaj spremljate porabo energije za tekoči in prejšnji mesec. Tako imate z lahkoto na voljo pregled obratovalnih stroškov.

HITACHI naprave so okolju prijazne. HITACHI razvija klimatske naprave, ki imajo znatno višjo učinkovitost od minimuma, ki ga zahteva ErP (izdelki povezani z energijo). To vam zagotovlja še več udobja in prihranka energije.

slika-1

Pogosta vprašanja o klimatskih napravah HITACHI

Zahtevana moč je odvisna predvsem od karakteristike prostora, ki bo hlajen oz. ogrevan. Ta lastnost klime je odvisna od mnogih faktorjev, kot so:

 • Velikost prostora
 • Velikost, število in vrsta oken
 • Izolacija objekta
 • Želene temperature zraka

Izbira klimatske naprave z ustrezno močjo je ključnega pomena. Klima s premajhno močjo vaših prostorov ne bo ustrezno grela ali hladila, premočna naprava pa bo po
nepotrebnem povečala porabo energije.

Da se izognete nevšečnostim vam svetujemo, da se pred odločitvijo in nakupom posvetujete s Prealpi strokovnjakom, ki vam bo z veseljem pomagal pri izbiri.

Za hlajenje in ogrevanje prostorov uporabljamo posebno hladilno sredstvo. Še pred nekaj desetletji so bili kot hladilno sredstvo v različnih napravah uporabljeni freoni. Čeprav so učinkoviti, imajo te spojine močan negativen vpliv na globalno segrevanje. Te spojine namreč reagirajo z ozonom, rezultat spuščanja freonov v ozračje pa torej povzroča ozonske luknje. Zato so se mnoga podjetja trudila razviti novo sredstvo, ki prav tako omogoča hlajenje, vendar z manjšimi nedativnimi vplivi.

R32 je hladilno sredstvo, ki je okolju prijaznejše iz dveh razlogov. Ta spojina ima do dve tretjini nižji potencial globalnega segrevanja v primerjavi z drugimi, poleg tega pa še poveča učinkovitost delovanja klimatskih naprav. Zaradi odličnih lastnosti uporablja R32 vedno več naprav.

Klimatske naprave za delovanje potrebujejo hladilno sredstvo, ki pa se z delovanjem stara oz. iztroši. Življenjska doba hladilnega sredstva je drugačna za različne tipe, poleg tega pa je trajanje v veliki meri odvisno tudi od pogostoti uporabe. Klimatska naprava bo tudi brez menjave hladilnega sredstva še naprej delovala, ampak z zmanjšano učinkovitostjo. Hladilno sredstvo je torej v nekaterih primerih potrebno menjati, vendar samo, če se iztroši. Če se vam zdi, da vaša naprava deluje slabše kot nekoč, vam svetujemo posvet s Prealpi strokovnjakom.

Varčna klimatska naprava je pomembna tako za okolje kot za račun elektrike, zato je ta faktor zelo pomemben pri izbiri. Kriterij, ki nam pove energijsko učinkovitost, je energijski razred. Sodobne klimatske naprave sodijo vsaj v razred A, obstajajo pa še varčnejše naprave. Razred A+, na primer, je učinkovitejši od razreda A, vsak dodatni + pa pomeni še višjo učinkovitost. Za varčnost je pomembna tudi moč naprave – če izberemo preveliko napravo za naše potrebe, bo poraba električne energije nepotrebno visoka.

Vse klimatske naprave imajo navedene vrednosti SCOP in SEER, ki nam povejo izkoristek naprave. Namenjeni sta predvsem za medsebojno primerjavo učinkovitosti klimatskih naprav z enako močjo. SEER definira učinkovitost hlajenja, SCOP pa nam pove učinkovitost gretja. Za obe vrednosti pa velja, da večja številka pomeni boljši izkoristek.

Za energijski razred A+ ali več se vrednosti SEER gibljejo od 5.5 naprej, pri SCOP pa od 4.0 naprej. Še hitra razlaga pomena teh vrednosti: Oba SEER in SCOP sta razmerji med grelno oz. hlčadilno energijo ter električno energijo, porabljeno v procesu. Poglejmo to še na primeru: vrednosti SCOP 4.0 pomeni, da naprava z 1 kW električne energije proizvede 4 kW grelne energije.

Pravilna uporaba je ključna za varčevanje z električno energijo ter za zagotavljanju dolge življenjske dobe, zato je pomembno, da jo uporabljamo na pravilen način. Na splošno je boljše, da napravo vklopimo in pustimo, da vzdržuje toploto v prostoru, kot pa da jo vklapljamo in izklapljamo. Če imate možnost, je tudi priporočljivo, da zasenčite sobo, ki jo želite hladiti, in s tem olajšate delo klimatski napravi.

Primarna funkcija klimatskih naprav je hlajenje prostora, vendar danes brez težav najdemo klimo, ki omogoča tudi gretje. Ta funkcija je primerna predvsem za prehodna obdobja (spomladi in jeseni), ko so potrebe po ogrevanju manjše in občasne. Za manjše objekte ter za območja z milejšimi zimami pa lahko klimatsko napravo uporabimo tudi kot glavni vir ogrevanja. V vsakem primeru pa je nakup kvalitetne naprave priznanega proizvajalca dobra poteza, saj vam bo služila skozi celotno leto.

Za razliko od “klasične”, daje klimatski napravi inverterska tehnologija zmožnost kontroliranja moči kompresorja. Klima naprava brez inverterja omogoča le tako imenovani “On/Off” režim, kar pomeni, da lahko deluje samo s polno močjo. Zaradi tega se takšne naprave stalno vklapljajo in izklapljajo, da vzdržujejo konstantno temperaturo v prostoru. Inverterska klima pa lahko prilagaja moč hlajenja trenutnim potrebam, kar močno poveča učinkovitost delovanja. Poleg učinkovitosti pa so te klime tišje, saj vklop in izklop povzročijo največ hrupa.

Stropne klimatske naprave se (kot že samo ime pove) vgrajuje v strop. Primerne so predvsem za prostore s spuščenim stropom, ker potrebujejo vsaj 30cm prostora za vgradnjo. Poleg tega je priporočljivo, da je sama višina stropa v sprostoru najmanj 2.5m. Vgrajuje se jo predvsem v poslovne prostore, je pa primerna tudi za nekatere domove. Ima pa edinstveno prednost – diskretnost. Stropna klimatska naprava tako omogoča hlajenje zraka ter hkrati ne bistveno vpliva na videz sobe.

Večina modernih klimatskih naprav omogoča čiščenje in razvlaževanje zraka. Preden klima pošlje zrak v sobo, za zunanja enota “pripravi”. Zunanji zrak najprej gre smozi filter, ki odstrani nečistoče iz zunanjosti, kot so prašni delci, virusi, plesni, makterije in podobno.Poskrbijo torej za čistost zraka v prostoru, vendar je priporočljivo, da filtre redno menjamo.

Poleg čiščenja pa klimatske naprave zrak tudi razvlažujejo. Med hlajenjem zraka se naravno izloča vlaga, kot dokaz temu pa lahko vzamemo vodo, ki med delovanje curlja iz zunanje enote.

Posvetujte se s strokovnjakom

Potrebujete nasvet? Izkoristite brezplačen 15-minutni posvet s svetovalcem.