Najboljše Centralno Ogrevanje Za Radiatorje Z Dvokompresorsko Toplotno Črpalko

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

NAJBOLJŠE CENTRALNO OGREVANJE ZA RADIATORJE Z DVOKOMPRESORSKO TOPLOTNO ČRPALKO

Kakšne so najboljše toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev?

Pri centralnem ogrevanju z radiatorji je potrebna visokotemperaturna toplotna črpalka. Radiatorji praviloma potrebujejo višje temperature kot ogrevanje s talnim gretjem. Zato v primeru talnega gretja lahko izberemo nizkotemperaturno toplotno črpalko, v primeru centralnega ogrevanja z radiatorji pa pride v poštev le visokotemperaturna.

CENTRALNO OGREVANJE ZA RADIATORJE

Zakaj izbrati dvokompresorsko toplotno črpalko pri ogrevanju z radiatorji? Da ostane ogrevanje še zmeraj ekonomično, ko so zunaj stopinje pod lediščem, je nujna dvokompresorska toplotna črpalka. Pod tovrstne naprave spada toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80.

Večina toplotnih črpalk za ogrevanje radiatorjev je enokompresorskih. Kaj to pomeni? V primeru enega kompresorskega kroga, ima plin R410a (najpogosteje uporabljen) omejitve. Ko je zunanja temperatura nizka in mora kompresor pripraviti visoko temperaturo izhodne vode za radiatorje, pride do vklopa električnih grelcev. Tej električni grelci se vklopijo, ko kompresor sam ni zmožen več pretvoriti tako visoke temperature. To pa pomeni, da se takrat ogrevamo s pomočjo električnih grelcev. S tem se drastično poviša količina električne porabe, česar pa mi ne želimo. V nasprotju s tem pa doseže dvokompresorska toplotna črpalka višje temperature s pomočjo drugega kompresorja. Ta se vklopi le, ko je to potrebno, in s tem zagotavlja kar najnižje stroške ogrevanja.

Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje Zakaj izbrati dvokompresorsko toplotno črpalko pri ogrevanju z radiatorji?  Kot smo že omenili, lahko imajo enokompresorske toplotne črpalke hude težave pri doseganju dovolj visokih temperatur, potrebnih za ogrevanje z radiatorji. To velja še posebej za zelo hladne dni, kadar je delo toplotne črpalke še zahtevnejše. V takih primerih se lahko vklopi pomožni električni grelec, kar pa močno poviša stroške ogrevanja. Visokotemperaturna toplotna črpalka pa to zmore brez problemov. Zato se za priklop na radiatorje vedno priporoča nakup visokotemperaturne toplotne črpalke Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80 deluje brezhibno tudi pri temperaturi do -25°C. Drugi razlog zakaj kupiti dvokompresorsko toplotno črpalko je:  Dvokompresorske toplotne črpalke zrak voda imajo daljšo življenjsko dobo. Enokompresorke toplotne črpalke imajo v freonskem krogu visok pritisk. Ta visok pritisk obremenjuje sistem in skrajša življenjsko dobo. Zato pri dvokompresorskih ne pride do te obremenitve sistema.

Razlika med enokompresorsko in dvokompresorkso toplotno črpalko za centralno ogrevanje.

Enokompresorska toplotna črpalka segreje vodo le do 60°C, drugih 20°C dogreva z električnim grelcem. Ko pa temperatura v ozračju pade, padejo tudi izhodne stopinje za radiatorje. To pomeni, da pozimi ob hudih zimah s stopinjami pod lediščem ne pridemo niti do 60°C.  Zato nas lahko pozimi zebe, ker v radiatorje ne pride dovolj ogreta voda, da bi segrela prostor. Ali pa se vklopijo električni grelci, ki segrejejo temperaturo vode na potrebno temperaturo do 80°C, vendar močno povečajo porabo električne energije, kar znatno dvigne strošek ogrevanja. Seveda pa si želimo čim nižje stroške ogrevanja. Zato potrebujemo visokotemperaturno toplotno črpalko za ogrevanje z radiatorji, ki mora imeti dva kompresorja.

Kakšno toplotno črpalko izbrati za dolgoročno zadovoljstvo?

Če iščete dolgoročno rešitev za svoj dom, bo dvokompresorska toplotna črpalka nedvomno največ privarčevala na dolgi rok. Tako iz vidika porabe energije kot pa iz življenjske dobe toplotne črpalke. Ta izbira je logična, ker življenjska doba teh sistemov je daljša in ni dodatne porabe elektrike z električnimi grelci.

Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje

VISOKOTEMPERATURNA TOPLOTNA ČRPALKA ZA OGREVANJE Z RADIATORJI HITACHI

Zakaj je Hitachi dvokompresorska visokotemperaturna toplotna črpalka top izbira?

Hitachi Yutaki S80 dosega 80 stopinj tudi pri -25 stopinj Celzija.

V čem je prednost Hitachi Yutaki S80?

Dva kompresorja ne delujeta oba non-stop. Če bi oba delovala konstantno bi potrebovali energijo za dva. Drugi kompresor se vklopi le v primeru, da prvi komresor ne dosega potrebne temperature za gretje (avtomatika). Druge dvokompresorske toplotne črpalke, pa imajo vedno vklopljena oba kompresorja, kar lahko zviša porabo električne energije v primerjavi s Hitachi Yutaki S80. Spomladi in jeseni, ko so temperature zunaj višje se dodatni kompresor ne vklopi. Porabljena elektrika za centralno ogrevanje je manjša. Poglejte si podrobnosti visokotemperaturne toplotne črpalke Hitachi Yutaki s80 tukaj (edina visokotemperaturna toplotna črpalka, na seznamu Ekosklada za subvencijo).

toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje

Toplotna črpalka za centralno ogrevanje

Gotovo se splača razmisliti o tem, ali ni morda prav uporaba toplotne črpalke za ogrevanje doma najbolj smiselna izbira. Gre namreč za varčno in učinkovito napravo, ki na dolgi rok ponuja mnoge prednosti v primerjavi z alternativami. Sodobne črpalke se odlično vključijo v sistem centralnega ogrevanja, še posebej dobre izkoristke pa bo moč doseči v novogradnjah, ki imajo vse elemente v sistemu prilagojene takšnemu načinu ogrevanja. Ne le, da bo toplotna črpalka za centralno ogrevanje učinkovita in varčna, tudi uporaba bo lažja, v končni fazi pa je najbolj pomembno to, da bodo stanovanjski prostori prijetni in topli preko celega leta. Centralno ogrevanje lahko deluje na različne načine, tako pa lahko ponudi različne prednosti in slabosti glede na to, katere elemente izberemo. Gotovo pa ima toplotna črpalka za centralno ogrevanje določene prednosti, zaradi katerih se v mnogih situacijah najbolje izkaže. Največja razlika je gotovo v stroških dolgoročnega delovanja – toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja, ki je na voljo brezplačno, nekaj stroškov bo le z električno energijo, ki je nujna za delovanje črpalke. Toplotna črpalka za centralno ogrevanje se lahko vključi v praktično vsak sistem centralnega ogrevanja. To pomeni, da je možno ta vir energije kombinirati z različnimi grelnimi telesi in doseči različne učinke. Paziti moramo predvsem na to, da je oprema združljiva in ponuja najboljši možen rezultat.

Drugi elementi centralnega ogrevanja

Največ pozornosti si poleg vira energije zaslužijo grelna telesa. V klasičnem sistemu ima centralno ogrevanje radiatorje, a to še zdaleč ni edina možnost. Predvsem v zadnjem času se vedno bolj poudarjajo prednosti drugih grelnih teles, recimo talnega gretja – pogosto so to tako imenovana nizkotemperaturna grelna telesa, ki za učinkovito delovanje ne potrebujejo ogrevalne vode pri visoki temperaturi. Posledično niso tako zahtevna in omogočajo veliko prihranka pri delovanju sistema in pri nakupu naprav. Pomembno pa je, da je oprema med seboj združljiva. Radiatorsko ogrevanje zahteva v večini primerov  visokotemperaturno toplotno črpalko, razen če so radiatorji primerno dimenzionirani in ne potrebujejo previsoke temperature da bi dosegali želeno temperaturo v prostoru. Poleg tega je treba upoštevati še možnost, da v hladnih zimskih dneh v kolikor toplotna črpalka morda ne bo mogla zagotoviti zadostne zmogljivosti za ogrevanje vode na želeno temperaturo in bo najverjetneje potrebno dogrevanje z dodatnim električnim grelcem ki je v večini primerov vgrajen v notranji enoti. To se pa ne bo zgodilo v primeru, da boste vgradili dvo-kompresorsko napravo HITACHI Yutaki S80 katera lahko ogreva ogrevalno vodo do 80°C saj uporablja pametno kaskadno tehnologijo delovanja kompresorjev. Morda vas zanima tudi koliko ​znaša subvencija za toplotno črpalko zrak voda

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več