Do kdaj moramo zamenjati peči na trda goriva?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Ali moramo res zamenjati peči na trda goriva? Kakšni so pogoji za zamenjavo centralnega ogrevanja in manjših kurilnih peči na trda goriva? Če imate peč staro več kot 20 let, se roki iztekajo.

Kakšni so vzroki, da je Ministrsvo uvedlo zakon za zamenjavo peči na trda goriva?

Peči na trda goriva so še vedno precej priljubljen vir ogrevanja stanovanjskih prostorov, čeprav gre za zastarelo tehnologijo, za katero poznamo že kar nekaj primernejših alternativ. Ker pa kurjenje trdih goriv v mnogih gospodinjstvih povsem dobro funkcionira, zamenjava pa bi bila draga in kompleksna, se mnogi uporabniki niti ne posvečajo razmisleku o morebitnih alternativah.

Kmalu pa bo vseeno treba pobrskati po drugih opcijah, saj malih kurilnih naprav na trda goriva ne bomo smeli več uporabljati.

Sestava Toplotne črpalke Hitachi Yutaki S, katera je optimalna za zamenjavo manjših peči na drva, plin nafto.

Shema-yutaki-s-brez-bojlerja

 

Poglej si toplotne črpalke.

Zakaj je potrebno zamenjati stare peči?

V želji, da bi prešli na Eko ogrevanje z zmanjšanimi emisijami, Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja program zamenjave kurilnih naprav na trda goriva z alternativami. Cilj je med letoma 2005 in 2030 za 60% znižati emisije malih prašnih delcev PM2,5, kar bo možno le z zamenjavo potratnih kurilnih naprav, ki v okolje sproščajo večje količine nevarnih snovi. Peči na trda goriva bo zamenjalo Eko ogrevanje, ki ponuja kar nekaj možnosti – smiselno se je že pravočasno pripraviti na zamenjavo, čeprav se roki še ne iztekajo.

Rok do kdaj moramo zamenjati stare peči?

Do kdaj moramo torej zamenjati peči na trda goriva? To je odvisno od naprav, ki jih uporabljamo. Do leta 2023 bo treba zamenjati stare kurilne naprave za centralno ogrevanje, to so tiste, ki so bila vgrajene do vključno leta 1995. Leta 2028 pa bo začela veljati prepoved uporabe kurilnih naprav, ki so starejše od 20 let.

Kakšne alternative ponuja Eko ogrevanje

Razumljivo je, da bodo uporabniki peči na trda goriva negodovali nad prisilno zamenjavo. Gre namreč lahko tudi za večji projekt, ki bo poleg tega verjetno precej drag. A alternative Eko ogrevanja imajo svoje prednosti. Omenja se predvsem ogrevanje s toplotno črpalko, ki velja za okolju najbolj prijazno opcijo, na voljo pa so tudi nekatere druge možnosti.

Ogrevanje s toplotno črpalko lahko zelo učinkovito nadomesti kurjenje trdih goriv, pa tudi večje prilagoditve ogrevalnega sistema ne bodo potrebne. Visokotemperaturna toplotna črpalka se namreč lahko vključi kar v obstoječi sistem in dovaja vso potrebno energijo za učinkovito delovanje grelnih teles. Visokotemperaturna toplotna črpalka je uporabna tudi za radiatorsko ogrevanje, lahko pa jo vključimo tudi v druge sisteme. V vsakem primeru bo ogrevanje s toplotno črpalko učinkovito in varčno, predvsem pa bolj prijazno do okolja. Še nekoliko bolje kot visokotemperaturna toplotna črpalka se bo pri tem obnesla nizkotemperaturna različica, ki pa je uporabna le v prilagojenih ogrevalnih sistemih, na primer pri talnem, stropnem ali stenskem gretju, kjer lahko z nižjo temperaturo ogrevalne vode dosežemo primerljiv učinek kot pri radiatorjih.

Zakaj so Hitachi toplotne črpalke zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša ibira?

Yutaki-S80-tankVoda-do-80-stopinj

 

Zakaj izbrati toplotno črpalko voda zrak Hitachi Yutaki za zamenjavo kurilne peči na obstoječem radiatorskem sistemu?

  • Ker ni potrebe po zamenjavi radiatorjev in cevi.
  • Ker visokotemperaturna toplotna črpalka doseže stopinje uporabljene pri centralnih sistemih, kot so ogrevanje na drva ali nafto.
  • Staro peč se odstrani in se namesti s toplotno črpalko.
  • Ni vrtanja in praha v stanovanju
  • Je edina visokotemperaturna toplotna črpalka na seznamu za subvencijo EKO sklada

Subvencije za zamenjavo peči

Zamenjava peči na trda goriva bo gotovo zahtevala določeno investicijo, a pri tem je možno pridobiti subvencije, ki ponujajo vsaj delno finančno razbremenitev. Subvencije za zamenjavo peči so odvisne od različnih dejavnikov, tudi od lokacije objekta, poleg tega lahko koristimo različne sklade. V nekaterih primerih lahko pridobimo tudi 100% subvencijo za zamenjavo kurilne naprave, v večini primerov pa je delež 50% ali 60%.

Nekaj je možno prihraniti tudi pri nakupu novega ogrevalnega sistema. Visokotemperaturna toplotna črpalka je lahko precej draga, zato se splača premisliti o možnostih financiranja in črpanja denarja iz Eko sklada.

 

Zakaj je toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša

https://prealpi.si/zakaj-je-toplotna-crpalka-zrak-voda-za-radiatorsko-ogrevanje-najboljsa/

Torej, do kdaj moramo zamenjati peči na trda goriva? Če je peč stara več kot 20 let bo do leta 2023 potrebno priskrbeti novo. Če se pa bliža 20 letom, je tudi čas za razmislek, saj bodo do leta 2028 prav vse stare peči na trda goriva, ki imajo več kot 20 let, prepovedane.

Preberite še…

Podrobneje

Montaža klime – napotki za boljše delovanje z ustrezno montažo

Vgradnja klimatske naprave v stanovanje je odličen način za povečanje udobja bivanja, predvsem v vročih poletnih mesecih. Dandanes lahko na trgu s klimatskimi naprava ...

Preberite več

Podrobneje

Stropna klima – Kaj morate vedeti pred nakupom

Za vroče poletne dni, ko so temperature naravnost neznosne, je najboljša rešitev klimatska naprava. Kakovostna klima vam bo močno povečala kakovost bivanja tako pol ...

Preberite več

Podrobneje

Klima brez zunanje enote – prednosti in slabosti (ter kdaj jo izbrati)

V zadnjih letih so poletja vedno bolj vroča, zato ni nič čudnega, da se vedno več ljudi odloči za nakup klimatske naprave. Dandanes je klima že skoraj nujna oprem ...

Preberite več