Toplotna črpalka za bazen

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotne črpalke zrak voda dandanes postajajo že standard za ogrevanje poslopij. Ta način ogrevanja se je tako uveljavil predvsem zaradi nizkih stroškov uporabe ter enostavnega in zanesljivega delovanja. Poleg tega pa je ta sodobni ogrevalni sistem tudi okolju prijazen, saj z nizko porabo električne energije ne le zniža vašega stroška gretja, temveč tudi skrbi za okolje. Uporaba toplotnih črpalk pa je širša kot zgolj gretje poslopij. Že desetletja se uporabljajo za gretje in hlajenje za najrazličnejše namene, eden izmed manj znanih načinov uporabe toplotne črpalke pa je ogrevanje bazenske vode.

Delovanje toplotne črpalke za bazen

Toplotne črpalke za bazen so po delovanju praktično enake toplotnim črpalkam za ogrevanje hiše. Obe različici pridobivata toploto za ogrevanje iz okoliškega zraka, ter v obeh primerih je izhodni medij naprave topla voda. Med seboj pa se še vedno razlikujeta v določenih podrobnostih – vsaka toplotna črpalka je namreč optimizirana za njen specifičen način delovanja. Klasična toplotna črpalka je sestavljena iz notranje in zunanje enote, kar pa ne velja za toplotne črpalke za bazen. Te naprave so običajno montirane ob bazenu, kar pomeni, da so obe enoti postavljeni zunaj. Poleg tega so pomembne tudi nastavitve naprave – režim ogrevanja za bazen namreč ni enak kot za poslopja.

Bazen-400x600

Je toplotna črpalka res boljša izbira od alternative?

Podobno kot pri ogrevanju hiše, se toplotne črpalke za bazen ponašajo z zanesljivim delovanjem, visoko učinkovitostjo in nizkimi stroški ogrevanja. Njihova najizrazitejša šibkost je cena naprave, vendar nizki stroški delovanja več kot upravičijo začetno investicijo. Kakšne alternative toplotni črpalki so na voljo, ter kakšne so njihove prednosti in slabosti?

Kaj je COP oz. grelno število?

Preden lahko primerjamo toplotno črpalko z drugimi ogrevalnimi sistemi, si poglejmo, kaj pomeni ta kratica. COP je kratica za coefficient of power, oz. grelno število v slovenščini, pove pa nam koliko kW (kilovatov) grelne moči proizvede naprava na en kW porabljene energije. Za boljše razumevanje razložimo grelno število na primeru. Klasični električni grelec pretvori vso porabljeno elektriko v energijo za gretje. To pomeni, da za vsak kW porabljene elektrike dobimo en kW grelne energije. Toplotne črpalke imajo v primerjavi z električnim grelcem mnogo višje grelno število. Povprečna toplotna črpalka ima COP vrednost okrog 4 do 5, kar pomeni, da pri enaki porabi električne energije proizvede kar do pet krat toliko grelne energije.

Električni grelec

Že v zgornjem poglavju smo ugotovili, da je električni grelec mnogo manj učinkovit v primerjavi s toplotno črpalko, razlog za to pa tiči v različnosti delovanja teh dveh naprav. Električni grelec neposredno pretvarja električno energijo v energijo za ogrevanje. Z drugimi besedami, količina grelne energije je enaka porabljeni električni energiji, iz tega pa je razvidno, da je grelno število te naprave enako 1. Za razliko od električnih grelcev pridobivajo toplotne črpalke energijo za ogrevanje iz okoliškega zraka, električno energijo pa porabljajo za poganjanje tega sistema. Izkaže se, da je tak način pridobivanja energije mnogo bolj učinkovit, kar je razvidno že iz grelnega števila posamezne naprave.

Grelec z gorilnikom na zemeljski plin ali kurilno olje

Grelec za bazen z gorilnikom je sicer starejša, vendar močno uveljavljena tehnologija za gretje bazenske vode. Na voljo so v večih različicah za uporabo z različnimi energenti. Delujejo na enak način kot ogrevalni sistemi za hiše, kar pomeni, da lahko grelec za bazen uporablja enak energent kot centralna kurjava. Grelno število grelca z gorilnikom se giblje okrog 1, kar pomeni, da ima ta ogrevalni sistem podobno učinkovitost kot električni grelec. Glavna prednost teh naprav pred toplotno črpalko je nižja cena, slabost pa so višji stroški obratovanja.

Sončne celice

Sončne celice za gretje vode za bazen se v prvi vrsti ponašajo z izjemno nizkimi stroški obratovanja. Ker ta ogrevalni sistem dobi energijo za gretje iz sonca, porabi za svoje delovanje zelo malo električne energije.

Čeprav so nizki obratovalni stroški velika prednost sončnih celic, imajo tudi določene slabosti. V primerjavi s toplotno črpalko je njihova največja slabost omejeno delovanje – sončne celice lahko namreč uporabljamo le na sončne dni. Bazeni se sicer največ uporabljajo prav poleti, ko je največ sonca, toplotna črpalka za bazen pa vam omogoča uporabo tudi spomladi in jeseni.

Soncne-celice-600x450

Hlajenje bazena

Poleg gretja lahko s toplotno črpalko vodo tudi ohlajate. Hlajenje bazena sicer ni vedno potrebno, vendar lahko vroči poletni dnevi segrejejo vodo v bazenu na previsoko temperaturo. V takšnih dneh je ohladitev v bazenu več kot dobrodošla, kar pa brez sistema za hlajenje v tem primeru ni možno. Ustrezna toplotna črpalka za bazen vam torej omogoča popolno regulacijo temperature. V vašem bazenu lahko tako uživate tako v hladnejših kot v najbolj vročih dneh.

Izbira prave toplotne črpalke za bazen

Izbira prave toplotne črpalke za bazen je odvisna od več dejavnikov, kot so velikost bazena, podnebje v vaši regiji, nastavitve glede porabe energije in druge specifične zahteve, ki jih imate za svoj bazen.

Nekaj ključnih dejavnikov pri izbiri prave toplotne črpalke za vaš bazen:

  1. Velikost bazena: Velikost bazena je ena najpomembnejših značilnosti, ki vplivajo na izbiro toplotne črpalke. To vpliva na velikost in moč toplotne črpalke, ki jo potrebujete.
  2. Podnebje: Podnebje vpliva na učinkovitost toplotne črpalke. Če je vaša regija hladnejša, potrebujete toplotno črpalko z večjo grelno zmogljivostjo.
  3. Nastavitve glede porabe energije: Če želite prihraniti pri stroških energije, potem izberite toplotno črpalko z visoko učinkovitostjo oz. z visokim COP.
  4. Vrsta toplotne črpalke: Obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, kot so toplotne črpalke zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. Izberite tisto, ki najbolje ustreza vašim specifičnim potrebam.
  5. Funkcije: Nekatere toplotne črpalke imajo dodatne funkcije, kot so vgrajen nadzor temperature, programabilni termostati in druge funkcije, ki lahko izboljšajo izkušnjo uporabe.

Moč toplotne črpalke za bazen

Pri izbiri toplotne črpalke za bazen je njena moč bistvenega pomena. Toplotna črpalka s premajhno močjo ne bo zmogla ogreti vašega bazena na želeno temperaturo, premočna pa bo delovala z nepotrebno višjimi stroški. Potrebna moč naprave je sicer odvisna od mnogih faktorjev, najpomembnejša med njimi pa sta površina bazena in povprečna temperatura okoliškega zraka.

Povzetek

Toplotne črpalke so nova in okolju prijazna tehnologija ogrevanja s širokim področjem uporabe. Čeprav so prvenstveno uporabljene za ogrevanje poslopij, obsega njihova uporaba precej več kot le to – med drugim se uporabljajo tudi za ogrevanje vode bazena. Toplotna črpalka za bazen je zanesljiva in učinkovita rešitev, ki poskrbi za nizke stroške ter popolno temperaturo vode v vašem bazenu. Prealpi je podjetje, ki se ukvarja z dobavo in montažo vseh vrst toplotnih črpalk – tudi za bazene. Če se zanimate za nakup toplotne črpalke, nam pošljite povpraševanje, z vami pa bodo stopili v stik naši strokovnjaki ter vam z veseljem svetovali ter odgovorili na vaša vprašanja.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več