Dvokompresorska toplotna črpalka – najboljše prednosti za uporabnika

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Dvokompresorska toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80 Yutaki S80 je optimalna rešitev za vaš radiatorski sistem ogrevanja.

Najboljše prednosti za uporabnika

Najboljše toplotne črpalke imajo različne prednosti, s katerimi prepričujejo uporabnike in odgovarjajo na potrebe pri ogrevanju prostorov v zimskem času.  Če pri izbiri naprave varčujemo ali iščemo bližnjice, teh prednosti ne bomo mogli koristiti. Splača se torej ugotoviti, kaj posamezne toplotne črpalke dejansko ponujajo in katera izbira bo v dani situaciji najboljša. Razlike med toplotnimi črpalkami so lahko velike, razlikujejo se celo v samem načinu delovanja in v sistemih, ki skrbijo za ogrevanje. Gotovo pa pade v oči dvokompresorska toplotna črpalka, ki predstavlja privlačno alternativo običajnim enokompresorskim izvedbam. Vsaka toplotna črpalka za ogrevanje vode uporablja kompresor, ki je v največji meri odgovoren za učinkovito in zanesljivo delovanje. Toplotna črpalka ima lahko le en kompresor, kar velja za večino modelov v ponudbi, predvsem za cenejše modele, lahko pa najdemo tudi črpalke z dvema kompresorjema. Te ponujajo edinstvene prednosti, ki se jih splača izkoristiti.

Prednosti dvokompresorskih toplotnih črpalk

V primeru starejšega radiatorskega sistema je izbira dvo-kompresorske naprave veliko bolj zanesljiva, saj so te vrste naprav zmogljivejše.

  • Kakšna je največja razlika pri dvokompresorkih toplotnih črpalkah ?V takšnih razmerah črpalka z enim kompresorjem ne bo zmogla vzdrževati visoke temperature ogrevalne vode, oz. izkoristek naprave bo precej nižji. Zato bo potrebno dogrevanje z električnim grelcem, ki je seveda bistveno manj učinkovito in dražje. Največja razlika je v tem, da se lahko z dvokompresorsko črpalko učinkovito ogrevamo tudi v hladnih zimskih dneh, pri ekstremno nizkih zunanjih temperaturah.
  • Kako dogreva vodo dvokompresorska toplotna črpalka, ko temperature sežejo pod lediščem? V primeru višjih zunanjih temperatur uporablja toplotna črpalka Yutaki S80 le zunanji kompresor. V hladnih zimskih dneh pa preprosto uporabi drugi kompresor, ki je nameščen v notranji enoti. S tem pa ohrani svojo varčnost in učinkovitost. Na ta način je možno ogrevalno vodo ogreti na zadostno temperaturo za učinkovito delovanje ogrevalnih sistemov, takšna črpalka je primerna tudi za visokotemperaturno radiatorsko ogrevanje, ki zahteva zelo vročo vodo.To seveda ni vse, kar ponujajo toplotne črpalke z dvema kompresorjema. Razlika se kaže tudi v zanesljivosti delovanja in v življenjski dobi naprave, kar pri takšni opremi gotovo ni zanemarljivo.
  • Kakšna je življenska doba v primerjavi z enokompresorkimi TČToplotne črpalke z enim kompresorjem so izpostavljene večjim obremenitvam (pri doseganju visokih temperatur ogrevalne vode) in prej pokažejo znake obrabe in staranja, medtem ko se pri razporeditvi obremenitev na dva kompresorja izognemo predčasnim posledicam redne uporabe črpalke. Z daljšo življenjsko dobo dvokompresorska toplotna črpalka neposredno upraviči višjo investicijo, seveda pa zanesljivo delovanje na dolgi rok tudi na druge načine koristi uporabnikom.
  • Pri katerem ogrevanju se najbolje odrezajo dvokompresorske TČ?Dvokompresorski modeli se še posebej dobro obnesejo pri starejših sistemih radiatorskega ogrevanja, ki zahteva višjo temperaturo ogrevalne vode, ter v hladnih okoljih, kjer razmere za delovanje toplotnih črpalk niso najboljše. Seveda je najboljša izbira toplotne črpalke odvisna od mnogih dejavnikov. V nekaterih situacijah dvokompresorske črpalke ne bodo ponudile prepričljivih prednosti, v drugih pa bodo povsem neprecenljive in logično boljša izbira.

Spet se izkaže, da mora kupec sam premisliti o lastnostih in prednostih naprav, ki jih namerava uporabljati, pri tem pa pridejo v poštev specifične lastnosti okolja, v katerem bo črpalka v uporabi. Pomembno je predvsem to, da pri izbiri toplotne črpalke pazimo na dejanske lastnosti in prednosti, ne na ceno in druge dejavnike, ki v resnici ne vplivajo na delovanje naprave. Razlika med dvokopresorskimi in enokompresorskimi toplotnimi črpalkami je lahko velika, tako pri ceni kot pri samem delovanju.

HITACHI – YOUTAKI S 80Edina dvo-kompresorska visokotemperaturna toplotna črpalka s subvencijo eko-sklada.

Yutaki-S80-tankVoda-do-80-stopinj

Zakaj izbrati toplotno črpalko Hitachi Yutaki s80

  • Ni potrebe po menjavi radiatorjev s katerimi ste zadovoljni že vrsto let
  • Čim se staro peč se odstrani se namesti toplotno črpalko na obsoječ centralni sistem radiatorjev.
  • Je dvokompresorska toplotna črpalka s kaskadnim delovanjem kompresorjev
  • Ima daljšo življensko dobo, pri zagotavljanju visoke temperature v primerjavi z eno-kompresorskimi napravami
  • edina visokotemperaturna toplotna črpalka na seznamu za subvencijo Eko-sklada

Yutaki S80 lahko deluje v kombininaciji s talnim ogrevanjem in ali radiatorji. Brez pomoči pomožnega električnega grelca naprava lahko doseže do 80 stopinj Celzija, tudi v primeru, ko zunanja temteratura pade pod – 20°C. Naprava nam brez težav lahko nadomesti obstoječi kotel na drva, nafto, plin ipd. Omogoča tudi pripravo tople sanitarne vode, saj je združljiva z večino modelov bojlerjev.

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več