Zakaj je toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Katera je najboljša izbira za centralno ogrevanje? Toplotna črpalka zrak voda je ena izmed najbolj priljubljenimi izbirami za ogrevanje z radiatorji ali talnim gretjem.

tc-zrak-voda-1

Toplotna črpalka zrak voda je za mnoge najboljša izbira, saj prinaša številne prednosti, predvsem pa ponuja cenovno ugodno opcijo za ogrevanje v hladnih zimskih dneh. V primerjavi z drugimi tipi toplotnih črpalk zahteva bistveno nižjo investicijo, hkrati pa vseeno ponuja odličen izkoristek na dolgi rok. Poleg tega so toplotne črpalke zrak voda najboljša izbira za radiatorsko ogrevanje.

Hitachi toplotne črpalke zrak voda za radiatorsko ogrevanje

yutaki-s80-tankVoda-do-80-stopinj

Zakaj izbrati toplotno črpalko

zrak voda Hitachi Yutaki 

za zamenjavo kurilne peči  in priklop na obstoječi radiatorski sistem?

Ker ni potrebe po zamenjavi radiatorjev in cevi.

Samo peč se odstrani in se namesti toplotno črpalko.

Ni vrtanja in praha v stanovanju

Za učinkovito radiatorsko ogrevanje potrebujemo vir energije, ki služi ogrevanju vode. Celoten sistem je lahko precej enostaven, seveda pa ne moremo brez vira energije in brez samih grelnih elementov, torej radiatorjev. Za najbolj eleganten in cenovno ugoden sistem je toplotne črpalke zrak voda najboljša izbira, možno pa je izdelati tudi naprednejše sisteme, ki omogočajo še več, nenazadnje je toplotna črpalka za centralno ogrevanje primerna tudi zaradi svoje prilagodljivosti in zmogljivosti. Če imamo na voljo zanesljiv vir energije za ogrevanje vode, si lahko privoščimo veliko svobode pri oblikovanju sistema. Ravno zato je toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša izbira. Gre namreč za precej enostavno izvedbo, ki ne omejuje možnosti pri uporabi. TČ zrak voda ima kompaktno zunanjo enoto, ki pridobiva energijo iz okolja, notranja enota pa poskrbi za učinkovito ogrevanje vode, ki jo nato uporabimo za radiatorje. Najboljše toplotne črpalke zrak voda v takšnem enostavnem sistemu že zagotavljajo dovolj energije za učinkovito in uspešno ogrevanje stanovanja preko celega leta, seveda pa je to precej odvisno od tega, kakšne so razmere in kakšen je dejanski ogrevalni sistem.

Alternativne možnosti toplotni črpalki

Toplotne črpalke zrak voda seveda niso edina možnost za ogrevanje prostorov, radiatorski sistem se da povezati tudi z drugimi viri energije. Že med toplotnimi črpalkami je kar nekaj možnosti, čeprav ne pridejo vse v poštev v prav vsakem primeru. Uporabi se lahko recimo toplotna črpalka zemlja voda, ki sicer zahteva nekoliko kompleksnejšo vgradnjo zunanje enote, še več težav bo pri vgradnji toplotne črpalke voda voda, ki zahteva tudi dovoljenje agencije za okolje. To pomeni tudi višje stroške, tako da bodo s tega vidika tudi najboljše toplotne črpalke zrak voda še vedno bolj smiselna izbira. Radiatorsko ogrevanje pa lahko uredimo še na druge načine, med priljubljenimi viri ogrevanja je v zadnjem času biomasa, seveda ostajajo priljubljene tudi nekatere klasične rešitve, ki smo jih vajeni iz preteklih desetletij. Vedno bolj pogosto se za ogrevanje uporablja elektrika, tudi za radiatorsko ogrevanje je lahko ta vir energije koristen, zahteva pa prilagoditev opreme in takšnega sistema ne moremo enostavno vgraditi v dokončane prostore.

Ne pozabite, da lahko ob nakupu toplotne črpalke koristite subvencijo EKO sklada!

Več o toplotnih črpalkah in ponudbi najdete tukaj.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več