Postavitev zunanje enote toplotne črpalke – nasveti za optimalno delovanje in zmanjšanje hrupa

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Toplotna črpalka zrak voda je nov, energetsko zelo učinkovit način ogrevanja. Ta sodobni ogrevalni sistem je v zadnjem desetletju močno pridobil na popularnosti in postopoma postaja najpogosteje uporabljen način ogrevanja. Dandanes je že povsem običajno, da pri gradnji nove hiše uporabimo toplotno črpalko, primerne pa so tudi za vgradnjo v starejše hiše. Toplotne črpalke zrak voda sestojijo iz dveh delov – iz notranje in zunanje enote. Notranja enota skrbi za pripravo tople vode, ki bo uporabljena kot sanitarna voda ali za ogrevanje hiše ali stanovanja. Ta enota toplotne črpalke je navadno postavljena v klet, kjer lahko nemoteno deluje in pri tem nikogar ne moti. Zunanja enota toplotne črpalke zrak voda pridobiva toploto iz okoliškega zraka ter jo “pošilja” v notranjo enoto. Ta naprava je, kot že ime razkrije, montirana zunaj, pogosto v neposredni bližini hiše. Za razliko od notranje enote pa je prava postavitev te naprave precej bolj pomembna, določitev te pa mnogo bolj zahtevna.

Ustrezna lega zunanje enote je namreč bistvenega pomena za nemoteno delovanje toplotne črpalke, posledica napačne postavitve pa so lahko neučinkovito delovanje ali celo okvare.

Kakšna pa je prava postavitev zunanje enote tega ogrevalnega sistema?

Odgovor na to vprašanje najdete v spodnjih odstavkih.

Zakaj je postavitev zunanje enote pomembna?

Preden lahko ustrezno odgovorimo na to vprašanje moramo najprej razumeti delovanje te naprave. Toplotna črpalka zrak voda pridobiva toploto za ogrevanje iz okoliškega zraka. To naredi s pomočjo vpihovanja tega zraka v navitje cevi, po katerih se pretaka posebno hladilno sredstvo. To sredstvo vase absorbira toploto okoliškega zraka ter po ceveh steče v notranjo enoto, ki to absorbirano toploto prenese na vodo za ogrevanje. Iz tega lahko ugotovimo, da je ustrezen pretok zraka skozi zunanjo enoto toplotne črpalke bistvenega pomena. Pomembno je torej, da to napravo postavimo dovolj daleč od vseh preprek, ki bi lahko ovirale pretok zraka. Prav tako moramo zagotoviti, da se razni predmeti ne bi zataknili v rešetko ali ventilator. Vejevje in podobni predmeti, ki lahko ležijo okrog objekta, se lahko zagozdijo v zunanjo enoto ter tako ovirajo njeno obratovanje in povzročijo hude okvare.

Ali lega zunanje enote vpliva na hrup toplotne črpalke?

Poleg pretoka zraka pa ne smemo pozabiti na zvok, ki ga naprava generira med delovanjem. Vrednost hrupa sicer ni pretirano visoka, vendar lahko moti vas ter vaše sosede – še posebej, če naprava deluje ponoči. Napačna lokacija zunanje enote vam torej lahko kvari spanec ter uniči odnose z vašimi sosedi, s pravilno postavitvijo pa se lahko vsem tem nevšečnostim enostavno izognete. Hrup, ki ga naprava povzroča me delovanjem, je namreč usmerjen. Z ustrezno postavitvijo lahko torej ta hrup usmerimo proč od naših bivalnih prostorov. S tem ukrepom se hrupa sicer ne znebimo, dosežemo pa to, da ta hrup ni več moteč.

Optimalna postavitev zunanje enote

Sedaj torej razumemo pomen ustrezne postavitve – kakšna postavitev pa je optimalna? To vprašanje žal nima enostavnega odgovora, saj je optimalna umestitev toplotne črpalke odvisna od mnogih faktorjev ter je za vsak specifičen primer nekoliko drugačna. Za boljše razumevanje bomo to poglavje razčlenili ter se posebej posvetili vsakemu faktorju, ki vpliva na ustrezno postavitev tega segmenta toplotne črpalke.

Bližina spalnih prostorov je neustrezna

Kot smo že omenili, je lahko hrup delovanja toplotnih črpalk moteč, predvsem pa ponoči. Zunanja enota bo v zimskih mesecih delovala tudi ponoči, zato je montaža v bližini spalnih prostorov neustrezna. V nekaterih primerih pa druga postavitev ni možna, tišino v nočnih urah pa lahko dosežemo tudi z drugimi ukrepi. Za zmanjševanje hrupa so na trgu na voljo akustične pregrade – posebne škatle, ki zaprejo zunanjo enoto, hkrati pa dovoljujejo ustrezen pretok zraka. Možna rešitev v teh primerih je tudi menjava oken, ki bolje tesnijo in so bolj zvočno izolativna.

Ustrezna oddaljenost od sosedov

Hrup toplotnih črpalk ni moteč le za vas, temveč tudi za sosede v vaši neposredni bližini. Če vaša hiša stoji v strnjenem naselju, je pred montažo zunanje enote pametno se posvetovati s sosedi ter zunanjo enoto namestiti tako, da za njih ne bo moteča. Pri temu gre upoštevati enake napotke kot pri prejšnji točki – naprava naj bo čim bolj oddaljena od spalnih prostorov oz. vsaj usmerjena proč od njih. Kot dodatno pomoč pri dušenju hrupa lahko predstavlja zid na meji parcele ali rastlinje in grmovje. Pri tem morate paziti le na ustrezno razdaljo med rastlinjem in napravo, da med delovanjem vase ne povleče vejevja.

Oddaljenost od vaše hiše

Zunanja enota mora biti znotraj določene razdalje od objekta, vendar ne le zaradi hrupa. Med notranjo in zunanjo enoto mora namreč biti dovolj majhna razdalja, da to še ne vpliva na učinkovitost delovanja toplotne črpalke. Poleg tega je bližina Po splošnih priporočilih naj bi bila razdalja med notranjo in zunanjo enoto manjša od 10 metrov, ta vrednost pa je lahko od modela do modela nekoliko drugačna. Če morate zaradi omejitev v okolici hiše postaviti zunanjo enoto nekoliko dlje je to še vedno možno. V tem primeru pa je treba v sistem vgraditi dodatne komponente, ki zagotavljajo ustrezno funkcionalnost kljub večji razdalji.

Oddaljenost od grmovja in drugega rastlinja

Grmovje, drevje, ter podobno rastlinje lahko uporabimo za dušenje hrupa toplotne črpalke, vendar moramo pri tem paziti na ustrezno razdaljo. Rastlinje lahko zelo efektivno zmanjša moč zvoka, oddaljeno pa mora biti vsaj 20 cm, da naprava vase ne vsrka vejevja in drugih predmetov. Če je rastlinje v bližini naprave bujno, pa svetujemo, da je ta razdalja še večja.

Zunanja enota toplotne crpalke

Dostopnost zunanje enote

Pri postavitvi zunanje enote moramo biti pozorni, da pustimo dovolj prostora za nemoteno obratovanje tako pred kot za njo. Naprava namreč vase vrskava zrak, na drugi strani pa ga izpihuje ven, ustrezen prostor pa moramo zagotoviti pred in za njo. Omenili smo že, da lahko predmeti pred delovanjem ovirajo delovanje, vendar je ustrezen prostor za napravo prav tako pomemben. Temperature izhodnega zraka so namreč mnogo nižje od zunanje temperature. Zaradi tega vam odsvetujemo, da usmerite odzračevalni del toplotne črpalke v steno, pot ali teraso, saj lahko pozimi hladen zrak povzroči nabiranje ledu.

Pred vetrom zaščitena lega

Ob izbiri lokacije za montažo se je pametno izogniti vetrovnim območjem. Veter sam po sebi ne neposredno škoduje napravi, lahko pa v določenih primerih ovira njeno delovanje in posledično niža grelno moč naprave. Veter zmanjšuje učinkovitost delovanja toplotne črpalke v primeru, ko piha v nasprotni smeri delovanja ventilatorja. S tem zmanjšuje pretok zraka preko navitja in neposredno zmanjšuje učinkovitost delovanja, v skajnih primerih pa lahko tudi povzroči okvare. Smer vetra je torej bistvenega pomena pri temu faktorju. Veter načeloma ne ovira delovanja, če piha v isti smeri kot ventilator, še vedno pa je mnogo bolje, če postavite zunanjo enoto toplotne črpalke v zavetrje. Naprava namreč najbolje deluje samostojno, brez nikakršnjih motenj iz okolice.

Montaža na ustrezne temelje

Poleg izbire prave lokacije ze pomembno tudi, da znanjo enoto montiramo na ustrezne temelje. Priporočena je montaža na revne betonske temelje debeline najmanj 10cm. Za preprečevanje nabiranja kontenza in meteorne vode ob zunanji enoti mora ta biti dvignjena od tal, zagotoviti je treba tudi ustrezno drenažo. Odvodno cev za kondenz običajno napeljemo v gramoz ali v ustrezen drenažni sistem.

Povzetek

Toplotna črpalka je brez dvoma zelo učinkovit ogrevalni sistem, z upoštevanjem nasvetov in smernic pa njeno delovanje lahko še učinkovitejše. Če se odločate za nakup toplotne črpalke, ali če imate zgolj vprašanja na to temo, vas vabimo, da nas kontaktirate. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri za vas najboljše toplotne črpalke ter vam dali smernice za optimalno postavitev ter ustrezno uporabo.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več