Kakšna je življenska doba toplotne črpalke in kako jo lahko podaljšamo?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit, energijsko varčen ter tehnološko napreden način ogrevanja. Dandanes srečamo toplotne črpalke že tako rekoč povsod, še posebej pa pri novogradnjah. Ta vir toplote je primeren za ogrevanje vseh vrst poslopij – tako za novogradnje kot za starejše hiše. Visoka učinkovitost in nizki stroški delovanja sta gotovo največji prednosti toplotnih črpalk, vendar te naprave odlikujejo še mnoge druge lastnosti. Kvalitetne toplotne črpalke se ponašajo z zelo dolgo življenjsko dobo, kar definitivno predstavlja dodatno prednost te tehnologije.

Kakšna je življenjska doba toplotne črpalke?

V povprečju traja življenjska doba toplotne črpalke približno 15 let, vendar vam kvalitetnejše toplotne črpalke lahko služijo tudi preko 20 let. Za doseganje daljše življenjske dobe je pomembno tudi, da se toplotna črpalka redno vzdržuje ter servisira. Dolga življenjska doba je pomembna tudi zaradi velikosti začetne investicije. Začetna investicija v toplotno črpalko je namreč razmeroma velika, veliko lažje pa jo upravičimo, če nam naprava služi dlje časa.

Kaj vpliva na življenjsko dobo?

Na življenjsko dobo toplotne črpalke vpliva mnogo faktorjev, največji vpliv pa imata model toplotne črpalke ter redno vzdrževanje. Na trgu najdemo dandanes široko izbiro različnih modelov toplotnih črpalk zrak voda, med seboj pa se razlikujejo v mnogih lastnostih. Če želite, da vam toplotna črpalka služi dlje, bodite pri nakupu pozorni na sledeče:

  • Kvaliteta – kvalitetna naprava priznanega proizvajalca je sicer nekoliko dražja, vendar vam bo služila leta dlje kot njena cenejša različica
  • Tehnologija z inverterjem – ta tehnologija omogoča toplotnim črpalkam, da uravnavajo moč kompresorja. Pri klasičnih modelih se kompresor med delovanjem po potrebi vklaplja in izklaplja, kar pomeni dodatno obremenitev, kar se odraža v krajši življenjski dobi
  • Sodobna zasnova – moderna zasnova novejših toplotnih črpalk omogoča nižjo obrabo komponent, kar pripomore k daljši življenjski dobi
  • Ustrezna moč – ključnega pomena je tudi izbrati toplotno črpalko z ustrezno močjo za ogrevanje hiše. Toplotna črpalka s prenizko močjo se bo le stežka borila s toplotnimi izgubami in se bo posledično hitreje obrabila. Ogrevalni sistem s preveliko močjo pa prav tako ni primeren, saj lahko po nepotrebnem poveča stroške ogrevanja.

Prav tako pomemben faktor kot izbira ustrezne toplotne črpalke je redno vzdrževanje. Čeprav zahtevajo toplotne črpalke razmeroma malo vzdrževanja, je to še vedno bistvenega pomena za nemoteno delovanje. Investicija v toplotno črpalko se ob daljši življenjski dobi lažje upraviči, zato je ustrezna uporaba te naprave še posebej pomembna.

Napotki za ustrezno vzdrževanje in servisiranje

Kljub svoji zanesljivosti so toplotne črpalke še vedno naprave, ki potrebujejo redno vzdrževanje. Dobra stran te zahteve pa je, da so toplotne črpalke razmeroma nezahtevne za vzdrževanje, večino opravil pa lahko opravite kar sami.

Preberite si tudi članek 8 nasvetov za boljše delovanje toplotne črpalke.

 

Če potrebujete nasvet o toplotnih črpalkah, nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki imajo dolgoletne izkušnje s toplotnimi črpalkami – izkoristite brezplačen 15 minutni posvet.

Nasveti za vzdrževanje vaše toplotne črpalke:

  • Zračne filtre vsak mesec preglejte ter jih po potrebi očistite ali zamenjajte
  • Grmovje in podobno rastlinje naj bo od zunanje enote oddaljeno vsaj 20 cm
  • Poskrbite, da se ob vhodni kanal zunanje enote ne zataknejo predmeti, ki bi lahko ovirali pretok zraka
  • Na zunanji enoti naj se ne nabira sneg in led
  • Če pride do zamrzovanja komponent zunanje enote, ga odstranite z mlačno vodo, pred čiščenjem pa napravo izključite. Pri čiščenju ne uporabljajte vroče vode ali ostrih predmetov, saj s tem lahko poškodujete napravo
vzdrzevanje-600x400

Poleg osnovnega vzdrževanja pa vam svetujemo, da vašo toplotno črpalko enkrat letno pregleda pooblaščeni serviser. Tako pogosti servisi na toplotni črpalki sicer v večini primerov niso potrebni (še posebej pri novejših napravah), vendar s tem pravočasno odkrijemo napake, preden bi lahko povzročile resnejše okvare.

Kompresor toplotne črpalke

Kompresor je ena glavnih komponent toplotne črpalke in hkrati tudi komponenta, ki je pod največjo obremenitvijo. V mnogih primerih je kompresor prva glavna komponenta, ki odpove, zato je od tega neposredno odvisna tudi življenjska doba celotne toplotne črpalke.

Z upoštevanjem zgornjih napotkov ter z ustreznimi nastavitvami toplotne črpalke zmanjšate tudi obrabo kompresorja. Še vedno pa je to najbolj obremenjena komponenta, ki kljub upoštevanju vseh nasvetov lahko odpove.

Kdaj je smiselna menjava kompresorja?

Večina delov toplotne črpalke je po odpovedi te komponente še vedno uporabnih, vendar so stroški menjave razmeroma visoki. Smiselnost vgradnje novega kompresorja v toplotno črpalko je odvisna predvsem od njene starosti. Če se starost toplotne črpalke približuje 20. letu, je boljše enostavno zamenjati celoten sistem, pri novejših napravah pa je menjava te komponente bolj smiselna odločitev.

V kolikšnem času se povrne investicija v toplotno črpalko zrak voda?

Odgovor na to vprašanje je deloma odvisen od vaših trenutnih stroškov ogrevanja, deloma pa od cene naprave, stroškov montaže in podobnih faktorjev. V povprečnem primeru pa se investicija v toplotno črpalke povrne v 3-5 letih. Če upoštevamo, da lahko s pomočjo toplotne črpalke ogrevate vaš dom tudi preko 20 let, boste še 15 let po izplačilu investicije v toplotno črpalko uživali v nizki porabi energije.

Subvencija EKO sklada

Ob nakupu toplotne črpalke v Sloveniji lahko zaprosite za subvencijo EKO sklada. Ta finančna podpora znatno olajša sicer veliko začetno investicijo, njen namen pa je promocija ogrevanja s toplotno črpalko. Znesek subvencije za toplotno črpalko zrak voda znaša od 1000€ za novogradnje ter do 2500€ ob menjavi ogrevalnega sistema za starejše objekte.

Svetujemo vam, da ob nakupu nove naprave zaprosite za to subvencijo, saj vam bo v vsakem primeru olajšala začetno investicijo. Več o tem si lahko preberete v tej objavi, dodatne informacije pa najdete tudi na njihovi uradni strani.

Garancija toplotne črpalke

V naši ponudbi imamo vrhunske toplotne črpalke znamke Hitachi, katere imajo splošno garancijo 3 leta, ter 5 let garancije, ki krije brezhibnost delovanja kompresorja. Hitachi garancija krije stroške nadomestnih delov, vanjo pa niso vključeni stroški menjave in montaže.

Če se odločate za nakup toplotne črpalke vam priporočamo, da si pogledate našo ponudbo toplotnih črpalke zrak voda znamke Hitachi. V primeru, da imate posebne zahteve ali vprašanja, vas vabimo, da nas kontaktirate. Naši strokovni sodelavci vam bodo z veseljem svetovali ter odgovorili na vaša vprašanja.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več