Poraba elektrike – toplotna črpalka zrak voda (ter koliko denarja nam prihrani)

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Kakšna je poraba toplotne črpalke zrak voda, ter koliko lahko privarčujemo z njeno pomočjo? Sodobne toplotne črpalke so dovršene naprave, ki nam z lahkoto privarčujejo denar, njihove prednosti pa se ne zaključijo pri tem. Z uporabo toplotne črpalke boste poleg denarja prihranili tudi čas, prostor, ter brez skrbi uživali v prijetno toplem domu.

KOLIKO PA PRIVARČUJEM S TOPLOTNO ČRPALKO?

ZAKAJ SO TOPLOTNE ČRPALKE TAKO POPULARNE ?

Kakšna je poraba toplotne črpalke zrak voda, ter koliko lahko privarčujemo z njeno pomočjo? Sodobne toplotne črpalke so dovršene naprave, ki nam z lahkoto privarčujejo denar, njihove prednosti pa se ne zaključijo pri tem. Z uporabo toplotne črpalke boste poleg denarja prihranili tudi čas, prostor, ter brez skrbi uživali v prijetno toplem domu.

Kakšne so cene ogrevanja s toplotno črpalko v primerjavi z drugimi kurilnimi sistemi?

KOLIKO PRIVARČUJEMO?

1. ELEKTRIKA

Toplotne črpalke za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, vendar jih ne moremo enačiti s klasičnimi električnimi grelci. Čeprav oba ogrevalna sistema delujeta na enak energent, je njihov princip delovanja popolnoma drugačen. Električni grelci direktno pretvorijo vso električno energijo v toploto. Potemtakem je njihov izkoristek sto odstoten, vendar se v energetiki običajno uporablja drugačno vrednost za opredelitev učinkovitosti delovanja. Učinkovitost ogrevalnega sistema najpogosteje merimo s COP coefficient of performance, oz. grelnim številom v prevodu. Ta številka nam pove, koliko kW grelne energije proizvede naprava na kW porabljene energije. Ker električni grelci pretvorijo vso porabljeno električno energijo v grelno energijo, je njihovo grelno število enako 1. Za razliko električnih grelcev pa toplotne črpalke zrak voda porabljajo električno za pridobivanje nakopičene toplote v okoliškem zraku. Za večino toplotnih črpalk se vrednost COP giblje med 3 in 4, kar pomeni, da imajo 3 do 4 krat nižjo porabo od električnih grelcev. Z drugimi besedami: za en kWh elektrike, ki ga porabi električni grelec, bi porabila toplotna črpalka le četrtino kWh, temperatura stanovanja pa ostane ista. Izračun prihranka je v tem primeru zelo enostaven: s prehodom na nov sistem ogrevanja bo vaš letni strošek tri do štiri krat nižji v primerjavi z ogrevanjem na elektriko.

2. KURILNO OLJE

Recimo, da za celotno ogrevalno sezono zadostuje 1000l kurilnega olja. Pri trenutnih cenah tega energenta to znese 1080€. Koliko energije pa v istem primeru porabi toplotna črpalka? Za ogrevanje enakega objekta bi ta naprava porabila približno 2250 kWh električne energije, po trenutnih cenah pa to znese 330€ na celotno sezono. Pri tem moramo vedeti, če bo naprava skrbela tudi za ogrevanje sanitarne vode – v tem primeru bo zahteva po električni energiji nekoliko višja. S prehodom na toplotno črpalko bi torej vaš strošek ogrevanja znašal manj kot tretjino trenutnega stroška. Dejanski prihranek si lahko za vaš primer izračunate z našim kalkulatorjem porabe.

3. DRVA

Za ogrevanje enakega objekta kot v zgornjem primeru bi v celotni sezoni porabili približno 5m3 drv oz. 300€. Toplotna črpalka bi, kot v zgornjem primeru, porabila 330€, kar je 30€ več pri ogrevanju z drvmi. Kje je torej prihranek? V tem primeru prihranek ne tiči v denarju, temveč v času, trudu in prostoru. Peči na drva je namreč treba redno čistiti, ter vanje nalagati drva. Poleg tega pa potrebujete prostor, kjer lahko drva shranjujete. Z uporabo toplotne črpalke pa postanejo vse te skrbi stvar preteklosti. V primerjavi s pečjo na drva ponujajo toplotne črpalke:

  • Udobje – nič več prenašanja drv ter skrbi za polno peč, le pritisnete gumb in vaš dom bo prijetno topel
  • Enostavnost vzdrževanja – redno čiščenje je pri toplotni črpalki stvar preteklosti
  • Prostorno učinkovitost – s prehodom na ta način ogrevanja izgine tudi potreba po prostoru za shranjevanje drv

Pri prehodu iz peči na drva se je torej potrebno vprašati, koliko je vreden vaš čas in trud. Čeprav vam toplotna črpalka ne bo prihranila denarja, vam bo prinesla udobje in prihranila čas. Nič več čiščenja pepela in zlaganja drv. Enostavno pritisnete na gumb in vaš dom bo prijetno topel, preden sploh vstanete iz postelje. Dejanski prihranek si lahko za vaš primer izračunate z našim kalkulatorjem porabe.

4. PELETI

Za ogrevanje običajne hiše zadostujejo za celotno ogrevalno sezono 2 toni peletov, kar znaša približno 550€. To je preko 200€ več, kot bi za ogrevanje zahtevala toplotna črpalka. Na leto torej ob prehodu na nov ogrevalni sistem prihranite dobrih 200€, vendar podobno kot pri ogrevanju na drva, prihranek ne tiči zgolj v denarju. Tudi v tem primeru boste prihranili na trudu, času in prostoru. Peleti se od drv razlikujejo zgolj v velikosti, princip delovanja peči pa je torej zelo podoben. V peči se torej vztrajno nabira pepel, ki ga je redno čistiti. Poleg pa je tudi treba shranjevati in prenašati težke vreče peletov, kar je tudi zahtevno in nezaželeno opravilo. Pri toplotni črpalki teh opravil enostavno ni, saj za vse poskrbi sama. Dejanski prihranek si lahko za vaš primer izračunate z našim kalkulatorjem porabe.

5. MESTNI ALI UTEKOČINJEN NAFTNI PLIN

Za ogrevanje doma z mestnim plinom porabimo v celotni sezoni 1000 m3 energenta, česar strošek znaša približno 710€ za mestni plin ali 1060€ za utekočinjeni naftni plin. Strošek elektrike pri ogrevanju s toplotno črpalko v obeh primerih znaša manj kot polovico tega, kar pa pomeni velik prihranek. Če na uporabo toplotne črpalke prehajate iz mestnega plina, boste na leto prihranili preko 350€ na stroških ogrevanja. Če pa dosedaj ogrevate vaš dom na utekočinjen naftni plin, bo vaš prihranek na letni ravni znašal kar preko 700€. Z menjavo ogrevalnega sistema na plin lahko torej veliko prihranimo. Tudi če boste z napravo ogrevali sanitarno vodo in bo poraba za nekaj kWh višja, bo prihranek še vedno veli Dejanski prihranek si lahko za vaš primer izračunate z našim kalkulatorjem porabe.

DA POVZAMEMO:

Toplotne črpalke ponujajo nižje stroške ogrevanja v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi – razen za ogrevanjem na drva.Z uporabo toplotne črpalke ne prihranimo le denarja, temveč tudi čas in trud.Toplotne črpalke se uporabljajo tudi za ogrevanje sanitarne vode.Zime so v zadnjih letih vedno bolj nepredvidljive, toplotne črpalke pa zlahka premagajo ta izziv.Pomembno je, da za vaš izberete primerno napravo, ki ima zadostno moč za ogrevanje vašega doma.Pred nakupom je priporočeno posvetovati se s strokovnjakom – kontaktirajte nas.Oglejte si našo ponudbo vrhunskih toplotnih črpalk znamke Hitachi.

YUTAKI-S-80-500px (1)

Na izbiro imate visokotemperaturno toplotno črpalko Hitachi Yutaki s80, ki deluje brezhibno tudi pri zunanjih temperaturah -25°C.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več