NAKUP TOPLOTNE ČRPALKE - KAJ MORAMO VEDETI?

KAJ JE NAJBOLJ POMEMBNO PRI ODLOČITVI O NAKUPU TOPLOTNE ČRPALKE

Se odločate za nakup toplotne črpalke?

Ker postajajo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskih prostorov vedno bolj priljubljene, se pojavlja tudi vedno več vprašanj in pomislekov.

Splošno je znano, da tak ogrevalni sistem na dolgi rok ponuja odličen izkoristek, z varčnim delovanjem pa toplotne črpalke po par letih povrnejo začetno investicijo in z minimalnimi stroški prekosijo vse druge varčne ogrevalne sisteme. 

Vsekakor gre za privlačno izbiro, ki pa ni prava rešitev za vsako situacijo! Paziti je treba na nekaj pomembnih zadev, ki odločajo o končnem zadovoljstvu s toplotno črpalko.

Vas zanima, kateri so prepoznavni znaki dobre in slabe toplotne črpalke?

Danes bomo povedali, katere so skrivnosti dobre toplotne črpalke in na kaj morate paziti ob nakupu.

Glavni dejavnik učinkovitosti toplotne črpalke je energetska učinkovitost. Kaj to pomeni?

1. Paziti moramo na

Temperature

Toplotne črpalke so bile v preteklosti zanemarjene zaradi slabega izkoristka, ob nizkih zunanjih temperaturah. Tu govorimo o – 10 in manj stopinj Celzija.

Ko zasneži in delamo snežake, hočemo imeti lepo toplo v hiši.

Ob nakupu toplotne črpalke je pomembno na kakšnih stopinjah pod lediščem brezhibno deluje toplotna črpalka. Da nam bo zmeraj toplo. 

Hitachi toplotna črpalka Yutaki S80 

je narejena prav za vse primere. Ko morate ogrevati sanitarno vodo, ko morate zamenjati peč z radiatorji in imate zunanje temperature -10 stopinj Celzija in manj. 

Ta toplotna črpalka je optimalna v vseh teh pogojih. Narejena je namensko, da deluje brezhibno tudi, ko je zunaj -25 stopinj Celzija.

Želite zamenjati staro peč?

Kaj rabimo vedeti ob nakupu nove toplotne črpalke...

Visokotemperaturne toplotne črpalke 

Ko gledamo za nakup toplotne črpalke, je dobro biti posebej pozorni, kakšne temperature dosegajo. Zakaj? Na primer, ko moramo zamenjati peč, na kurilno olje ali drva, ne želimo menjati tudi radiatorjev. Vaš sistem je narejen, da deluje na visokih temperaturah. Zato priporočamo, da si ogledate visokotemperaturne toplotne črpalke.

Visokotemperaturne toplotne črpalke lahko dosegajo temperature do 80 stopinj Celzija. To pomeni, da lahko ogrevajo sanitarno vodo in kurjavo.

Kaj se to splača?

Ob nakupu toplotne črpalke je pomembno vedeti, kakšne temperature dosegate sedaj v peči. Tako lahko takoj primerjate kakšne temperature mora dosegati tč.

To je en razlog, zakaj vam govorim o visokotemperaturni toplotni črpalki Hitachi Yutaki S80. 

Pozor ta je edina visokotemperaturna črpalka, ki dosega 80 stopinj Celzija in je na seznamu Eko sklada za subvencijo. Druge dosegajo 80 stopinj Celzija ampak trenutno niso na seznam.

Izkoristek COP je tudi 5. To hvala novi DC inverter tehnologiji, ki jo ima ta toplotna črpalka vgrajeno.

Kaj je najbolj važno ob nakupu toplotne črpalke?

1. Kakšne temperature dosega toplotna črpalka v notranjosti.

2. Kolikšen je strošek menjave stare peči ali nove celotne inštalacije

Če so prilagojeni priključki za zamenjavo na hitro ali bo treba rezati cevi ali še kaj hujšega.

Hitachi je naredil sistem za hitro menjavo.

Enote novih toplotnih črpalk Hitachi vsebujejo krogelni ventil z zamenljivim cilindričnim filtrom, ki ga je enostavno nadzorovati in odstraniti. Vzdrževanje omogoča tudi čiščenje brez motenj hidravličnega cikla. Ta ventil zmanjšuje stroške, poenostavlja inštalacijo in zmanjšuje potrebe po prostoru.  Padec  tlaka pa je ob čiščenju filtra minimalen.

3.Katere so zagotovljene zunanje temperature za optimalno delovanje toplotne črpalke

Nočemo, da je zunaj -10 stopin Celzija in točno takrat nam je mraz. Samo zato, ker nismo pogledali, kakšne so zagotovljene zunanje temperature delovanja toplotne črpalke.  

4. Enargetska učinkovitost in COP

Kaj je COP?

To je kratica za Coefficent of Performance. V slovenščini koeficent učinkovitosti. In ker primerjamo porabe energije, je koeficent energetske učinkovitosti.

Kaj morem gledati višje ali nižje število?

Višja je številka je, bolj učinkovita naj bi bila toplotna črpalka.

Za izračun energetske učinkovitosti vzamejo podatke pri 7 stopinj Celzija. Ob uporabi pri nižjih temperaturah COP se spremeni.

Torej pred nakupom toplotne črpalke obvezno preveriti toplotne črpalke, kakšen izkoristek imajo pod lediščem, da si zagotovite optimalno delovanje toplotne črpalke tudi ob hladnih zimah.

Nazaj na COP in kaj pomeni dejansko.

COP je razmerje energij. Imamo energijo, ki jo kupimo (elektriko) in pridobljeno energijo s toplotno črpalko – toplotno energijo. Torej če je COP 4,5 kaj pomeni. Da za 1kWh elektrike dobite 4,5kW toplotne energije.

Bodite tudi pazljivi po katerem standardu je bil izračunan koeficient. Imamo sicer 2 standarda novejši EN 16147 in starejši EN 255/3. Starejši je precej nenatančen. Lahko pride do razlik, tudi do 15%. 

Pri ogrevalni toplotni črpalki tipa zrak – voda poznamo standard EN 255 in standard EN 14511,

Za učinkovite toplotne črpalke štejejo tiste, ki imajo COP 4.0 ali več.

 Hitachi toplotna črpalka Yutaki S80 COP od 4,57 – 5.

V Hitachi katalogih najdete podatke po novejšem standardu EN 16147.


Katero toplotno črpalko kupiti za centralno ogrevanje

Običajno služi toplotna črpalka za centralno ogrevanje, pri tem pa moramo že pravočasno načrtovati celoten sistem. Ne pozabimo, da sama toplotna črpalka še ne nudi ogrevanja stanovanjskih prostorov – gre le za napravo, ki črpa razpoložljivo toploto iz okolja. Uporaben vir energije je treba izkoristiti z drugimi grelnimi telesi, ki ponujajo več možnosti. Toplotna črpalka za centralno ogrevanje se običajno kombinira z radiatorji ali talnim ogrevanjem. Grelna telesa je treba izbrati v ustrezni kombinaciji s črpalko. Talno ogrevanje omogoča učinkovito ogrevanje prostorov že pri nižjih temperaturah grelnih teles, zato se dobro kombinira z nizkotemperaturnimi toplotnimi črpalkami. Medtem, ko bodo radiatorji verjetno zahtevali nekaj več energije za isti učinek. 

V primeru radiatorjev priporočamo visokotemperaturno toplotno črpalko Hitachi Yutaki S80.


Ali bo zmogla toplotna črpalka delovati sama?

Toplotna črpalka za ogrevanje izkorišča toploto iz okolja, ta pa žal ne nudi neomejenega vira energije. Tako se lahko zgodi, da bo v mrzlih zimskih dneh toplota iz okolja nezadostna za učinkovito ogrevanje stanovanjskih prostorov. Zato smo naredili, da Hitachi toplotne črpalke delujejo brezhibno tudi pri -25°C. 

 Toplotna črpalka morda ne bo mogla sama opravljati svojega dela, zato jo pogosto dopolnimo še z alternativnimi oziroma rezervnimi ogrevalnimi sistemi. Te težave ni, pri toplotni črpalki Hitachi Yutaki S80, saj je visokotemperaturna črpalka, ki dosega do 80°C s pomočjo pomožnega komrpesorja.

Tako je možno ohranjati prijetno okolje v stanovanju tudi v hladnih zimskih dneh!

V mnogih primerih bo nizkotemperaturna toplotna črpalka čisto dovolj. To je odvisno od vrste in zmogljivosti črpalke, od izvedbe ogrevalnega sistema, velikosti in izolacije prostorov, od okolja in drugih dejavnikov. Za visokotemperaturno toplotno črpalko se odločimo na podlagi teh okoliščin že pri načrtovanju ogrevalnega sistema.


Toplotna črpalka za delovanje potrebuje elektriko

Čeprav toplotna črpalka za centralno ogrevanje koristi toploto iz okolja in ogreva pasivna grelna telesa, pri svojem delovanju potrebuje električno energijo.

Ta namreč poganja kompresor v črpalki, ki toploto iz okolja spravi na zadostno temperaturo za ogrevanje stanovanja. To pomeni, da je treba črpalki zagotoviti stalno povezavo do električnega omrežja!

Mislili bi si, da to ni velik problem, a izpad elektrike v mrzlem zimskem jutru bo takoj pokazal, da velja nasprotno – ne moremo si privoščiti daljših izpadov. Zato se lahko toplotna črpalka za ogrevanje kombinira z alternativnimi sistemi, ki ne potrebujejo elektrike.

Še bolje pa je, da črpalko povežemo na sistem brezprekinitvenega napajanja oziroma zagotovimo alternativno napajanje. To je pomembna naloga, ki jo pogosto zanemarjamo, dokler ne pride do kakšne nevšečnosti in ostanemo brez elektrike ravno takrat, ko ogrevanje najbolj potrebujemo. To je skupni problem tudi drugih ogrevalnih sistemov, še posebej centralnih ogrevalnih sistemov. 

Poglej si tudi članek za Eko sklad subvencija za toplotno črpalko.

Ob nakupu nove toplotne črpalke lahko zahtevate subvencijo od Eko sklada.


Za ponudbo toplotnih črpalk si oglejte stran https://prealpi.si/toplotne-crpalke/