Priključitev sanitarne toplotne črpalke

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Izbira prave toplotne črpalke je pomembna, vendar to je le prvi korak do toplega doma. Po izbiri za vas ustrezne naprave sledi montaža, ta korak pa je prav tako pomemben kot izbira ustreznega modela. Na prvi pogled bi menili, da je montaža nekaj samoumevnega – nekaj, kar se “že uredi” – vendar temu ni tako. Ustrezna namestitev je namreč pogoj za optimalno delovanje toplotne črpalke. Še tako sodobna in kvalitetna naprava ne bo dosegala polnega potenciala, če ne bo ustrezno priključena.

Od česa je odvisna montaža toplotne črpalke?

To vprašanje je sicer zelo pomembno, vendar žal nima enostavnega odgovora. Vsaka hiša je namreč edinstvena, temu pa je posledično treba prilagoditi tudi sam priklop naprave.

Priključitev toplotne črpalke je odvisna od:

  • Vrste hiše
  • Lege notranje in zunanje enote
  • Vrsta toplotne črpalke
  • Namena

Ker je tema tega članka priprava tople sanitarne vode, se bomo osredotočili na zadnjo točko seznama – namen toplotne črpalke. Res je, da je namen toplotnih črpalk vedno ogrevanje, vendar pa lahko toplotna črpalka poskrbi za več kot pa le ogrevanje vašega doma. Za kaj še je primerna toplotna črpalka, poleg ogrevanja stanovanja?

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Ko govorimo o toplotnih črpalkah, imamo pogosto v mislih zgolj okrevanje stanovanja, čeprav lahko te naprave opravljajo več različnih funkcij. Ena izmed teh funkcionalnosti je, poleg ogrevanja stanovanja, priprava tople sanitarne vode. Najosnovnejši modeli na trgu imajo le eno funkcijo – gretje stanovanja. V tem primeru pa potrebujemo poleg toplotne črpalke še ločeno napravo, ki bo služila za pripravo sanitarne vode. Takšna konfiguracija ogrevalnega sistema ni nobena redkost, saj imajo mnogi poleg sistema za ogrevanje doma v kopalnici električni bojler. V takšni konfiguraciji lahko delujejo tudi toplotne črpalke, vendar je mnogo ugodnejše, če s toplotno črpalko pripravljamo tudi sanitarno vodo. Na trgu najdemo mnoge modele toplotnih črpalk, ki so namenjene prav temu. Če ste se odločili za toplotno črpalko za pripravo sanitarne vode, lahko izbirate med dvema različicama: brez boilerja, ter z vgrajenim bojlerjem. Obe različici predstavljata solidno rešitev, izbira pa zavisi predvsem od vaše preference.

YOUTAMPO-500px-1-_1_

SANITARNA TOPLOTNA ČRPALKA YUTAMPO II

Preprosta, ekonomična in estetska toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. YUTAMPO II je najučinkovitejša rešitev za udobje celotne družine.

Prava rešitev za varčevanje

Hitachi je to toplotno črpalko Yutampo razvil tako, da 70 % energije, potrebne za ogrevanje sanitarne vode, izkoristi brezplačno iz zraka in le ostalih 30 % predstavlja strošek električne energije. Običajni električni grelci večinoma porabijo več energije, kot jo proizvedejo.

Zakaj je boljše ogrevati sanitarno vodo s toplotno črpalko?

Odgovor na to vprašanje je enostaven: zaradi večje učinkovitosti in nižjih stroškov. Podobno kot pri ogrevanju stanovanja, bo toplotna črpalka brez težav ogrela sanitarno vodo, pri tem pa porabila kar nekajkrat manj električne energije. Kvalitetna toplotna črpalka ima grelno število oz. COP 3 do 5, drugi ogrevalni sistemi (kotel na plin ali kurilno olje) pa le okrog 1. Sanitarno vodo bo torej ogrela z le delčkom energije v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Priklop sanitarne toplotne črpalke

Če nameravate s toplotno črpalko ogrevati tudi sanitarno vodo, morate to predvideti tudi pri montaži. Vodovodni sistem v hiši je vedno sestavljen iz dveh ločenih vodov: po enem se pretaka voda za ogrevanje, po drugem pa sanitarna voda. Izjemno pomembno je, da se ta dva voda med seboj ne mešata. Sanitarna voda mora namreč biti pitna, posledično pa je treba poskrbeti za njeno čistočo ter da se v sistemu ne zadržuje predolgo. Na drugi strani pa to ne velja za ogrevalni vod, kjer voda pogosto sploh ne menja.

Montažo naj izvede usposobljen strokovnjak

Koristno je, da pred vgradnjo novega ogrevalnega sistema pridobite čimveč informacij, ter da ustrezno pripravite prostore, kjer bo nova naprava vgrajena. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da montažo toplotne črpalke prepustite usposobljenemu strokovnjaku. Neustrezna montaža namreč lahko povzroči slabše delovanje ali celo okvare, ustrezno priključena naprava pa vam bo brez dodatnih skrbi služila vrsto let. V podjetju Prealpi vam nudimo celostno storitev – od široke ponudbe kvalitetnih toplotnih črpalk znamke Hitachi, do svetovanja in montaže. Če niste še prepričani, katera toplotna črpalka je primerna za vas, nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali ter pomagali rešiti vse nejasnosti.

Preberite še…

Podrobneje

Moč toplotne črpalke - kakšno moč toplotne črpalke potrebujete?

Toplotna črpalka zrak voda je sodoben vir ogrevanja objekta, katero odlikuje predvsem visoka učinkovitost ter posledično nizka poraba energije in ugodni str ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 6 nasvetov za največjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več

Podrobneje

Toplotna črpalka za bazen

Toplotne črpalke zrak voda dandanes postajajo že standard za ogrevanje poslopij. Ta način ogrevanja se je tako uveljavil predvsem zaradi nizkih stroškov uporabe ter e ...

Preberite več