Toplotna črpalka ali peč na drva – katera je prava izbira za vas?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Peč na drva je najstarejši načinov ogrevanja, katerega se pogosto poslužujemo še danes. Les, ki je v naši državi v izobilju, lepo ogreje naš dom. Poleg tega pa je ogrevanje na drva trenutno eden najcenejših načinov gretja vašega doma. Kljub temu pa poznamo ogrevalne sisteme, ki ogrevanju na drva predstavljajo hudo konkurenco. Toplotne črpalke zrak voda so, v primerjavi s pečmi na drva, nedavna pridobitev. Za ogrevanje jih namreč uporabljamo le nekaj desetletij, kljub temu pa so hitro postale eden najpogosteje uporabljenih ogrevalnih sistemov. Poleg nizkih stroškov vam se sodobne toplotne črpalke ponašajo z visoko učinkovitostjo ter avtomatskim delovanjem, kar za uporabnike pomeni večje udobje. Kateri ogrevalni sistem je torej pravi za vas? Glavni faktor pri izbiri toplotne črpalke je njena nizka cena ogrevanja, cena obratovanja peči na drva pa je prav tako nizka. Mnogim povzroča ta izbira velike preglavice, zato smo se v tem članku poglobili v to temo ter vam bolj podrobno predstavili oba ogrevalna sistema.

Stroški ogrevanja

Stroški obratovanja ogrevalnega sistema so eden najpomembnejših faktorjev, če ne najpomembnejši faktor, ko se odločamo za nakup novega ogrevalnega sistema. Omenili smo že, da imata oba ogrevalna sistema podobne stroške obratovanja, vendar koliko dejansko znašajo? Za gretje običajnega stanovanja porabimo na sezono 5 m3 drv, kar stane približno 300€. Za gretje enakega stanovanja s toplotno črpalko bi za celotno kurilno sezono porabili približno 2250 kWh elektrike, kar pri trenutnih cenah znaša 330€.

koliko prihranim s toplotno črpalko

Ta primerjava je narejena na teoretičnem primeru ter služi zgolj za boljšo predstavo, od vašega primera pa se prav gotovo razlikuje. Če želite vaše trenutne stroške primerjati z ogrevanjem s toplotno črpalko, lahko to naredite s pomočjo našega kalkulatorja porabe Na podlagi zgornjega odstavka vidimo, da je strošek ogrevanja v obeh primerih podoben – gretje z drvmi je celo nekiliko ceneje kot s toplotno črpalko. Strošek ogrevanja pa ni edini faktor pri izbiri ogrevalnega sistema, zato smo v spodnjih odstavkih pripravili bolj podrobno primerjavo.

Primerjava: toplotna črpalka zrak voda ali peč na drva

Čeprav se oba vira ogrevanja ponašata z nizkimi stroški, se med seboj močno razlikujeta, ter imata vsak svoje prednosti in slabosti. V čem se torej odlikuje posamezni ogrevalni sistem?

Prednosti peči na drva

Prva, ter najbolj očitna prednost peči na dva je cena. Ta ogrevalni sistem je med najcenejšimi na trgu iz vidika stroškov obratovanja in iz vidika začetne investicije. Druga, manj očitna prednost pa je naravni izvor energenta. Čeprav je tehnološki napredek v zadnjih desetletjih prinese številne novosti, nekateri še vedno prisegajo na tradicijo. Kljub nizki ceni pa ta ogrevalni sistem ni brez pomanjkljivosti. Drva je namreč treba ročno nalagati v peč ter imeti poseben prostor za shranjevanje. To sicer ne vpliva na ceno energenta, predstavlja pa dodatno delo in posledično zmanjšano udobje.

Prednosti toplotne črpalke

Toplotne črpalke si s pečmi na drva delno delijo prvo prednost. Stroške obratovanja imajo sicer nizke, cena naprave pa znaša kar nekajkratnik cene peči. Te naprave pa svojo ceno upravičijo s številčnimi prednostmi:

 • Energetska učinkovitost – to je ena izmed najpomembnejših lastnosti, ki odlikuje toplotno črpalko. Zahvaljujoč edinstvenemu principu delovanja imajo te naprave kar nekaj krat večji izkoristek v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.
 • Prijaznost do okolja – nizka poraba energije ne pomeni zgolj nižjih stroškov, temveč tudi manjši vpliv na naše okolje. V Evropski Uniji so toplotne črpalke priznane kot obnovljivi vir energije, kar še bolj poudari njihov potencial za prihodnost.
 • Subvencija EKO sklada – če kupujete toplotno črpalko zrak voda v Sloveniji, lahko zaprosite za subvencijo EKO sklada. EKO sklad je namenjen pospešitvi prehoda na sodobnejše in učinkovitejše načine ogrevanja ter znatno zmanjša velikost investicije ob nakupu naprave. Velikost subvencije znaša od 1000 eur do 2500 eur, več o tem pa si lahko prederete tukaj.
 • Enostavnost uporabe – sodobna toplotna črpalka je zasnovana tako, da deluje popolnoma samostojno. Zgolj nastavite želeno temperaturo, za vse ostalo pa poskrbi naprava sama.
 • Zanesljivost – poleg samodejnega delovanja odlikuje te naprave tudi zanesljivost. Okvare so pri njih bolj izjema kot pravilo, zato lahko brez skrbi uživate v prijetno toplem domu skozi celo leto.
 • Dolga življenjska doba – kvalitetna toplotna črpalka vam bo zanesljivo služila tudi preko 20 let, pri tem pa zahteva le minimalno vzdrževanje.
 • Vsestranskost – toplotno črpalko lahko uporabljate za gretje vseh vrst poslopij, ter v skoraj vseh delih Slovenije. Primerna je tako za novogradnje kot za starejše hiše, omogoča priklop na radiatorje in talno gretje ter lahko ogreva hišo in sanitarno vodo. Poleg gretja pa omogoča tudi hlajenje, tako pa vam služi celotno leto.

toplotne črpalka yutaki s80

Toplotna črpalka

 • Visoka začetna investicija
 • Nizki obratovalni stroški
 • Samodejno delovanje
 • Občasno servisiranje
 • Ni potrebe po čiščenju

Peč na drva

 • Nizka začetna investicija
 • Nizki obratovalni stroški
 • Ročno delovanje
 • Redno servisiranje
 • Redno čiščenje
Ogenj-1-scaled-e1609173581184.jpg

Kateri način ogrevanja je torej boljši?

Na tovrstna vprašanja je vedno težko enoznačno odgovoriti, saj ima vsak ogrevalni sistem svoje prednosti in slabosti. Kljub temu pa ima toplotna črpalka mnoge prednosti pred pečjo na drva, zato bi toplotno črpalko priporočili vsem, ki se odločajo za nakup novega ogrevalnega sistema ali za zamenjavo obstoječega.

Poleg zgoraj naštetih razlogov ni odveč tudi pomisliti na prihodnost. Države po vsem svetu postopoma uvajajo regulacije, ki izpodrivajo kurjenje energentov, kot so kurilno olje in trda goriva. Za razliko od drugih ogrevalnih sistemov je ogrevanje s toplotno črpalko vir ogrevanja prihodnosti, ki hkrati skrbi za okolje ter vaš bančni račun.

Vabimo vas, da si pogledate našo ponudbo vrhunskih toplotnih črpalk znamke Hitachi, ki bodo brez dodatnih skrbi poskrbele za ogrevanje hiše. Če se zanimate za nakup, ali če zgolj potrebujete več informacij, nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali ter odgovorili na vsa vaša vprašanja o toplotnih črpalkah.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več