Centralno Ogrevanje – Najboljše toplotne črpalke

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Mnogi dejavniki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s svojim ogrevalnim sistemom. Med najbolj pomembnimi faktorji moramo gotovo izpostaviti vir energije, ki med drugim odloča o stroških ogrevanja, pa tudi grelne elemente oziroma zasnovo sistema, ki odloča o izkoristku in varčnosti delovanja. V mnogih ozirih predstavljajo toplotne črpalke za ogrevanje doma najboljšo izbiro, ni pa to nujno v prav vsakem primeru. V nekaterih stanovanjskih prostorih se za boljšo možnost izkažejo alternative, pravzaprav v nekaterih primerih uporaba toplotne črpalke sploh ni smiselna. To pomeni, da je treba skrbno premisliti o vseh dejavnikih, ki pridejo v poštev, ogrevalni sistem pa načrtovati šele na podlagi podatkov, ki so relevantni v konkretni situaciji.

Toplotna črpalka za centralno ogrevanje

Gotovo se splača razmisliti o tem, ali ni morda prav uporaba toplotne črpalke za ogrevanje doma najbolj smiselna izbira. Gre namreč za varčno in učinkovito napravo, ki na dolgi rok ponuja mnoge prednosti v primerjavi z alternativami. Sodobne črpalke se odlično vključijo v sistem centralnega ogrevanja, še posebej dobre izkoristke pa bo moč doseči v novogradnjah, ki imajo vse elemente v sistemu prilagojene takšnemu načinu ogrevanja. Ne le, da bo toplotna črpalka za centralno ogrevanje učinkovita in varčna, tudi uporaba bo lažja, v končni fazi pa je najbolj pomembno to, da bodo stanovanjski prostori prijetni in topli preko celega leta. Centralno ogrevanje lahko deluje na različne načine, tako pa lahko ponudi različne prednosti in slabosti glede na to, katere elemente izberemo. Gotovo pa ima toplotna črpalka za centralno ogrevanje določene prednosti, zaradi katerih se v mnogih situacijah najbolje izkaže. Največja razlika je gotovo v stroških dolgoročnega delovanja – toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja, ki je na voljo brezplačno, nekaj stroškov bo le z električno energijo, ki je nujna za delovanje toplotne črpalke. Toplotna črpalka za centralno ogrevanje se lahko vključi v praktično vsak sistem centralnega ogrevanja. To pomeni, da je možno ta vir energije kombinirati z različnimi grelnimi telesi in doseči različne učinke. Paziti moramo predvsem na to, da je oprema združljiva in ponuja najboljši možen rezultat.

Drugi elementi centralnega ogrevanja

Največ pozornosti si poleg vira energije zaslužijo grelna telesa. V klasičnem sistemu ima centralno ogrevanje radiatorje, a to še zdaleč ni edina možnost. Predvsem v zadnjem času se vedno bolj poudarjajo prednosti drugih grelnih teles, recimo talnega gretja – pogosto so to tako imenovana nizkotemperaturna grelna telesa, ki za učinkovito delovanje ne potrebujejo ogrevalne vode pri visoki temperaturi. Posledično niso tako zahtevna in omogočajo veliko prihranka pri delovanju sistema in pri nakupu naprav. Pomembno pa je, da je oprema med seboj združljiva. Radiatorsko ogrevanje zahteva v večini primerov  visokotemperaturno toplotno črpalko, razen če so radiatorji primerno dimenzionirani in ne potrebujejo previsoke temperature da bi dosegali želeno temperaturo v prostoru. Poleg tega je treba upoštevati še možnost, da v hladnih zimskih dneh v kolikor toplotna črpalka morda ne bo mogla zagotoviti zadostne zmogljivosti za ogrevanje vode na željeno temperaturo in bo najverjetneje potrebno dogrevanje z dodatnim električnim grelcem, ki je v večini primerov vgrajen v notranji enoti. To se pa ne bo zgodilo v primeru, da boste vgradili dvokompresorsko napravo HITACHI Yutaki S80 katera lahko ogreva ogrevalno vodo do 80°C saj uporablja pametno kaskadno tehnologijo delovanja kompresorjev.

 

Shema kaskadnega delovanja yutaki s80

Dvostopenska toplotna črpalka HITACHI YUTAKI S80 dosega temperaturo ogrevne vode do 80 °C tudi pri ekstremnih zunanjih razmerah in temperaturah do -20 °C in to brez pomoči električnih grelcev. S tem je omogočeno zagotavljanje zadostne količine energije in visoke temperature za ogrevanje objekta z radiatorskim ogrevalnim sistemom, kot tudi v kombinaciji s talnim ogrevalnim sistemom. Njena glavna prednost je prav segrevanje vode do 80 °C, kar omogoča zamenjavo dotrajanih kotlov in s tem zmanjšanje stroškov za ogrevanje do 60 % in to brez nepotrebnega poseganja po dodatnih sevalnih telesih ali predelavi radiatorjev. Vse delo se opravi v kotlovnici, hitro in čisto. Z inovativnim sistemom krmiljenja dveh kompresorjev so tako pri Hitachiju dosegli visoko sezonsko učinkovitost naprave in za to je tudi edina visokotemperaturna toplotna črpalka na seznamu subvencij Eko sklada. Klikni tukaj za ponudbo toplotnih črpalk.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom? Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge last ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več