Kvalitetne ogrevalne toplotne črpalke za talno gretje

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Ogrevanje s toplotno črpalko velja za učinkovito in varčno, a zadovoljstvo zagotavlja le kakovostna naprava, ki bo na dolgi rok delovala zanesljivo in brezhibno. To velja tudi v primeru tako imenovanih nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemov, med katere se običajno uvršča talno gretje. Ogrevalne toplotne črpalke se razlikujejo v nekaterih pomembnih lastnostih, predvsem jih delimo na visokotemperaturne in nizkotemperaturne. Izbira prave toplotne črpalke je ključnega pomena za dobro delovanje in dolgoročno zadovoljstvo pri uporabi – ker pa so zahtevane lastnosti odvisne od mnogih drugih dejavnikov in od zasnove ogrevalnega sistema, je treba hkrati upoštevati vse to in paziti na združljivost opreme.

Toplotne črpalke za talno gretje

Katere ogrevalne toplotne črpalke pridejo v poštev za talno gretje? Verjetno bodo primerne nizkotemperaturne črpalke, ki zadoščajo za učinkovito ogrevanje v takšnem sistemu. Talno ogrevanje ima v primerjavi z radiatorskim očitno prednost – za učinkovito delovanje zadostuje že ogrevalna voda pri bistveno nižji temperaturi (30 – 35 °C). Dobro načrtovano talno gretje je razporejeno po celotni površini prostora in omogoča enakomerno ogrevanje, kar zagotavlja odličen učinek tudi pri nižji temperaturi. Radiatorji ogrevajo le svojo neposredno okolico in za ogrevanje celega prostora potrebujejo bistveno višjo temperaturo. Ravno zato je izvedba ogrevalnega sistema ključnega pomena tudi pri izbiri vira energije oziroma tipa toplotne črpalke.

Montaža talnega gretja

Primer montaže talnega gretja

V sistemu z dobro načrtovanim talnim gretjem bo ogrevanje s toplotno črpalko zelo učinkovito in varčno. Že v izhodišču bo prihranek očiten – nizkotemperaturne toplotne črpalke so namreč cenejše pri nakupu in vgradnji, kar je pri opremi, ki stane več tisoč evrov, vsekakor dobrodošlo. Seveda pa bodo prednosti takšnih toplotnih črpalk še bolj očitne na dolgi rok, saj z nizkoenergijskim ogrevanjem prihranimo pri porabi energije, hkrati oprema ni podvržena velikim obremenitvam in lahko doseže daljšo življenjsko dobo. Vse to so prednosti, ki jih imajo ogrevalne toplotne črpalke v kombinaciji z učinkovitim talnim gretjem.

Kakovostne toplotne črpalke za zanesljivo ogrevanje

Čeprav talno gretje ne zahteva visokih temperatur ogrevalne vode, je treba vseeno izbrati kakovostno in zanesljivo toplotno črpalko, ki bo dovolj zmogljiva, da bo tudi v zimskih dneh zmogla zagotoviti dovolj energije za ogrevanje vode. Samo zato, ker gre za nizkotemperaturni sistem, še ni treba zanemarjati pomena kakovostne toplotne črpalke. V takšni situaciji pogosto postane privlačna ponudba cenovno ugodnih črpalk, ki predvsem v primerjavi z visokotemperaturnimi modeli že takoj predstavljajo znaten prihranek. A pretirano varčevanje bo imelo na dolgi rok nasproten učinek! Ravno pri izbiri opreme se splača relativno nižjo ceno izkoristiti za nakup boljše opreme – nizkotemperaturni sistemi so cenejši, zato lahko za svoj denar dobimo boljšo opremo in zagotovimo boljše delovanje na dolgi rok. Da bo ogrevanje s toplotno črpalko na dolgi rok zanesljivo, učinkovito in varčno, je treba v izhodišču izbrati kakovostno opremo, to pa povezati v dobro načrtovan in izveden ogrevalni sistem. Le takšna kombinacija ponuja zadovoljstvo, ki jo obljubljajo ogrevalne toplotne črpalke s svojimi specifičnimi prednostmi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da oprema ne bo upravičila relativno visoke začetne investicije.

Yutaki M je najboljša rešitev za tiste ki imate malo prostora in želite:

  • hitro in enostavno zamenjati svoj stari bojler
  • pridobiti talno ogrevanje,
  • radiatorje
  • ventilatorske konvektorje
  • ogrevanje sanitarne vode

VEČ INFORMACIJ O YUTAKI M

Yutaki M za nizkotemperaturno talno gretje

Montaža: bojler + 2 različna ogrevalna kroga – visoko in nizko temperaturna

Toplotna crpalka yutaki za talno gretje

V tem primeru je v uporabi toplotna črpalka Yutaki S

Kakovostne toplotne črpalke za zanesljivo ogrevanje

Čeprav talno gretje ne zahteva visokih temperatur ogrevalne vode, je treba vseeno izbrati kakovostno in zanesljivo toplotno črpalko, ki bo dovolj zmogljiva, da bo tudi v zimskih dneh zmogla zagotoviti dovolj energije za ogrevanje vode. Samo zato, ker gre za nizkotemperaturni sistem, še ni treba zanemarjati pomena kakovostne toplotne črpalke. V takšni situaciji pogosto postane privlačna ponudba cenovno ugodnih črpalk, ki predvsem v primerjavi z visokotemperaturnimi modeli že takoj predstavljajo znaten prihranek. A pretirano varčevanje bo imelo na dolgi rok nasproten učinek! Ravno pri izbiri opreme se splača relativno nižjo ceno izkoristiti za nakup boljše opreme – nizkotemperaturni sistemi so cenejši, zato lahko za svoj denar dobimo boljšo opremo in zagotovimo boljše delovanje na dolgi rok. Da bo ogrevanje s toplotno črpalko na dolgi rok zanesljivo, učinkovito in varčno, je treba v izhodišču izbrati kakovostno opremo, to pa povezati v dobro načrtovan in izveden ogrevalni sistem. Le takšna kombinacija ponuja zadovoljstvo, ki jo obljubljajo ogrevalne toplotne črpalke s svojimi specifičnimi prednostmi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da oprema ne bo upravičila relativno visoke začetne investicije.

Yutaki M je najboljša rešitev za tiste ki imate malo prostora in želite:

  • hitro in enostavno zamenjati svoj stari bojler
  • pridobiti talno ogrevanje,
  • radiatorje
  • ventilatorske konvektorje
  • ogrevanje sanitarne vode

Yutaki M za nizkotemperaturno talno gretje

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več