Kako najhitreje zamenjati stare peči na trda goriva s toplotno črpalko in eko skladi?

Avtor prispevka:
Igor Pahor
Predprodajna in poprodajna tehnična podpora. Več kot 15 letne izkušnje na področju toplotnih črpalk in klimatskih naprav.

Zakaj bomo morali zamenjati stare peči do 2023? Je toplotna črpalka prava odločitev? Potratne male kurilne naprave za centralno ogrevanje povzročajo veliko obremenitev za okolje, saj v ozračje spuščajo večje količine malih prašnih delcev, pa tudi druge emisije, ki jih želimo omejiti. Pametno je torej premisliti o alternativah, ki so do okolja bolj prijazne. Kmalu pa bo zamenjava kar nujna, saj tak ukrep napoveduje Ministrstvo za okolje in prostor – že do leta 2023 bodo morali uporabniki starejših peči na trda goriva poskrbeti za ustrezno zamenjavo.

zamenjava-stare-peči

Seveda ni treba čakati na skrajni rok, bolje je zamenjavo opraviti pravočasno. Tako si lahko privoščimo tudi nekaj več svobode pri primerjavi in izbiri nove ogrevalne naprave ter prilagoditvi sistema, prav tako bomo v miru pregledali možnosti za subvencije, ki jo omogočajo Eko skladi. Med najbolj privlačnimi opcijami je gotovo ogrevanje na toplotno črpalko, ki je priljubljena alternativa kurilnim napravam.

 

Ogrevanje na toplotno črpalko

Toplotne črpalke imajo v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi mnoge prednosti. Koristijo namreč energijo iz okolja, ki je brezplačno razpoložljiva in povsem obnovljiva. Na ta način za ogrevanje ne potrebujemo drage energije, ki bi za nameček še onesnaževala okolje. Res je sicer, da toplotna črpalka za delovanje potrebuje nekaj električne energije, a poraba je zelo nizka, prav tako pa tudi strošek ogrevanja. Gre torej za zelo dostojno opcijo pri zamenjavi ogrevalnega sistema!

privarcuj-do-75-energije-1

Poglej si toplotne črpalke.

 

Lahko zamenjamo samo peč?

Toplotna črpalka se lahko zelo elegantno vključi v obstoječe centralno ogrevanje. Gre namreč za napravo, ki skrbi za ogrevanje ogrevalne vode, s to pa lahko nato na različne načine ogrevamo stanovanjske prostore. Morda sploh ne bodo potrebne posebne prilagoditve sistema, saj visokotemperaturne toplotne črpalke brez težav ogrevajo tudi radiatorje. ​ Zamenjava stare peči na trda goriva s toplotno črpalko bo torej povsem enostavna, z vgradnjo pa morda niti ne bo omembe vrednih stroškov! Takšna rešitev je idealna, zato se splača poizvedeti kaj več o opcijah, ki jih odpirajo različne toplotne črpalke.

Koliko je subvencija za zamenjavo stare peči ?

Subvencije in Eko skladi Čeprav bo sama zamenjava ogrevalnih naprav morda precej enostavna in ne bo zahtevala veliko dela ter s tem povezanih stroškov, pa to ne velja za nakup toplotne črpalke. Sama naprava je lahko precej draga, tudi več kot 10.000 evrov, še posebej če upoštevamo še stroške namestitve zunanjih enot, recimo podzemnih kolektorjev pri toplotnih črpalkah tipa zemlja-voda. Na srečo se lahko stroškom vsaj v neki meri izognemo, kar omogočajo subvencije in sredstva iz Eko sklada. V okviru finančnih spodbud Eko sklada se deloma financira že sama zamenjava peči na trda goriva, in sicer v 60% na degradiranih območjih s slabšo kakovostjo zraka ter 50% na drugih območjih. V nekaterih primerih je možno pridobiti tudi 100% subvencijo, kar velja za socialno ogrožene občane. Kritje naložbe s strani Eko sklada je vsekakor dobrodošlo, morda pa ne bo zadostno. Treba je skrbno izbrati pravo toplotno črpalko, saj se naprave tudi po ceni lahko precej razlikujejo. Seveda ne moremo izbrati kar najcenejše črpalke, upoštevati moramo vse lastnosti, ki odločajo o tem, kako dobro se bo naprava obnesla v našem sistemu in okolju. Nizkotemperaturne toplotne črpalke so lahko zelo ugodne, zahtevajo le od 3000 evrov investicije, so pa mnoge zmogljivejše naprave lahko tudi petkrat dražje.

Zakaj so Hitachi toplotne črpalke zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša izbira?

yutaki-s80-tankVoda-do-80-stopinj

Zakaj izbrati toplotno črpalko

zrak voda Hitachi Yutaki S80 

za zamenjavo kurilne peči na obstoječem radiatorskem sistemu?

  • Ker ni potrebe po zamenjavi radiatorjev in cevi.
  • Ker visokotemperaturna toplotna črpalka doseže stopinje uporabljene pri centralnih sistemih, kot so ogrevanje na drva ali nafto.
  • Staro peč se odstrani in se namesti toplotno črpalko.
  • Ni vrtanja in praha v stanovanju
  • Je edina visokotemperaturna toplotna črpalka na Eko skladih za subvencijo

Zakaj je toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje najboljša Preberite si več o tem na tej povezavi.

Zamenjava stare peči!

Do kdaj moramo zamenjati peči na trda goriva? Če je peč stara več kot 20 let bo do leta 2023 potrebno priskrbeti novo. Če se pa bližate 20 letom je tudi čas za razmislek. Saj do leta 2028 bodo prav vse stare peči na trda goriva, ki imajo več kot 20 let prepovedane.

Zamenjava stare peči na trda goriva je enostavno s Hitachi visokotemperaturno toplotno črpalkoYutaki S80

Preberite še…

Podrobneje

Izbira toplotne črpalke: Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Uvod v toplotne črpalke Toplotne črpalke so postale priljubljena izbira za mnoge lastnike domov, ki želijo učinkovito ogrevati in hladiti svoje domove. Vse več lj ...

Preberite več

Podrobneje

Vrste toplotnih črpalk – Zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda

Toplotne črpalke so učinkoviti in okolju prijazni sistemi za ogrevanje in hlajenje, ki izkoriščajo naravne vire energije. Omogočajo pretvorbo toplote iz enega vira v ...

Preberite več

Podrobneje

Optimalna nastavitev toplotne črpalke – 8 nasvetov za večjo učinkovitost delovanja

Toplotne črpalke zrak voda so učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vaše hiše. V zadnjem desetletju so prav zaradi teh razlogov močno pridobile na popularnos ...

Preberite več