Kako deluje inverter klima, sposobnosti energetsko učinkovite klimatske naprave

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Pri izbiri klimatske naprave imamo na voljo več različic, ki se med seboj razlikujejo v bolj ali manj izrazitih lastnostih. Med najbolj priljubljenimi so razumljivo sodobne inverterske klimatske naprave, ki ponujajo najboljšo kombinacijo zmogljivosti, zanesljivosti in varčnosti, ponašajo pa se seveda tudi z drugimi odlikami, ki bodo po godu uporabnikom pri dolgoročni uporabi. Ker pa so na voljo tudi nekatere alternative, se je treba vprašati, kako inverter klima sploh deluje in kakšne so njene specifične prednosti.

inverter klima

Kakšna je glavna razlika inverter klimatske naprave?

Glavna naloga klime je, da ohladi prostor na željeno temperaturo. Inverterska klimatska naprava v tem ni izjema, pravzaprav svoj cilj dosega na podoben način kot druge klimatske naprave. Razlika je v delovanju motorja oziroma v nadzoru nad kompresorjem, ki upravlja delovanje klime.

Zakaj je življenska doba inverter klim daljša?

Pri starejših napravah deluje kompresor pri polni zmogljivosti, dokler zrak v okolju ne doseže nastavljene vrednosti, nato preneha delovati – to pomeni, da lahko hitro dosežemo željeno temperaturo v prostoru, še vedno pa bo za to klima delovala pri polni zmogljivosti. Vzdrževanje udobne temperature na ta način ni možno, saj klima pri polni zmogljivosti prostor še bolj ohladi, zato prihaja do nihanja v temperaturi in posledično neenakomernega delovanja naprave. Inverter klima lahko upravlja delovanje kompresorja in ima bistveno boljši nadzor nad delovanjem. Še vedno lahko deluje s polno zmogljivostjo, ko je treba prostor hitro ohladiti, nato pa lahko temperaturo učinkovito vzdržuje pri nižjih obratih kompresorja. Delovanje je v notranjosti naprave sicer dokaj kompleksno, saj ima klimatska naprava inverter, ki pretvarja električni tok in spreminja njegovo frekvenco, a za končnega uporabnika je pomembno predvsem to, da naprava omogoča učinkovito delovanje v vsaki situaciji. Ker ima klimatska naprava inverter, je bistveno bolj prilagodljiva in pripravljena na različne načine uporabe. Če temu dodamo še zmogljivost in zanesljivost sodobnih naprav, dobimo odlično klimo tudi za najzahtevnejše uporabnike.

Zakaj se splača kupiti inverterske klimatske naprave?

Inverter klima ima že zaradi svojih osnovnih lastnosti nekatere prednosti, s katerimi predstavlja boljšo izbiro v primerjavi z alternativami. Ker ima klimatska naprava inverter in lahko natančno upravlja svoje delovanje, ponuja boljši nadzor nad ohlajanjem prostora.  Poleg tega je varčnejša in učinkovitejša, saj s prilagojenim delovanjem ponuja boljši izkoristek električne energije. Naposled pa gre omeniti še to, da delovanje kompresorja pri nižjih vrtljajih podaljša življenjsko dobo tega elementa. Inverterska klimatska naprava ne deluje stalno pri polni zmogljivosti, zato ni redno pod velikimi obremenitvami. Deluje zelo zanesljivo, tako da se bomo lahko na klimo povsem zanesli tudi v naslednjih poletjih, ne le znotraj ene sezone.

Primerjava najboših inverter klim Hitachi

HITACHI SHIROKUMA Z R32 

A+++ za gretje in hlajenje

najboljša klima za ogrevanje

Hitachi klimatska naprava – Shirokuma ima zelo dobre pogoje delovanja tudi v hladnih zimskih dneh vse do temperature -20 °C. Izbrali smo top Hitachi  Shirokuma klimatsko napravo za najboljši izkoristek zaradi energetskega razreda A+++ pri ogrevanju in hlajenju, da ne prišlo do dvoma, da ni energetsko učinkovita.

HITACHI PREMIUM (RAK-25PSC)

A +++ hlajenje in A++  gretje 

klimatska-naprava-premium-500px

Hitachi klimatska naprava – Premium ponuja najvišje ugodje skozi celo leto. Kaj to pomeni za uporabnika? Uporabnik se lahko zanese na inverter klimatske naprave Hitachi Premium čez celo leto, zaradi čistoče nerjavečega jekla. Vse komponente, ki so v stiku z zrakom imajo povšino iz nerjavečega jekla. Inovativna tehnologija zagotavlja učinkovito čiščenje in izboljšuje kvaliteto zraka, ponaša pa se tudi s funkcijo za avtomatsko čiščenje filtra. Hitachi Premium inverter klimatsko napravo  izberemo tudi zaradi dobre učinkovitosti v hladnejših dneh. To pomeni, da lahko uživate v toploti svojega doma in čistem zraku tudi pri zmrzali.

najboljsa-klimatska-naprava-za-ogrevanje-1

Ste vedeli, da toplotne črpalke poleg ogrevanja lahko tudi hladijo? Mogoče je toplotna črpalka boljša izbira za hlajenje in ogrevanje. Zanimiv članek : Kako lahko toplotna črpalka Hitachi poleti hladi, pozimi pa ogreva? Upamo da smo vam pomagali razložiti kako deluje inverter klima, da je lahko najbolj energetsko učinkovita klimatska naprava čez celo leto. Oglejte si našo ponudbo klimatskih naprav.

Preberite še…

Podrobneje

Montaža klime – napotki za boljše delovanje z ustrezno montažo

Vgradnja klimatske naprave v stanovanje je odličen način za povečanje udobja bivanja, predvsem v vročih poletnih mesecih. Dandanes lahko na trgu s klimatskimi naprava ...

Preberite več

Podrobneje

Stropna klima – Kaj morate vedeti pred nakupom

Za vroče poletne dni, ko so temperature naravnost neznosne, je najboljša rešitev klimatska naprava. Kakovostna klima vam bo močno povečala kakovost bivanja tako pol ...

Preberite več

Podrobneje

Klima brez zunanje enote – prednosti in slabosti (ter kdaj jo izbrati)

V zadnjih letih so poletja vedno bolj vroča, zato ni nič čudnega, da se vedno več ljudi odloči za nakup klimatske naprave. Dandanes je klima že skoraj nujna oprem ...

Preberite več