Najboljša Toplotna Črpalka Za Sanitarno Vodo Zrak Voda

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda pripomore k temu, da zmanjšamo stroške ogrevanja sanitarne vode.

Vprašali smo stranko, če nam lahko zaupa, kaj ga je prepričalo, da se je odločil za Hitachijevo toplotno črpalko zrak voda. Želi ostati anonimen, zato ga bomo klicali samo M.

M. piše:

Dober dan.O nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo sem začel razmišljati predvsem zaradi računa za elektriko. Ta je bil vsak mesec tako visoko, da mi je kar povzročal glavobol, velik del tega pa gre pripisati prav bojlerju.Takrat smo uporabljali več kot 30 let star bojler na elektriko. Sklepali smo, da je to krivec za visok račun, zato smo se odločili za nakup novega. Kljub menjavi bojlerja pa je ostal račun za elektriko prav tako visok.Po tem spoznanju sem začel bolj resno razmišljati kako bi zmanjšal stroške ogrevanja sanitarne vode. Takrat sem prvič slišal za toplotne črpalke zrak voda za sanitarno vodo. Po premisleku sem ugotovil, da lahko ta naprava predstavlja rešitev naših problemov s sanitarno vodo. Naš povprečen račun za elektriko znaša 200€ na mesec, približno polovico tega pa lahko pripišemo bojlerju. Ob prehodu na toplotno črpalko za sanitarno vodo bi vsak mesec prihranili okrog 70€. To pa je že velik prihranek, ki se na dolgi rok zelo pozna.

Na letakih in oglasih sem pogosto prebral, da so toplotne črpalke varčen način ogrevanja. Že to dejstvo samo po sebi je spodbudno, vendar sem si pred nakupom želel izvedeti več o tem.

Sam sem imel največje težave razumeti razliko med posameznimi modeli toplotnih črpalk. Ali je možno s toplotno črpalko za ogrevanje hiše tudi pripravljati sanitarno vodo?

Če želimo toplotno črpalko za pripravo sanitarne vode, imamo na voljo dve različici:

  • Toplotna črpalka z bojlerjem (za primere, ko menjamo le bojler)
  • Toplotna črpalka brez bojlerja (za primere, ko že imamo zalogovnik za sanitarno vodo)

Toplotna črpalka z vgrajenim bojlerjem je najbolj smiselna odločitev ob nadomestitvi bojlerja. Te naprave so namreč optimirane za delovanje z vgrajenim bojlerjem in tako dosegajo višje izkoristke kot sicer.

NAJBOLJŠA TOPLOTNA ČRPALKA ZA SANITARNO VODO ZRAK VODA

HITACHI YUTAMPO II

Če potrebujemo nov bojler je toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda – Hitachi Yutampo II prava izbira Bojler za ogrevanje vode je optimiran za maksimalen izkoristek. Več o toplotni črpalki Hitachi Yutampo II si lahko preberete tukaj.

V našem primeru je šlo le za menjavo bojlerja, zato bi bila najprimernejša vgradnja toplotne črpalke z vgrajenim bojlerjem. Kljub temu pa smo pred nakupom malo boj raziskali tržišče, saj predstavlja toplotna črpalka precej velik finančni zalogaj.

Pomislil sem tudi na ogrevanje naše hiše. Takrat smo se ogrevali na kurilno olje, stroški tega pa so tudi relativno visoki. Pomislil sem, da če že kupujemo toplotno črpalko, bi jo lahko uporabili tako za ogrevanje hiše kot za pripravo sanitarne vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima namreč le eno funkcijo, klasično toplotno črpalko pa lahko uporabimo za oboje.

Sprva sem bil skeptičen glede te odločitve, saj ogrevamo na radiatorje, toplotne črpalke pa so bolj primerne za talno ogrevanje. Kasneje pa sem slišal, da obstajajo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke, ki omogočajo tudi priklop na sistem z radiatorji.

Ko sem dobil to informacijo, je bila odločitev neizogibna. Po kratkem družinskem sestanku smo se odločili, da gremo v to.

Odločil sem se za visokotemperaturno toplotno črpalko Yutaki S80, ki segreje vodo do 80 stopinj.

Zakaj visokotemperaturno toplotno črpalko?

Kot sem razumel, ima ta toplotna črpalka dva kompresorja. Prvi segreje vodo do 60°C, kar zadostuje za toplejše dni ter za pripravo sanitarne vode. To pomeni tudi nižjo porabo energije poleti. Ko pa se pojavi potreba po višji temperaturi vode, se vklopi še drugi kompresor. Ta segreje vodo do 80°C, to pa zadostuje tudi za ogrevanje z radiatorji.

Preračunal sem, da se bo naložba povrnila v dobrih petih letih, če računamo, da na leto privarčujem okoli 700€ (malo manj kot 60 € na mesec) elektrike in 1300 € kurilnega olja.

Poleg tega pa smo dobili še subvencijo EKO sklada, kar je močno ublažilo ta finančni udarec.

Zahvaljujemo se mu za deljenje njegove izkušnje. Upamo, da ste v tem našli uporabne informacije, ki bodo tudi vam pomagale pri nadgradnji vašega ogrevalnega sistema. Tukaj se nahaja naša ponudba toplotnih črpalk, vključno z dodatnimi informacijami o toplotnih črpalkah. Mogoče vas zanima tudi:

Preberite še…

Podrobneje

Priključitev sanitarne toplotne črpalke

Izbira prave toplotne črpalke je pomembna, vendar to je le prvi korak do toplega doma. Po izbiri za vas ustrezne naprave sledi montaža, ta korak pa je prav tako pomembe ...

Preberite več

Podrobneje

Moč toplotne črpalke - kakšno moč toplotne črpalke potrebujete?

Toplotna črpalka zrak voda je sodoben vir ogrevanja objekta, katero odlikuje predvsem visoka učinkovitost ter posledično nizka poraba energije in ugodni str ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 6 nasvetov za največjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več