Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Uvod v toplotne črpalke

Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več ljudi se odloča za to možnost ogrevanja in hlajenja, zaradi njene učinkovitosti in prijaznosti do okolja. S pomočjo toplotnih črpalk lahko lastniki domov zmanjšajo svojo odvisnost od fosilnih goriv in prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je naprava, ki s pomočjo električne energije in krožnega procesa hladilnega kroga, dvigne toploto, ki jo črpa iz okolice (zrak, voda, zemlja), na višji nivo in z njo ogreva zrak ali vodo, ki se uporablja za ogrevanje prostorov. Deluje podobno kot hladilnik, le v obratni smeri. Toplotna črpalka črpa toploto iz okolja in jo prenese v vaš dom, s tem vam omogoča učinkovito ogrevanje. Toplotna črpalka lahko na letnem nivoju proizvede tudi štirikrat in več energije, kot jo porabi za svoje delovanje, kar pomeni, da je izjemno učinkovita in energetsko varčna naprava.

 

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka deluje tako, da izkorišča toploto iz okolja – bodisi iz zraka, vode ali zemlje – in jo uporabi za ogrevanje ali hlajenje prostorov. Ta proces je zelo učinkovit, kar pomeni, da lahko z majhno količino električne energije pridobite veliko količino toplote. To omogoča krožni proces hladilnega kroga toplotne črpalke, katerega srce predstavlja kompresor, ki s pomočjo električne energije, dviga tlak medija v hladilnem krogu in tako skupaj z uparjalnikom in kondenzatorjem, omogoča dvig toplote na višji nivo.

Preberite si več v članku Kako deluje topltna črpalka.

Kateri tipi toplotnih črpalk so na voljo

Obstaja več vrst toplotnih črpalk, izbira najustreznejše je odvisna od vaših želja, objekta, tipa ogrevelnega sistema, lokacije, virov toplote, ki so na voljo, itd.

Toplotne črpalke zrak-zrak

To so najbolj poznan tip toplotne črpalke, ki uporabljajo zrak kot vir toplote. Toploto dvignejo na višji nivo in z njo direktno ogrevajo zrak v prostoru (direktna ekspanzija). Toplotne črpalke zrak-zrak (splošno znane kot klimatske naprave) so idealne za hlajenje objektov in ogrevanje objektov v prehodnih obdobjih. Te črpalke ponujajo preprosto in učinkovito rešitev za ogrevanje in hlajenje vašega doma.

Toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke zrak-voda uporabljajo zunanji zrak za ogrevanje vode, ki se nato uporabi za ogrevanje doma. Ogrevajo lahko celo do – 25°C zunanje temperature zraka. Vgradnja toplotnih črpalk zrak-voda je dokaj enostavna in ne zahteva večjih posegov v okolje (ni potrebe po vodnem viru, geosondi, zemeljskem kolektorju). Predstavljajo dobro razmerje med ceno / zahtevnostjo investicije in učinkovitostjo ogrevalnega sistema. Toplotne črpalke zrak-voda so najpogosteje izbrana vrsta toplotne črpalke v Sloveniji.

Toplotne črpalke voda-voda

Toplotne črpalke voda-voda izkoriščajo toploto podzemne ali površinske vode za ogrevanje doma. So bolj učinkovite od zrak-voda toplotnih črpalk, vendar zahtevajo dostop do vodnega vira, kar ni vedno na voljo. Za namestitev črpalke voda-voda je potrebna tudi ustrezna infrastruktura, kar lahko poveča stroške namestitve.

Toplotne črpalke zemlja-voda

Toplotne črpalke zemlja-voda izkoriščajo toploto zemlje (geosonda ali zemeljski kolektor) za ogrevanje vode, ki se nato uporabi za ogrevanje doma. So bolj učinkovite od zrak-voda toplotnih črpalk, vendar zahtevajo izgradnjo ustreznega vira toplote, kar ni vedno izvedljivo in poveča stroške začetne investicije.

Več o vrstah toplotnih črpalk si lahko preberete v članku Vrste toplotnih črpalk.

Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš objekt

Izbira ustrezne toplotne črpalke za vaš objekt je odvisna od več dejavnikov.

Upoštevanje toplotnih izgub objekta

Prvi dejavnik, ki ga je treba upoštevati, so toplotne izgube vašega objekta. Toplotne izgube so odvisne od več dejavnikov, kot so velikost objekta, toplotna izolacija objekta, vrsta vgrajenih oken, želena temperatura v prostoru, lokacija objektaitd. Objekti z visokimi toplotnimi izgubami zahtevajo močnejšo toplotno črpalko, da lahko učinkovito pokrije potrebe po toploti celotnega objekta. Objekti z nizkimi toplotnimi izgubami pa potrebujejo toplotno črpalko manjših moči. Ključnega pomena je, da izberete toplotno črpalko ustrezne moči, glede na potrebe vašega objekta. Toplotna črpalka prevelike moči je lahko manj učinkovita, prepogosti vklopi in izklopi kompresorja pa lahko povzročijo nepotrebno obrabo naprave. Izbira toplotne črpalke premajhne moči, ima za posledico, da naprava deluje pretežno z maksimalno močjo ali celo ne uspe vedno pokriti potreb po ogrevanju objekta, kar poveča porabo električne energije in zmanjša udobje bivanja.

Oznaka energijske učinkovitosti

Drugi pomemben dejavnik pri izbiri ustrezne toplotne črpalke je oznaka njene energijske učinkovitosti. Toplotne črpalke z visoko energijsko učinkovitostjo porabijo manj energije za proizvodnjo enake količine toplote kot toplotne črpalke z nižjo energijsko učinkovitostjo. To pomeni, da lahko prihranite na stroških energije in zmanjšate svoj ogljični odtis. Ko izbirate toplotno črpalko, preverite njeno oznako energijske učinkovitosti in izberite črpalko z najvišjo možno energijsko učinkovitostjo, ki ustreza vašemu proračunu.

Preberite si tudi članek kako povečati učinkovitost toplotne črpalke.

Preučitev lokalnega podnebja

Tretji ključni dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je vaše lokalno podnebje. Nekatere toplotne črpalke bolje delujejo v toplem podnebju, medtem ko so druge zasnovane za delovanje v hladnejših podnebjih. Na primer, če živite v hladnem podnebju, boste morda želeli razmisliti o geotermalni toplotni črpalki, ki izkorišča stalno temperaturo pod zemljo, da proizvaja toploto. Če živite v toplejšem podnebju, bi bila črpalka zrak-voda morda boljša izbira, saj lahko učinkovito uporablja zunanji zrak za ogrevanje vašega doma.

 

Zaključek

Priporočljivo je, da se pred nakupom, posvetujete s strokovnjakom za toplotne črpalke, ki vam lahko pomaga določiti, katera črpalka bo najboljša za vaše potrebe. Prav tako je pomembno, da upoštevate stroške namestitve in vzdrževanja črpalke, da se prepričate, da bo vaša investicija dolgoročno smiselna.

Izbira prave toplotne črpalke za vaš dom je pomembna odločitev, ki lahko dolgoročno vpliva na vašo porabo energije in stroške ogrevanja. Upoštevanje zgoraj navedenih dejavnikov vam bo pomagalo izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš objekt. Učinkovita toplotna črpalka vam ne bo le omogočila udobnega bivanja skozi vse letne čase, temveč bo tudi prispevala k varovanju okolja in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Torej, ko naslednjič razmišljate o tem, kako izbrati pravo toplotno črpalko za vaš dom, upoštevajte te smernice in se posvetujte s strokovnjakom, da se prepričate, da ste sprejeli najboljšo možno odločitev.

Pošljite nam povpraševanje za brezplačen posvet in si oglejte ponudbo toplotnih črpalk.

Preberite še…

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več

Podrobneje

Toplotna črpalka za bazen

Toplotne črpalke zrak voda dandanes postajajo že standard za ogrevanje poslopij. Ta način ogrevanja se je tako uveljavil predvsem zaradi nizkih stroškov uporabe ter e ...

Preberite več