Kam, kako in kje namestiti klimatsko napravo?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Življenja brez učinkovite klimatske naprave si v vročih poletnih dneh skorajda ne moremo več predstavljati. Nekateri imajo to srečo, da lahko poletje preživijo pretežno v hribih ali ob morju, a takšen luksuz je izjema – veliko bolj verjetno je, da bo treba kljub visokim temperaturam ostati v zaprtih prostorih. Predvsem na delovnem mestu in v domačih stanovanjskih prostorih se to izkaže za velik problem, če ni na voljo učinkovite klimatske naprave.

Najboljša rešitev je torej ta, da uporabimo zanesljiv klimatski sistem, ki bo zmogel vzdrževati prijetno okolje v zaprtih prostorih. A zgolj izbira prave klime še ni dovolj – vedeti moramo tudi, kam, kako in kje namestiti klimatsko napravo. Le tako bo lahko naprava delovala z najboljšim možnim učinkom in zagotovila zadovoljstvo uporabnikov.

image00405.jpg

Samostojna montaža klimatske naprave

image00201

Postopek montaže klimatske naprave je odvisen od tega, kakšno napravo pravzaprav imamo. Obstajajo na primer prenosne klime, ki jih lahko postavimo kamorkoli, če le imamo na razpolago dostop do električnega omrežja. A verjetno bo montaža nekoliko zahtevnejša, čeprav ne nujno toliko, da se dela ne bi mogli lotiti sami. Najbolj priljubljena izbira za hlajenje stanovanjskih prostorov je inverterska klimatska naprava, ki ponuja mnoge prednosti, zahteva pa nekaj več pozornosti pri montaži. V tem se inverterska klimatska naprava sicer ne razlikuje bistveno od klasične klime – v obeh primerih imamo namreč opravka z notranjo in zunanjo enoto, ki ju je treba namestiti na pravo mesto.

NOTRANJA ENOTA

Inverterska klimatska naprava ima veliko notranjo enoto, ki skrbi za hlajenje zraka v zaprtem prostoru. To enoto je treba seveda previdno namestiti v prostor, ki ga želimo ohlajati, največ pozornosti pa namenimo večjim in toplejšim prostorom. Klimo namestimo čim višje pod strop, da pri dovajanju hladnega zraka učinkovito zapolni celotno prostornino. Učinkovitost je sicer odvisna od moči naprave, tako da je za večja stanovanja možno, da bo treba uporabiti več notranjih enot za učinkovito hlajenje celotnega stanovanja. Lahko pa s premišljeno namestitvijo tudi z eno enoto dosežemo odličen učinek – hladimo najbolj obremenjen prostor, pri tem izkoristimo naravno gibanje zraka in oblike prostorov, pomembno pa je, da klima nima oviranega pretoka zraka.

ZUNANJA ENOTA

Inverterska klimatska naprava sestoji iz dveh enot, tako da moramo pozorno namestiti tudi zunanjo. Pomembno je predvsem to, da ima zunanja enota neomejen pretok zraka, torej jo je pametno postaviti na prosto odprto mesto. Vseeno pa pogosto za zunanjo enoto poiščemo kakšen bolj odmaknjen kotiček, saj ta del naprave pri delovanju oddaja nekaj hrupa in vibracij, tako pa moti okolico v mirnih poletnih večerih. Zelo pomembno je, da je zunanja enota previdno nameščena na blažilne nosilce, ki ne prenašajo vibracij na objekt, če je možno jo seveda namestimo nekam, kjer ne bo v napoto niti s svojim izgledom niti z glasnostjo delovanja.

Profesionalna montaža klimatske naprave

Veliko opravkov je možno pri montaži klime opraviti samostojno, predvsem je odgovornost uporabnika ta, da dobro načrtuje postavitev enot in predvidi optimalen izkoristek. V vsakem primeru pa je priporočljivo samo montažo prepustiti strokovnjakom, ki bodo lahko zagotovili zanesljivo in učinkovito namestitev klimatske naprave!

Preberite še…

Podrobneje

Montaža klime – napotki za boljše delovanje z ustrezno montažo

Vgradnja klimatske naprave v stanovanje je odličen način za povečanje udobja bivanja, predvsem v vročih poletnih mesecih. Dandanes lahko na trgu s klimatskimi naprava ...

Preberite več

Podrobneje

Stropna klima – Kaj morate vedeti pred nakupom

Za vroče poletne dni, ko so temperature naravnost neznosne, je najboljša rešitev klimatska naprava. Kakovostna klima vam bo močno povečala kakovost bivanja tako pol ...

Preberite več

Podrobneje

Klima brez zunanje enote – prednosti in slabosti (ter kdaj jo izbrati)

V zadnjih letih so poletja vedno bolj vroča, zato ni nič čudnega, da se vedno več ljudi odloči za nakup klimatske naprave. Dandanes je klima že skoraj nujna oprem ...

Preberite več