Najboljša Toplotna Črpalka Za Sanitarno Vodo Zrak-Voda

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda pripomore k temu, da zmanjšamo stroške ogrevanja sanitarne vode.

Pri izbiri najboljše toplotne črpalke za sanitarno vodo je potrebno upoštevati več dejavnikov. Najprej je treba določiti ustrezno velikost črpalke glede na potrebo po topli vodi v vašem gospodinjstvu. Pomembno je tudi izbrati primeren tip črpalke – zrak-voda, voda-voda ali geosonda, odvisno od razpoložljivih virov in podnebnih pogojev.

Pomemben dejavnik pri izbiri je tudi energetska učinkovitost črpalke, saj ta vpliva na vašo porabo energije in stroške. Pri izbiri iščite toplotne črpalke z visokim koeficientom učinkovitosti (COP), saj to kaže na bolj učinkovit sistem.

Poleg tega je pomembno izbrati uglednega in zanesljivega proizvajalca ali dobavitelja, ki vam bo zagotovil visokokakovostni izdelek in dobro podporo po prodaji.

Nenazadnje pa upoštevajte tudi stroške namestitve in vzdrževanja toplotne črpalke, saj bodo ti prav tako vplivali na vaše celotne stroške. Iščite dobavitelje, ki ponujajo konkurenčne cene in celovite garancije ter pakete za vzdrževanje.

Z upoštevanjem teh dejavnikov lahko izberete najboljšo toplotno črpalko za sanitarno vodo glede na vaše potrebe in uživate v koristih energetsko učinkovitega in okolju prijaznega sistema za ogrevanje vode.

 

Vprašali smo stranko, če nam lahko zaupa, kaj ga je prepričalo, da se je odločil za Hitachijevo toplotno črpalko zrak voda. Želi ostati anonimen, zato ga bomo klicali samo M.

M. piše:

“Dober dan! O nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo sem začel razmišljati predvsem zaradi računa za elektriko. Ta je bil vsak mesec tako visoko, da mi je kar povzročal glavobol, velik del tega pa gre pripisati prav bojlerju. Takrat smo uporabljali več kot 30 let star bojler na elektriko. Sklepali smo, da je to krivec za visok račun, zato smo se odločili za nakup novega. Kljub menjavi bojlerja pa je ostal račun za elektriko prav tako visok. Po tem spoznanju sem začel bolj resno razmišljati kako bi zmanjšal stroške ogrevanja sanitarne vode. Takrat sem prvič slišal za toplotne črpalke zrak voda za sanitarno vodo. Po premisleku sem ugotovil, da lahko ta naprava predstavlja rešitev naših problemov s sanitarno vodo. Naš povprečen račun za elektriko znaša 200€ na mesec, približno polovico tega pa lahko pripišemo bojlerju. Ob prehodu na toplotno črpalko za sanitarno vodo bi vsak mesec prihranili okrog 70€. To pa je že velik prihranek, ki se na dolgi rok zelo pozna.

Na letakih in oglasih sem pogosto prebral, da so toplotne črpalke varčen način ogrevanja. Že to dejstvo samo po sebi je spodbudno, vendar sem si pred nakupom želel izvedeti več o tem.

Sam sem imel največje težave razumeti razliko med posameznimi modeli toplotnih črpalk.”

Če želimo toplotno črpalko za pripravo sanitarne vode, imamo na voljo dve različici:

  • Toplotna črpalka z bojlerjem (za primere, ko menjamo le bojler)
  • Toplotna črpalka brez bojlerja (za primere, ko že imamo zalogovnik za sanitarno vodo)

Toplotna črpalka z vgrajenim bojlerjem je najbolj smiselna odločitev ob nadomestitvi bojlerja. Te naprave so namreč optimirane za delovanje z vgrajenim bojlerjem in tako dosegajo višje izkoristke kot sicer.

NAJBOLJŠA TOPLOTNA ČRPALKA ZA SANITARNO VODO ZRAK VODA

HITACHI YUTAMPO II

Če potrebujemo nov bojler je toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda – Hitachi Yutampo II prava izbira Bojler za ogrevanje vode je optimiran za maksimalen izkoristek. Več o toplotni črpalki Hitachi Yutampo II si lahko preberete tukaj.

M. nadaljuje:

“V našem primeru je šlo le za menjavo bojlerja, zato bi bila najprimernejša vgradnja toplotne črpalke z vgrajenim bojlerjem. Kljub temu pa smo pred nakupom malo boj raziskali tržišče, saj predstavlja toplotna črpalka precej velik finančni zalogaj.

Pomislil sem tudi na ogrevanje naše hiše. Takrat smo se ogrevali na kurilno olje, stroški tega pa so tudi relativno visoki. Pomislil sem, da če že kupujemo toplotno črpalko, bi jo lahko uporabili tako za ogrevanje hiše kot za pripravo sanitarne vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima namreč le eno funkcijo, klasično toplotno črpalko pa lahko uporabimo za oboje.

Sprva sem bil skeptičen glede te odločitve, saj ogrevamo na radiatorje, toplotne črpalke pa so bolj primerne za talno ogrevanje. Kasneje pa sem slišal, da obstajajo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke, ki omogočajo tudi priklop na sistem z radiatorji.

Ko sem dobil to informacijo, je bila odločitev neizogibna. Po kratkem družinskem sestanku smo se odločili, da gremo v to.

Odločil sem se za visokotemperaturno toplotno črpalko Yutaki S80, ki segreje vodo do 80 stopinj.”

Zakaj visokotemperaturno toplotno črpalko?

“Kot sem razumel, ima ta toplotna črpalka dva kompresorja. Prvi segreje vodo do 60°C, kar zadostuje za toplejše dni ter za pripravo sanitarne vode. To pomeni tudi nižjo porabo energije poleti. Ko pa se pojavi potreba po višji temperaturi vode, se vklopi še drugi kompresor. Ta segreje vodo do 80°C, to pa zadostuje tudi za ogrevanje z radiatorji.

Preračunal sem, da se bo naložba povrnila v dobrih petih letih, če računamo, da na leto privarčujem okoli 700€ (malo manj kot 60 € na mesec) elektrike in 1300 € kurilnega olja.

Poleg tega pa smo dobili še subvencijo EKO sklada, kar je močno ublažilo ta finančni udarec.”

Zahvaljujemo se mu za deljenje njegove izkušnje. Upamo, da ste v tem našli uporabne informacije, ki bodo tudi vam pomagale pri nadgradnji vašega ogrevalnega sistema. Tukaj se nahaja naša ponudba toplotnih črpalk, vključno z dodatnimi informacijami o toplotnih črpalkah.

 

Prednosti uporabe sanitarne toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda prinašajo številne prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati pred nakupom in namestitvijo.

Prednosti uporabe toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda vključujejo:

  1. Visok izkoristek: Toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda izkoriščajo toploto iz okolice in jo uporabljajo za ogrevanje vode. Za razliko od drugih ogrevalnih sistemov, ki proizvajajo toploto s kurjenjem goriva, je izkoristek toplotne črpalke višji, saj proizvede več toplote, kot jo porabi za delovanje.
  2. Energijska učinkovitost: Zaradi visokega izkoristka toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda je njihova energetska učinkovitost zelo visoka. To pomeni, da porabijo manj energije kot drugi ogrevalni sistemi za ogrevanje vode, kar vodi do prihranka pri stroških energije.
  3. Okolju prijazna: Toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda ne proizvajajo emisij ogljikovega dioksida, ki prispevajo k globalnemu segrevanju. Ker uporabljajo okoljsko prijazen vir toplote, so primerne za tiste, ki želijo zmanjšati svoj ogljični odtis.
  4. Dolga življenjska doba: Toplotne črpalke za sanitarno vodo zrak-voda so običajno trajne in imajo dolgo življenjsko dobo. Pravilno vzdrževane toplotne črpalke lahko zdržijo tudi do 25 let.
  5. Različni modeli: Obstajajo različni modeli toplotnih črpalk za sanitarno vodo zrak-voda, ki se razlikujejo po zmogljivosti, velikosti in ceni. To omogoča, da izberete model, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu.

 

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več