Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnosti. Dandanes se namreč v novogradnje najpogosteje vgrajujejo prav toplotne črpalke, vse pogosteje pa se jih uporablja tudi v starejših hišah.

Najpogostejši razlog, zaradi katerega se ljudje odločijo za toplotno črpalko, je njihova visoka učinkovitost ter nizka poraba električne energije. Toplotna črpalka porabi za ogrevanje hiše mnogo manj energije kot drugi ogrevalni sistemi, posledično pa so stroški ogrevanja s to napravo mnogo nižji.

Čeprav se toplotne črpalke že same po sebi odlikujejo z izjemno nizko porabo električne energije, lahko s pravilno uporabo in ustreznimi nastavitvami njen izkoristek še izboljšamo.

Kakšne pa so optimalne nastavitve toplotne črpalke?

Podobno kot pri drugih ogrevalnih sistemih, so tudi nastavitve toplotne črpalke odvisne od mnogih faktorjev, ter se lahko močno razlikujejo od primera do primera. Še vedno pa lahko že z upoštevanjem splošnih smernic opazno povečamo učinkovitost toplotne črpalke.

8 nasvetov za boljšo učinkovitost delovanja toplotne črpalke

1. Imejte stalne nastavitve temperature

Delovanje toplotne črpalke se razlikuje od delovanja drugih ogrevalnih sistemov. Za delovanje te naprave je najboljše, če deluje konstantno, nenehno spreminjanje nastavitev pa učinkovitost delovanja zmanjšuje. Potemtakem je na splošno priporočeno, da nastavimo stalen režim ogrevanja ter takšno nastavitev pustimo dlje časa.

Nastavitev temperature

2. Uskladite delovanje s pomožnim ogrevalnim sistemom

Toplotna črpalka se pogosto uporablja v kombinaciji z drugimi ogrevalnimi sistemi (npr. peč na kurilno olje, električni bojler ali sončne celice), predvsem v območjih s hladnejšimi zimami. Če tudi vi uporabljate toplotno črpalko v kombinaciji z drugim ogrevalom, je pomembno, da obe napravi ustrezno nastavite.

Svetujemo vam, da nastavite toplotno črpalko kot prioriteto, saj je njeno delovanje bolj učinkovito. Nastavitev temperature na pomožnem ogrevalnem sistemu naj bo nekoliko nižja kot pri toplotni črpalki, saj se bo tako pomožni sistem vklopil le, ko toplotna črpalka ne bo več uspela zagotavljati ustrezno temperaturo prostora. Delovanje toplotne črpalke je namreč odvisno od zunanje temperature – pri nižji zunanji temperaturi bo njen izkoristek nižji. Če imate oba sistema nastavljena na enako temperaturo bosta lahko med seboj “tekmovala”, kar pa lahko rezultira v višji porabi in posledično nepotrebno visokih stroških ogrevanja.

3. Izogibajte se avtomatske nastavitve

Čeprav to na prvi pogled ne zveni smiselno, lahko nastavitev z avtomatsko regulacijo delovanja pokvari režim ogrevanja in hlajenja ter po nepotrebnem zvišuje obratovalne stroške. Svetujemo vam, da uporabljate čez celotno zimo nastavitev gretje, poleti pa nastavitev hlajenje. Tako bo naprava vedno delovala pravilno ter se avtomatsko izklopila, ko gretje oz. hlajenje ne bo potrebno.

Nastavitev avtomatskega delovanja lahko takšen režim delovanja zmoti, če pride do nepričakovanih temperatur v vaši okolici. Na topel spomladanski dan se lahko temperatura dvigne tudi preko 20 stopinj, na tak dan pa bo lahko toplotna črpalka pričela hladiti, čeprav bo le čez nekaj ur zopet potrebno ogrevanje. Prav tako pa se lahko na hladno poletno noč vklopi ogrevalni režim, čeprav to ni posebej potrebno. Veliko bolje je, če se toplotna črpalka v teh primerih enostavno izklopi, saj zahteva spreminjanje režima delovanja povečano porabo energije.

4. Uporabljajte priporočene nastavitve temperature

Za boljšo učinkovitost ter tudi za doseganje daljše življenjske dobe je priporočljivo se držati smernic glede nastavitve temperature. Med ogrevalno sezono, ne nastavljajte temperature pod 18 stopinj celzija. Naprava bo pri tej nastavitvi še vedno delovala, vendar z zmanjšano efektivnostjo. Ko uporabljate toplotno črpalko za hlajenje, ne nastavljajte temperature nad 21 stopinj celzija. Ta nastavitev lahko poleg višjega računa za elektriko povzroči tudi zmrzovanje cevi notranje enote, kar pa lahko poškoduje napravo.

5. Investirajte v pametni termostat

Pri priporočilih iz prejšnjih odstavkov vam lahko pomaga tudi pametni termostat. Poleg raznih dodatnih funkcij, ki vam povečujejo udobje (npr. upravljanje na daljavu), s pametnim termostatom lahko bolj učinkovito nadzorujete temperaturo v vašem domu in programirate časovnik, ki bo prilagojen vašemu urniku. To lahko zmanjša porabo energije in prihrani denar pri mesečnih stroških za ogrevanje.

6. Dodatna izolacija hiše

Dobra izolacija hiše je ključnega pomena za optimalno delovanje toplotne črpalke. Če je hiša slabo izolirana, bo toplotna črpalka porabila preveč energije za ogrevanje prostora.

7. Redno vzdržujte vašo toplotno črpalko

Toplotne črpalke so sicer zelo nezahtevne naprave do uporabnika, še vedno pa potrebujejo vsaj osnovno vzdrževanje. Redno vzdrževana naprava bo učinkovito in nemoteno delovala, poleg tega pa s tem povečate njeno življenjsko dobo. Za boljše in daljše delovanje vam svetujemo, da:

  • Zračne filtre vsak mesec pregledate ter jih po potrebi očistite ali zamenjate
  • Pozimi poskrbite, da se ob zunanji enoti ne nabira sneg in led, ki bi oviral delovanje naprave
  • Okrog zunanje enote očistite vejevje in podobne predmete, ki se lahko zataknejo ob ventilator
  • S pooblaščenim serviserjem se dogovorite za redne preglede vaše toplotne črpalke, saj lahko tako odkrijete okvare preden postanejo resne

Vzdrzevanje toplotne crpalke

Z upoštevanjem teh enostavnih nasvetov boste prihranili tako pri stroških ogrevanja, kot pri stroških popravil.

8. Nakup ustrezne toplotne črpalke

Izbira za vas optimalne toplotne črpalke je najpomembnejši faktor med vsemi naštetimi. Čeprav je ustrezna nastavitev in uporaba toplotnih črpalk ključnega pomena za njihovo delovanje, je izbira ustrezne naprave še pomembnejša. Še tako dobre nastavitve delovanja namreč ne bodo odtehtale nakupa neustrezne naprave, posledica tega pa so višji stroški delovanja ter zmanjšano udobje. Pri nakupu toplotne črpalke vam svetujemo, da upoštevate sledeče faktorje:

  • Velikost stanovanja – za ogrevanje večjega stanovanja seveda potrebujete zmogljivejšo toplotno črpalko
  • Toplotna izolacija hiše – podobno kot velikost stanovanja, vpliva tudi ta faktor na zahtevano zmogljivost naprave
  • Tip ogrevalnega sistema – toplotne črpalke so primernejše za priklop na talno gretje, omogočajo pa tudi ogrevanje z radiatorji
  • Namen – če boste uporabljali toplotno črpalko tudi za ogrevanje sanitarne vode, morate izbrati za to ustrezen model

toplotna črpalka kalkulator

Če se odločate za nakup novega ogrevalnega sistema, vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo kakovostnih toplotnih črpalk zrak voda znamke Hitachi. Znamka Hitachi je znana po visoki kakovosti, zanesljivosti ter zadovoljstvu uporabnikov. Če imate še kakšna vprašanja na temo izbire toplotne črpalke, nam pošljite povpraševanje. V kontakt z vami bo stopil eden izmed naših strokovnjakov, ki vam bo svetoval pri izbiri ter z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Toplotna črpalka za bazen

Toplotne črpalke zrak voda dandanes postajajo že standard za ogrevanje poslopij. Ta način ogrevanja se je tako uveljavil predvsem zaradi nizkih stroškov uporabe ter e ...

Preberite več