Klima brez zunanje enote – prednosti in slabosti (ter kdaj jo izbrati)

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

V zadnjih letih so poletja vedno bolj vroča, zato ni nič čudnega, da se vedno več ljudi odloči za nakup klimatske naprave. Dandanes je klima že skoraj nujna oprema, predvsem za toplejša območja Slovenije.

Kljub želji po hladnejših poletjih pa se nekateri srečajo s prepreko, ko želijo v svoje stanovanje namestiti klimatsko napravo.

Če živite v starem mestnem jedru, je velika verjetnost, da je vaš objekt pod spomeniškim varstvom. To med drugim prepoveduje spreminjanje pročelja, kar pa predstavlja prepreko pri namestitvi klime.

Klima-brez-zunanje-enote-600x400

Klasične klimatske naprave

Na trgu najpogosteje srečamo split klimatsko napravo. Te naprave se delijo na dve enoti:

  • Zunanja enota, ki zrak ohladi in razvlaži
  • Notranja enota, ki z ohlajenim zrakom hladi vaše prostore

Tovrstne klimatske naprave dobijo svoje ime iz angleške besede split, ki pomeni deljeno. Takšna delitev na dve enoti se je izkazala za najugodnejšo, ker tako “umaknemo” najhrupnejše komponente izven bivalnih prostorov. Znotraj stanovanja imamo tako le notranjo enoto, katere glavna naloga je vpihovanje hladnega zraka v prostor. Kljub močnim prednostim pa imajo split klimatske naprave ključno slabost – izgled. Zunanja enota klima naprave, montirana na pročelju hiše, namreč ni najbolj estetska. Mnogi jo zato tudi skrijejo pogledu, če jim možnosti to dopuščajo. To pa postane problem, ko možnosti zakritja zunanje enote ni, hkrati pa velja prepoved spreminjanja izgleda stavbe. V takem primeru je izbira klime brez zunanje enote najbolj smiselna odločitev.

Glavne značilnosti klimatske naprave brez zunanje enote

Klima brez zunanje enote ter split klimatska naprava sta v principu delovanja enaki, saj je tudi njihov namen v končni fazi enak. Glavna razlika med napravama tiči v postavitvi komponent, ki so potrebne, da naprava deluje. Pri split klimatski napravi se nekatere komponente, kot na primer kompresor, nahajajo v zunanji enoti. To pa za klimatske naprave brez zunanje enote seveda ni možno, saj ta sestoji le iz notranje enote.

Princip delovanja

Klime naprave za svoje delovanje vase srkajo zunanji zrak, ki ga ustrezno pripravijo ter uporabijo za hlajenje prostora. Hladen zrak je torej glavni produkt klimatskih naprav, kot stranski produkt pa dobimo topel in vlažen zrak, katerega pa nočemo v našem prostoru. Pri split klimatskih napravah to ni problem, saj topel zrak izhaja iz zunanje enote. Ta pojav pa povzroča znatne težave pri klimatskih napravah brez zunanje enote, saj se topel zrak ustvarja znotraj prostora. Za te naprave je torej potrebno zagotoviti povezavo do zunanjosti. To se v večini primerov uredi z vgradnjo dveh cevi v zunanji steni poslopja:

  • Vhodna cev, ki zagotavlja dovod zunanjega zraka v klimatsko napravo ter
  • Izhodna cev, preko katere klima odvaja topel in vlažen zrak

Na trgu je na voljo obilica različnih modelov in različic tovrstnih naprav, v grobem pa se delijo na fiksne ter prenosne klimatske naprave brez zunanje enote.

Fiksna klimatska naprava brez zunanje enote

Ta različica klimatske naprave brez zunanje enote je v mnogih pogledih skoraj enaka split klimatski napravi. To napravo praviloma montiramo na steno prostora, kjer nemoteno skrbi za primerno temperaturo v vašem domu.

Prenosna klimatska naprava

Prenosna klima se od njene fiksne različice razlikuje v mnogih faktorjih. Zasnova še vedno ostaja enaka, vendar ima zahteva po prenosljivosti velik vpliv na obliko in delovanje naprave. Prenosne klime so v primerjavi z njihovimi fiksnimi različicami manj zmogljive, vendar so mnogo manjše ter ne zahtevajo nikakršnega posega v stavbo. Poleg tega za hlajenje ne uporabljajo zunanjega zraka, temveč kar zrak iz prostora. Še vedno pa potrebujejo dostop do zunanjosti za izpihovanje odvečnega toplega zraka, za kar se v mnogih primerih uporabi kar okno.

Prednosti in slabosti klime brez zunanje enote

Klima brez zunanje enote sicer zagotavlja ustrezno hlajenje prostorov ter dobro služi svojemu namenu, še vedno pa ni prva izbira večine ljudi. Njena največja prednost v primerjavi s klasično klimatsko napravo je to, da ne kazi zunanjega izgleda vašega doma. Ta prednost pa na žalost pride z mnogimi slabostmi:

  • Cena – za enako moč hlajenja ima klimatska naprava brez zunanje enote višjo ceno
  • Hrup – ker se kompresor nahaja v notranji enoti, povzroča klima brez zunanje enote več hrupa kot split klimatksa naprava. Sodobne naprave pa so čedalje tišje, kar naredit to slabost manj pomembno.
  • Moč hlajenja – klimatske naprave brez zunanje enote so hkrati tudi vir toplote, saj se zrak za hlajenje pripravlja znotraj prostora. Naprava sicer ustrezno ohladila prostor, vendar bo porabila več električne energije. Energijski razred klimatske naprave brez zunanje enote je torej zelo pomemben.

Komu je namenjena klima brez zunanje enote?

Fiksna klima brez zunanje enote je namenjena predvsem za primere, ko sprememba zunanjega izgleda stavbe ni dovoljena. To velja predvsem za tiste, ki živijo v starem mestnem jedru ali kakšni drugi stavbi, ki je pod spomeniškim varstvom. Klimatske naprave brez zunanje enote vam v tem primeru nudijo odlično alternativo klasični klimatski napravi, ter pogosto edino možnost da poleti ohladite vaš bivalni prostor. Fiksna klimatska naprava je lahko alternativa njeni klasični različici, ko nimate možnosti namestitve zunanje enote klimatske naprave. Te naprave so sicer manj optimalne iz vidika cene ter porabe električne energije, vendar v nekaterih primerih edini način, da lahko ohlajujete svoj dom. Prenosna klimatska naprava ima sicer širše področje uporabe kot njena fiksna različica, vendar ima zato tudi določene slabosti. Te naprave so primerne predvsem za primere, kjer investicija v stanovanje ni prioriteta. Te naprave namreč ne zahtevajo nobenega posega v stavbo, ob selitvi pa jo lahko brez težav vzamete s seboj.

 

Zunanja enota klimatske naprave

Vpliv zunanje enote na izgled stavbe

Pozvetek

Klimatske naprave brez zunanje enote so specifične naprave, namenjene specifičnim zahtevam. Uporabne so predvsem za primere, ko spreminjanje zunanjosti stavbe ni dovoljeno, pa tudi za primere, ko fiksna vgradnja klime ni najboljša odločitev. Če se odločate za nakup klimatske naprave, vas vabimo, da nas kontaktirate in preverite našo ponudbo klimatskih naprav. Naši strokovnjaki bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja ter vam pomagali pri izbiri za vas popolne klimatske naprave.

Preberite še…

Podrobneje

Montaža klime – napotki za boljše delovanje z ustrezno montažo

Vgradnja klimatske naprave v stanovanje je odličen način za povečanje udobja bivanja, predvsem v vročih poletnih mesecih. Dandanes lahko na trgu s klimatskimi naprava ...

Preberite več

Podrobneje

Stropna klima – Kaj morate vedeti pred nakupom

Za vroče poletne dni, ko so temperature naravnost neznosne, je najboljša rešitev klimatska naprava. Kakovostna klima vam bo močno povečala kakovost bivanja tako pol ...

Preberite več

Podrobneje

Do kdaj moramo zamenjati peči na trda goriva?

Ali moramo res zamenjati peči na trda goriva? Kakšni so pogoji za zamenjavo centralnega ogrevanja in manjših kurilnih peči na trda goriva? Če imate peč staro več ...

Preberite več