Nakup Toplotne Črpalke – Kaj Je Resnično Pomembno

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Se odločate za nakup toplotne črpalke?

Ker postajajo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskih prostorov vedno bolj priljubljene, se pojavlja tudi vedno več vprašanj in pomislekov.

Splošno je znano, da tak ogrevalni sistem na dolgi rok ponuja odličen izkoristek, z varčnim delovanjem pa toplotne črpalke po par letih povrnejo začetno investicijo in z minimalnimi stroški prekosijo vse druge varčne ogrevalne sisteme.

Vsekakor gre za privlačno izbiro, ki pa ni prava rešitev za vsako situacijo! Paziti je treba na nekaj pomembnih zadev, ki odločajo o končnem zadovoljstvu s toplotno črpalko.

shema-hise-z-jutampo.jpg

Vas zanima, kateri so prepoznavni znaki dobre in slabe toplotne črpalke?

V tem članku bomo razkrili lastnosti dobre toplotne črpalke ter svetovali, na kaj morate paziti ob nakupu.

Glavni dejavnik učinkovitosti toplotne črpalke je energetska učinkovitost, pozornost pa je treba nameniti tudi drugim dejavnikom.

Obratovalne temperature toplotne črpalke Toplotne črpalke so bile v preteklosti zanemarjene zaradi slabega izkoristka ob nizkih zunanjih temperaturah. Njihova učinkovitost je namreč močno padla pod temperaturo -10°C. Ob nakupu toplotne črpalke je pomembno na kakšnih stopinjah pod lediščem brezhibno deluje toplotna črpalka. Le tako nam bo lahko zmeraj toplo. Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80 je narejena prav za vse primere. Primerna je za ogrevanje sanitarne vode, za priklop na radiatorje kot tudi na talno gretje, ter ko so zunanje temperature zelo nizke. Ta toplotna črpalka je optimalna v vseh teh pogojih. Narejena je namensko, da deluje brezhibno tudi, ko je zunaj -25 stopinj Celzija.

Želite zamenjati staro peč?

Kaj moramo vedeti ob nakupu nove toplotne črpalke…

Visokotemperaturne toplotne črpalke

Ko se odločamo za nakup toplotne črpalke, je dobro biti posebej pozoren, kakšne temperature dosegajo. Zakaj? Na primer, ko moramo zamenjati peč, na kurilno olje ali drva, ne želimo menjati tudi radiatorjev. Vaš sistem je narejen, da deluje na visokih temperaturah. Zato priporočamo, da si ogledate visokotemperaturne toplotne črpalke. Visokotemperaturne toplotne črpalke lahko dosegajo temperature do 80 stopinj Celzija. To pomeni, da lahko ogrevajo sanitarno vodo, ter so primerne za priklop na obstoječi sistem – na radiatorje ali na talno gretje.

Kaj je najbolj pomembno ob nakupu toplotne črpalke?

1. Kakšne temperature vode dosega toplotna črpalka

Kot smo že v zgornjih odstavkih omenili, je izhodna temperatura vode zelo pomembna. Ta faktor morate uskladiti s sistemom ogrevanja, ki je vgrajen v vaši hiši. Izbira napačnega tipa toplotne črpalke lahko zelo negativno vpliva na vaše udobje – rezultat tega so lahko nepotrebno visoki stroški, ali celo nezmožnost zadostnega ogrevanja!

2. Kolikšen je strošek menjave stare peči ali celotne nove inštalacije

Pomembno je vedeti, kolikšen poseg v napeljavo bo predstavljala menjava stare peči s toplotno črpalko. Ali so v vaši napeljavi že pripravljeni priključki za hitro menjavo, ali zahteva menjava večji poseg? V podjetju Hitachi so razvili poseben sistem za hitro menjavo ogrevalne naprave. Enote novih toplotnih črpalk Hitachi vsebujejo krogelni ventil z zamenljivim cilindričnim filtrom, ki ga je enostavno nadzorovati in odstraniti. Vzdrževanje omogoča tudi čiščenje brez motenj hidravličnega cikla. Ta ventil zmanjšuje stroške, poenostavlja inštalacijo in zmanjšuje potrebe po prostoru.  Padec  tlaka pa je ob čiščenju filtra minimalen.

3. Katere so zagotovljene zunanje temperature za optimalno delovanje toplotne črpalke

Pomembno je, da temperature v vaši okolici ne padejo pod optimalno temperaturo delovanja toplotne črpalke. V tem primeru naprava ne bo zmogla dovolj ogreti hiše, vaš do pa bo posledično ostal neprijetno hladen. Če živite v območju s posebej hladnimi zimami, vam svetujemo toplotno črpalko Hitachi Yutaki S80, ki bi delovala brezhibno tudi pri zunanji temperaturi -20°C.

4. Enargetska učinkovitost in faktor COP

Kaj je COP? To je kratica za Coefficient of Performance, kar v slovenščini pomeni koeficient učinkovitosti. Enostavno razloženo nam ta parameter pove, koliko električne energije bo naprava porabila za pridobivanje določene količine grelne energije. Za lažje razumevanje razložimo število COP na primeru Toplotne črpalke zrak voda imajo v povprečju število COP med 3 in 5, vendar bomo za naš primer vzeli vrednost 4. To pomeni, da za vsak kW porabljene elektrike proizvede naprava 4 kW energije za ogrevanje.  Nekateri se tudi sprašujejo, ali mora biti število COP čim višje ali čim nižje – iz zgornjega teksta razumemo, da višje število COP pomeni višji izkoristek.

Katero toplotno črpalko kupiti za centralno ogrevanje

Običajno služi toplotna črpalka za centralno ogrevanje, pri tem pa moramo že pravočasno načrtovati celoten sistem. Ne pozabimo, da sama toplotna črpalka še ne nudi ogrevanja stanovanjskih prostorov – gre le za napravo, ki črpa razpoložljivo toploto iz okolja. Uporaben vir energije je treba izkoristiti z drugimi grelnimi telesi, ki ponujajo več možnosti. Toplotna črpalka za centralno ogrevanje se običajno kombinira z radiatorji ali talnim ogrevanjemGrelna telesa je treba izbrati v ustrezni kombinaciji s črpalko. Talno ogrevanje omogoča učinkovito ogrevanje prostorov že pri nižjih temperaturah grelnih teles, zato se dobro kombinira z nizkotemperaturnimi toplotnimi črpalkami. Medtem, ko bodo radiatorji verjetno zahtevali nekaj več energije za isti učinek. ​V primeru radiatorjev priporočamo visokotemperaturno toplotno črpalko Hitachi Yutaki S80.

Ali bo zmogla toplotna črpalka delovati sama?

Toplotna črpalka za ogrevanje izkorišča toploto iz okolja, ta pa žal ne nudi neomejenega vira energije. Tako se lahko zgodi, da bo v mrzlih zimskih dneh toplota iz okolja nezadostna za učinkovito ogrevanje stanovanjskih prostorov. oplotna črpalka morda ne bo mogla sama opravljati svojega dela, zato jo pogosto dopolnimo še z alternativnimi oziroma rezervnimi ogrevalnimi sistemi. Te težave ni pri toplotni črpalki Hitachi Yutaki S80, saj je visokotemperaturna črpalka, ki dosega temperature tudi do 80°C s pomočjo pomožnega kompresorja. Tako je možno ohranjati prijetno okolje v stanovanju tudi v hladnih zimskih dneh! V mnogih primerih bo nizkotemperaturna toplotna črpalka čisto dovolj. To je odvisno od vrste in zmogljivosti črpalke, od izvedbe ogrevalnega sistema, velikosti in izolacije prostorov, od okolja in drugih dejavnikov. Za visokotemperaturno toplotno črpalko se odločimo na podlagi teh okoliščin že pri načrtovanju ogrevalnega sistema.

 Toplotna črpalka za delovanje potrebuje elektriko

Čeprav toplotna črpalka za centralno ogrevanje koristi toploto iz okolja in ogreva pasivna grelna telesa, pri svojem delovanju potrebuje električno energijo. Ta namreč poganja kompresor v črpalki, ki toploto iz okolja spravi na zadostno temperaturo za ogrevanje stanovanja. To pomeni, da je treba črpalki zagotoviti stalno povezavo do električnega omrežja! Mislili bi si, da to ni velik problem, a izpad elektrike v mrzlem zimskem jutru bo takoj pokazal, da velja nasprotno – ne moremo si privoščiti daljših izpadov. Zato se lahko toplotna črpalka za ogrevanje kombinira z alternativnimi sistemi, ki ne potrebujejo elektrike. Še bolje pa je, da črpalko povežemo na sistem brezprekinitvenega napajanja oziroma zagotovimo alternativno napajanje. To je pomembna naloga, ki jo pogosto zanemarjamo, dokler ne pride do kakšne nevšečnosti in ostanemo brez elektrike ravno takrat, ko ogrevanje najbolj potrebujemo. To je skupni problem tudi drugih ogrevalnih sistemov, še posebej centralnih ogrevalnih sistemov.

Ne pozabite, da lahko ob nakupu toplotne črpalke pridobite tudi subvencijo EKO sklada! Več o tem si preberite tukaj.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več