Priključitev sanitarne toplotne črpalke

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Izbira prave toplotne črpalke je pomembna, vendar to je le prvi korak do toplega doma. Po izbiri za vas ustrezne naprave sledi montaža, ta korak pa je prav tako pomemben kot izbira ustreznega modela. Na prvi pogled bi menili, da je montaža nekaj samoumevnega – nekaj, kar se “že uredi” – vendar temu ni tako. Ustrezna namestitev je namreč pogoj za optimalno delovanje toplotne črpalke. Še tako sodobna in kvalitetna naprava ne bo dosegala polnega potenciala, če ne bo ustrezno priključena.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Ko govorimo o toplotnih črpalkah, imamo pogosto v mislih zgolj okrevanje stanovanja, čeprav lahko te naprave opravljajo več različnih funkcij. Ena izmed teh funkcionalnosti je, poleg ogrevanja stanovanja, priprava tople sanitarne vode. Najosnovnejši modeli na trgu imajo le eno funkcijo – gretje stanovanja. V tem primeru pa potrebujemo poleg toplotne črpalke še ločeno napravo, ki bo služila za pripravo sanitarne vode. Takšna konfiguracija ogrevalnega sistema ni nobena redkost, saj imajo mnogi poleg sistema za ogrevanje doma v kopalnici električni bojler. V takšni konfiguraciji lahko delujejo tudi toplotne črpalke, vendar je mnogo ugodnejše, če s toplotno črpalko pripravljamo tudi sanitarno vodo. Na trgu najdemo mnoge modele toplotnih črpalk, ki so namenjene prav temu. Če ste se odločili za toplotno črpalko za pripravo sanitarne vode, lahko izbirate med dvema različicama: brez boilerja, ter z vgrajenim bojlerjem. Obe različici predstavljata solidno rešitev, izbira pa zavisi predvsem od vaše preference.

 

Od česa je odvisna montaža toplotne črpalke?

To vprašanje je sicer zelo pomembno, vendar žal nima enostavnega odgovora. Vsaka hiša je namreč edinstvena, temu pa je posledično treba prilagoditi tudi sam priklop naprave.

Priključitev toplotne črpalke je odvisna od:

  • Vrste hiše
  • Lege notranje in zunanje enote
  • Vrsta toplotne črpalke
  • Namena

Ker je tema tega članka priprava tople sanitarne vode, se bomo osredotočili na zadnjo točko seznama – namen toplotne črpalke. Res je, da je namen toplotnih črpalk vedno ogrevanje, vendar pa lahko toplotna črpalka poskrbi za več kot pa le ogrevanje vašega doma. Za kaj še je primerna toplotna črpalka, poleg ogrevanja stanovanja?

 

Na kaj je potrebno paziti pri priključitvi sanitarne toplotne črpalke

Če nameravate s toplotno črpalko ogrevati tudi sanitarno vodo, morate to predvideti tudi pri montaži. Vodovodni sistem v hiši je vedno sestavljen iz dveh ločenih vodov: po enem se pretaka voda za ogrevanje, po drugem pa sanitarna voda. Izjemno pomembno je, da se ta dva voda med seboj ne mešata. Sanitarna voda mora namreč biti pitna, posledično pa je treba poskrbeti za njeno čistočo ter da se v sistemu ne zadržuje predolgo. Na drugi strani pa to ne velja za ogrevalni vod, kjer se voda pogosto sploh ne menja.

 

Spodaj so navedena ključna vprašanja, na katera je treba odgovoriti pri priključevanju sanitarne toplotne črpalke:

  1. Ali je vaša hiša primerna za namestitev sanitarne toplotne črpalke? Pred namestitvijo sanitarne toplotne črpalke je treba preveriti, ali je vaša hiša primerna za tovrstno napravo. Na splošno so sanitarne toplotne črpalke primerne za večino hiš, vendar je pomembno, da upoštevate vaše geografsko območje, klimatske razmere in velikost vašega doma, da bi zagotovili, da bo vaša toplotna črpalka delovala učinkovito.
  2. Kje naj namestim notranjo enoto toplotne črpalke? Notranja enota toplotne črpalke mora biti nameščena na primernem mestu, kjer ne bo ovirana ali ogrožena zaradi drugih naprav ali elementov v vašem domu. Notranja enota toplotne črpalke mora biti nameščena na trdni in ravni površini, ki bo zmanjšala vibracije in hrup, ki jih proizvaja enota. Poleg tega morate zagotoviti, da je dovolj prostora za namestitev enote, da lahko enostavno dostopate do nje za servisiranje in vzdrževanje.
  3. Kako povežem notranjo in zunanjo enoto toplotne črpalke? Povezava notranje in zunanje enote toplotne črpalke mora biti pravilno izvedena, da lahko delujeta skupaj. Povezava vključuje povezavo cevi za prenos toplote in kablov za prenos električne energije med notranjo in zunanjo enoto. Pri povezavi je pomembno upoštevati pravilno namestitev, tesnjenje in izolacijo, da se prepreči uhajanje toplote ali ohlajene tekočine.
  4. Kakšna je pravilna električna povezava za moj sistem? Sanitarne toplotne črpalke zahtevajo ustrezno električno povezavo za učinkovito delovanje. Električna povezava mora biti izvedena strokovno, z upoštevanjem vseh varnostnih predpisov in standardov. Poleg tega morate zagotoviti, da ima vaš dom dovolj zmogljivosti za napajanje toplotne črpalke. Priporočljivo je, da poiščete pomoč strokovnjaka za električne inštalacije, ki bo zagotovil pravilno povezavo.

sanitarna toplotna črpalka yutampo II

SANITARNA TOPLOTNA ČRPALKA YUTAMPO II

Preprosta, ekonomična in estetska toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. YUTAMPO II je najučinkovitejša rešitev za udobje celotne družine.

Prava rešitev za varčevanje

Hitachi je to toplotno črpalko Yutampo razvil tako, da 70 % energije, potrebne za ogrevanje sanitarne vode, izkoristi brezplačno iz zraka in le ostalih 30 % predstavlja strošek električne energije. Običajni električni grelci večinoma porabijo več energije, kot jo proizvedejo.

Zakaj je boljše ogrevati sanitarno vodo s toplotno črpalko?

Odgovor na to vprašanje je enostaven: zaradi večje učinkovitosti in nižjih stroškov. Podobno kot pri ogrevanju stanovanja, bo toplotna črpalka brez težav ogrela sanitarno vodo, pri tem pa porabila kar nekajkrat manj električne energije. Kvalitetna toplotna črpalka ima grelno število oz. COP 3 do 5, drugi ogrevalni sistemi (kotel na plin ali kurilno olje) pa le okrog 1. Sanitarno vodo bo torej ogrela z le delčkom energije v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Montažo naj izvede usposobljen strokovnjak

Koristno je, da pred vgradnjo novega ogrevalnega sistema pridobite čimveč informacij, ter da ustrezno pripravite prostore, kjer bo nova naprava vgrajena. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da montažo toplotne črpalke prepustite usposobljenemu strokovnjaku. Neustrezna montaža namreč lahko povzroči slabše delovanje ali celo okvare, ustrezno priključena naprava pa vam bo brez dodatnih skrbi služila vrsto let. V podjetju Prealpi vam nudimo celostno storitev – od široke ponudbe kvalitetnih toplotnih črpalk znamke Hitachi, do svetovanja in montaže. Če niste še prepričani, katera toplotna črpalka je primerna za vas, nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali ter pomagali rešiti vse nejasnosti.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več